گفته میشود فردی که قادر به شنیدن صداها همانند افرادی با شنوایی طبیعی نباشد، دچار کم شنوایی است. کم شنوایی می تواند خفیف، ملایم، متوسط، شدید یا عمیق باشد و می تواند یک یا هر دو گوش را درگیر کند.
علل اصلی کم شنوایی و علائم کم شنوایی شامل کم شنوایی مادرزادی یا زودرس در دوران کودکی، عفونت مزمن گوش میانی، کم شنوایی ناشی از نویز، کم شنوایی مرتبط با افزایش سن و داروهای خاص است که به گوش داخلی آسیب می رساند.
اثرات کم شنوایی گسترده است و می تواند عمیق باشد. این اثرات شامل از دست دادن توانایی برقراری ارتباط با دیگران، تاخیر در رشد زبان در کودکان است که می تواند منجر به انزوای اجتماعی، تنهایی و ناامیدی، به ویژه در میان افراد مسن با کم شنوایی شود.
همچنین کاهش شنوایی بر عملکرد تحصیلی و گزینه های شغلی تأثیر می گذارد. اما راه حل چیست؟ باید فکری برای درمان این مشکل کرد. می توان گفت که بسیاری از موراد کم شنوایی قابل درمان نیستند و فرد باید این موقعیت را به نحوی مدیریت کند. اینکار توسط دستگاه های کمک شنیداری و سمعک ها انجام می شود.
استفاده مداوم و عدم نگهداری صحیح از سمعک ها نیز دچار خرابی آنها می شود و هر برند با هر تکنولوژی ای که داشته باشد ممکن است بر اثر عوامل مختلف خراب شوند یکی از اینها، سمعک سونیک می باشد که ممکن است که دچار خرابی شوند و نیاز داشته باشند با مراجعه به متخصص اقدام به تعمیر سمعک سونیک بکنید در مقالات قبلی از مجله کلینیک گوش تهران دانیال با شما درباره تعمیر سمعک اتیکن صحبت کردیم درباره عوامل وتعمیر این سمعک بپردازیم.
سمعک چیست و چطور کار می کند؟
همه ی سمعک ها از قطعات اصلی یکسانی برای انتقال صداها از محیط به گوش شما و بلندتر کردن آنها استفاده می کنند. اکثر سمعک ها دیجیتال هستند و همه با باتری سمعک یکبار مصرف یا باتری قابل شارژ تغذیه می شوند. میکروفون های کوچک صداهای محیط را جمع آوری می کنند. یک تراشه کامپیوتری با تقویت کننده، صدای ورودی را به کد دیجیتال تبدیل می کند.
این صدا را بر اساس کم شنوایی، نیازهای شنیداری و سطح صداهای اطراف شما تجزیه و تحلیل و تنظیم می کند. سپس سیگنالهای تقویت شده دوباره به امواج صوتی تبدیل میشوند و از طریق بلندگوها که گاهی اوقات رسیور نامیده میشوند به گوش شما میرسند.
سمعک ها از نظر قیمت، اندازه، ویژگی های خاص و نحوه قرارگیری آنها در گوش بسیار متفاوت هستند. موارد زیر مدل های رایج سمعک هستند که با کوچکترین و مخفی ترین سمعک در گوش شروع می شوند.
طراحان سمعک به ساخت سمعکهای کوچکتر ادامه میدهند تا تقاضای سمعک را که چندان قابل توجه نیست، برآورده کنند. اما سمعک های کوچکتر ممکن است قدرت شنوایی را که ممکن است انتظار داشته باشید، برآورده نسازند.
- سمعک های کاملا داخل کانال (CIC)
- سمعک های داخل کانال (ITC)
- سمعک داخل گوشی (ITE)
- سمعک های پشت گوشی (BTE) و ریک (RIC)
تعمیر سمعک سونیک چگونه انجام می شود؟
سمعک ها نیاز به مراقبت و نظافت روزانه دارند و انجام این کار باعث می شود آنها در وضعیت خوبی کار کنند. با این حال، حتی با بهترین مراقبت، سمعک برای همیشه دوام نخواهد آورد. پس از چندین سال استفاده روزانه، سمعک شما ممکن است فرسوده شود. اما قبل از بررسی خرید سمعک جدید، شاید بخواهید به تعمیر آن فکر کنید. در بسیاری از موارد ایرادات به وجود آمده قابل تعمیر هستند.
