افرادی که کم شنوایی متوسط تا شدید دارند تا ۵ برابر بیشتر در معرض ابتلا به زوال عقل هستند. بر اساس چندین مطالعه عمده، افراد مسن مبتلا به کم شنوایی (به ویژه مردان) در مقایسه با افرادی که شنوایی عادی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل هستند. با تشدید کم شنوایی فرد این خطر افزایش می یابد.
علت این پدیده چیست؟
مطالعات نشان می دهد که کم شنوایی باعث تغییراتی در مغزی می شود که خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می دهد.
کوچک شدن مغز.
هنگامی که بخش “شنوایی” مغز غیر فعال می شود، منجر به از دست رفتن بافت و تغییر در ساختار مغز می شود. این پدیده به عنوان اولین ارتباط بین کم شنوایی و بیماری آلزایمر مطرح شده است. بنظر میرسد که مغز افراد مبتلا به کم شنوایی سریعتر از مغز افرادی که دارای شنوایی عادی هستند، کوچک می شود.
بار اضافی مغز.
مغز “بیش از حد فعال” دومین ارتباط بین کم شنوایی و زوال عقل را ایجاد می کند. وقتی شنیدن برای فرد مشکل است، مغز باید بیش از حد کار کند تا بفهمد مردم چه می گویند. تمرکز بر شنیدن در تمام روز و هر روز، انرژی روانی فرد را از بین می برد و نیروی مغزی مورد نیاز برای سایر عملکردهای مهم مانند یادآوری، تفکر و عمل را می رباید. این امر می تواند زمینه را برای آلزایمر، زوال عقل و سایر اختلالات شناختی فراهم کند.
سومین ارتباط بین کم شنوایی و آلزایمر به انزوای اجتماعی مربوط است.
مطالعه ای در این زمینه نشان داد افرادی که کم شنوایی درمان نشده دارند بیشتر احساس تنهایی، نگرانی، افسردگی، اضطراب و ترس را تجربه می کنند و احتمال کمی دارد به گروه ها و فعالیت های اجتماعی ملحق شوند. وقتی فردی از زندگی کنار می رود، خطر ابتلا به زوال عقل در او افزایش می یابد. به طور خلاصه هر چه کمتر مغز خود را با تعامل با افراد، مکانها و چیزهای دیگر تحریک کنیم و هرچه کمتر از مغز خود برای شنیدن و گوش دادن استفاده کنیم، سریعتر مغز ما تحلیل می رود و ما را در معرض خطر بیشتری برای زوال عقل قرار می دهد.
سمعک چه کمکی می کند؟
مطالعات متعدد نشان می دهد که سمعک نه تنها شنوایی فرد را بهبود می بخشد بلکه به حفظ استقلال، توانایی های ذهنی، سلامت عاطفی و جسمی و شغل، خانه و زندگی اجتماعی نیز کمک می کند. یک زندگی کامل و شاد، مغز شما را فعال نگه می دارد.
شناسایی زودهنگام و درمان کم شنوایی، برای کاهش احتمال خطرات بعدی در زندگی لازم است.
اگر یکی از عزیزان تان علائم زوال عقل را نشان می دهد به او کمک کنید تا شنوایی خود را زودتر بررسی کند. گاهی تصور می شود که فرد علائم آلزایمر دارد درحالیکه فقط یک کم شنوایی تشخیص داده نشده است.
برای افراد مبتلا به آلزایمر، کم شنوایی می تواند علائم را تشدید کند. نقص شنوایی موجب دشواری گوش دادن، جواب و پاسخ دادن به نشانه های کلامی می شود. این امر احساس سردرگمی، انزوا و ترس را افزایش می دهد.
سمعک می تواند به تسکین علائم آلزایمر کمک کند و استفاده از چندین مدل مختلف سمعک برای افراد دارای اختلال شناختی امکان پذیر است. سمعک ها سرعت کاهش حافظه را کم کرده و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آلزایمر با کم شنوایی را بهبود می بخشد.
بدون دیدگاه