تنها گاهی پیش می آید که ایرادات اساسی بوده و سمعک دیگر قابلیت تعمیر را ندارد و نمی توانید به تعمیر سمعک خود بپردازید.. برای اینکه بدانید سمعک شما در چه وضعیتی است بهتر است ابتدا به شنوایی شناس تان مراجعه کنید. شنوایی شناس می تواند سمعک را بررسی کرده و برخی از ایرادات را در همان مطب برطرف سازد.
گاهی نیز نیاز است سمعک به شرکت نماینده ی آن برند فرستاده شود تا تعمیرات لازم را انجام دهند. تمیزکردن، تعویض قطعات سوخته یا شکسته، رفع اتصالی های احتمالی و… از جمله اقداماتی است که برای تعمیر سمعک سونیک انجام می شود.
هزینه های تعمیر آن
سمعک های شما مادام العمر کار نمی کنند و گاهی خراب خواهند شد. در اینگونه موارد دو راه پیش رو دارید: سمعک خود را برای تعمیر ببرید یا یه فکر تهییه ی یک سمعک جدید باشید ولی با توجه به قیمت سمعک در این روزها نیاز به تعمیر آنها بیشتر احساس می شود. با توجه به اینکه سمعک ها وسایل نسبتا گران قیمتی هستند بهتر است مستقیما به سراغ راه دوم نروید و تعمیر سمعک را امتحان کنید.
هزینه ی تعمیر سمعک به مراتب کمتر از خرید سمعک جدید است. هزینه ی تعمیرات نیز به نوع کاری که انجام شده است بستگی داد. گاهی تنها تمیز کردن قطعات داخلی سمعک و سرویس شدن آن برای بازگشت عملکرد دستگاه کافی است اما گاهی قطعات اصلی سمعک سوخته اند و باید تعویض شوند. علی القاعده هزینه ی مورد دوم به مراتب بیشتر از موارد دیگر است.
در مدت زمانی که سمعک مانند سمعک سوئیسی گارانتی دارد، هزینه ای بابت تعمیر آن دریافت نخواهد شد. البته باید در نظر داشته باشید برخی خرابی های ناشی از سهل انگاری مانند افتادن در آب یا شکستن سمعک گاهی شامل گارانتی نمی شود و بر عهده ی فرد است. پس از اتمام دوره ی گارانتی سمعک، هزینه های مربوط به تعمیرات از فرد دریافت می شوند.
بیشتر بخوانید: سمعک دیجیتال
شرایط نگهداری سمعک سونیک
سمعک نقشی حیاتی در کمک به شما در برقراری ارتباط مجدد با صداهای اطرافتان دارد. برای کمک به حفظ سلامت سمعک، و کاهش هزینه های ناش از تعمیر سمعک سونیک ، مراقبت روزانه از سمعک بسیار مهم است. نگهداری و مراقبت منظم می تواند به افزایش عمر سمعک شما کمک کند. نکات مراقبت و نگهداری سمعک ما را در زیر دنبال کنید یا از شنوایی شناس خودتان کمک بخواهید.
۱-درب باتری را هر شب باز کنید
اگر سمعک شما درب باتری دارد، هر شب آن را باز کنید تا باتری ها جدا شوند. نیازی نیست که باتری ها را به طور کامل از سمعک خود خارج کنید، فقط درب باتری را باز نگه دارید. این کار به خشک شدن و افزایش عمر باتری سمعک کمک می کند.
۲-سمعک باید در جای خشک و مطمئن نگهداری شود
هنگامی که از سمعک خود استفاده نمی کنید، مطمئن شوید که آن را در مکانی امن و خشک قرار دهید. توصیه می کنیم هر روز آنها را در یک مکان نگهداری کنید و مطمئن شوید که آنها را دور از آسیب و دور از دسترس حیوانات خانگی یا کودکان نگه دارید.
۳-از رطوبت گیر سمعک استفاده کنید
ایجاد رطوبت یکی از رایج ترین دلایلی است که سمعک ها نیاز به تعمیر دارند. برای جلوگیری از این مشکل، می توانید روی یک دستگاه رطوبت گیر سمعک سرمایه گذاری کنید. به سادگی درب باتری را باز کنید تا سمعک خاموش شود و آنها را در روطبت گیر قرار دهید. در طول شب، رطوبت گیر آنها را خشک می کند.
۴-سمعک خود را از گرما دور نگه دارید
اگر سمعک شما به هر دلیلی خیس شد، هرگز از سشوار، بخاری، مایکروویو یا هر وسیله مشابهی برای خشک کردن آن استفاده نکنید.، . گرمای زیاد می تواند به بدنه و قسمت های داخلی سمعک شما آسیب برساند.به طور کلی توصیه ما به شما این است که هرگز به صورت دستی و خودتان اقدام به تعمیر سمعک سونیک نکنید
عوامل خرابی رایج در سمعک سونیک
سمعک ها و تجویز سمعک وسایل بسیار مهمی برای افراد کم شنوایی هستند. علاوه بر این، در صورت آسیب دیدن، تعویض آن ها دشوار و در عین حال گران است. و شما می بایست هزینه های گزافی را بابت تعمیر سمعک سونیک و یا هر سمعک دیگری بپردازید.
بنابراین، افراد باید به درستی از سمعک خود مراقبت کنند. علاوه بر این، چند عامل می تواند به سمعک های فرد آسیب برساند. بنابراین، در اینجا راهنمایی در مورد نحوه مراقبت ویژه افراد مبتلا به کم شنوایی در فعالیت ها و محیط های زیر ارائه شده است.
- آب و رطوبت: سمعک و رطوبت با هم خوب کار نمی کنند. سمعک حاوی قطعات الکترونیکی است که در مواجهه با آب و شرایط مرطوب دچار مشکل می شوند. این وسایل را هرگز نباید هنگام دوش گرفتن یا حمام استفاده کنید. هنگام شرکت در هر نوع ورزش آبی، مانند شنا یا موج سواری، افراد باید سمعک خود را خارج کرده و کنار بگذارند. هنگام شرکت در سایر فعالیت های ورزشی، مهم است که توجه داشته باشید که رطوبت ناشی از عرق نیز می تواند به سمعک ها آسیب برساند. بنابراین، افراد می توانند برای جلوگیری از آسیب، عرق گیر استفاده کنند یا سمعک های خود را خارج کنند. در مقابل، برخی از تولیدکنندگان سمعک ادعا می کنند که دستگاه های آنها ضد آب یا مقاوم در برابر آب هستند. با این حال، توصیه می شود که افراد با محدود کردن قرار گرفتن در معرض آب از سمعک خود مراقبت کنند.
- درجه حرارت شدید: دمای بسیار گرم یا سرد می تواند بر عملکرد سمعک شما تأثیر بگذارد. هرگز وسیله ای را در اتومبیل یا محیط دیگری که گرم است رها نکنید. گرمای شدید می تواند بخش هایی از دستگاه را ذوب کند. علاوه بر این، رطوبت هوا نیز می تواند عملکرد سمعک ها را تحت تاثیر قرار دهد. در آب و هوای مرطوب، افراد باید سمعک خود را در شب با یک رطوبت گیر مخصوص خشک کنند. در آب و هوای سرد، رطوبت نیز می تواند از میعان ایجاد شود که پس از ورود و خروج از محیط های سرد بیرون و محیط های داخلی گرم ایجاد می شود.
- مشکلات باتری: با توجه به مطالعه انجام شده، باتری مرده شایع ترین دلیل خرابی سمعک است. افراد باید به طور مکرر باتری های خود را چک و تعویض کنند. رطوبت همچنین می تواند به باتری ها آسیب برساند و باعث خوردگی شود. از این رو، باید از رطوبت دوری کنند و از خشک بودن باتری خود اطمینان حاصل کنند.
- جرم گوش و بهداشت نامناسب: پس از باتری خالی، جرم گوش دومین عامل شایع خرابی سمعک است. افراد باید هر شب سمعک های خود را خارج کرده و با پارچه خشک تمیز کنند. برخی از سمعکهای کوچک دارای برسهایی می باشند تا جرم را از دهانهها و فرورفتگیهای کوچک پاک کنند.
محدود کردن قرار گرفتن در معرض محیط هایی که می تواند به سمعک شما آسیب برساند، کلید افزایش عمر سمعک شما است. با این حال، مواقعی وجود دارد که مراقبت مناسب از سمعک تقریبا غیرممکن است. در چنین مواقعی باید از وسایل شنوایی خود با اقدامات مراقبتی محافظتی مانند خشک کردن آن با پارچه یا رطوبتگیر محافظت کنید.
اگر سمعک شما شروع به خرابی کرد، سعی نکنید خودتان آن را تعمیر کنید. سمعک ها وسایل گران قیمت و کوچکی هستند. جدا کردن اجزاء و کنار هم قرار دادن آنها می تواند بسیار دشوار باشد. باز کردن سمعک همچنین می تواند ضمانت را باطل کند. گارانتی ارائه می شود تا هزینه ی تعمیرات را پوشش دهد. در صورت بروز مشکل، باید با متخصص شنوایی سنجی در تهران تماس بگیرید. بنابراین، با مراقبت و محافظت مناسب، سمعک می تواند مدت طولانی دوام بیاورد.
نقش باتری در طول عمر سمعک سونیک
سمعک ها مانند سمعک بلوتوثی نیاز به یک منبع انرژی دارند که این انرژی توسط باتری ها تامین می شود. باتری های سمعک به دو صورت موجود هستند. باتری های قابل شارژ که عمدتا در سمعک های جدید مورد استفاده قرار گرفته اند و باتری های یکبار مصرف که هنوز کاربرد زیادی دارند. باتری می تواند یک عامل خرابی برای سمعک باشد. اگر از سمعک به مدت طولانی استفاده نمی کنید حتما باتری آن را خارج کنید.
رطوبت می تواند باعث خرابی باتری نیز بشود که در نهیت به سمعک آسیب می رساند. بنابراین اهمیت دارد که سمعک خود را خشک نگه دارید. اینکار را با اینجاد یک روند روتین در طول روز می توان انجام داد.
وقتی سمعک را استفاده نمی کنید، آن را از گوش خارج کرده و با دستمال خشک کنید. درب باتری را باز کرده و سمعک را در همان خالت در دستگاه خشک کن قرار دهید تا در طول سب رطوبت اضافی سمعک را بگیرد.
چه زمانی باید برای خرابی سمعک به شنوایی شناس مراجعه کرد؟
اگر سمعک شما به درستی کار نمی کند ممکن است مشکلاتی ساده وجود داشته باشد که میتوانید به راحتی در منزل آن ها را رفع سازید. اگر صدا ضعیف است ابتدا چک کنید که ولوم سمعک سهوا کم نشده باشد. سپس باتری را چک کنید که شارژ داشته باشد. در مرحله بعد ورودی ها و لوله سمعک را چک کنید که مسدود نشده باشد.
گاهی سمعک سوت ممتد می کشد. به این سوت کشیدن فیدبک می گویند. برای حل این مشکل ابتدا باید وجود پارگی در لوله ها و شکستگی در قالب را چک کنید. به این نکته توجه داشته باشید که برخی فیدبک های موقت طبیعی هستند به عنوان مثال زمانیکه سمعک را روشن کرده و در گوش خود قرار می دهید ممکن است ی صدای سوت گذرا را بشنوید.
یا در زمانیکه چیزی به سمعک نزدیک می شود مانند زمانیکه کسی را در آغوش می گیرید. اگر سوت زدن جزء هیچ یک از این حالات نبود باید به فکر یافتن علت مشکل باشید. گاهی فیدبک علت داخلی دارد یعنی ایرادی درون سمعک وجود دارد که باعث بروز فیدبک می شود. در این گونه موارد باید به شنوایی شناس که که شنوایی سنجی را انجام دادید٬مراجعه کنید.
برخی از تعمیرات مورد نیاز در مطب قابل انجام است اما تعمیرات تخصصی تر را شنوایی شناس نمی تواند انجام دهد و باید سمعک را به شرکت مربوطه ارسال کند. در نتیجه چند روزی را سمعک نخواهید داشت.
جمع بندی
نشنیدن برای همه افراد دردناک و زجر آور است، نشنیدن صدای اطراف خود و نفهمیدن این که آن ها در باهر چه می گویند می تواند برای هرکسی عذاب آور باشد، توصیه ما به شما این است تا جایی که ممکن است از عوامل آسیب زا به گوش های خود دوری کرده تا دچار مشکلات عمده سلامتی خود نشوید.
در این مقاله سعی کردیم تا جایی که ممکن بود با شما درباره تعمیر سمعک سونیک و عوامل و هزینه های آن با شما سخن بگوییم تا با رعایت آنها دچار هزینه های سنگین نشوید.
این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.
«سوالات متداول»
۱. آیا میتوانم سمعک سونیک خود را خودم تعمیر کنم؟
به طور کلی، تعمیر سمعکهای سونیک به دست تخصصی و فنی تعمیرکاران حرفهای توصیه میشود. سمعکها دستگاههای پیچیدهای هستند و تعمیرات نادرست میتوانند باعث آسیب به دستگاه شوند. بهتر است در صورت نیاز، به تعمیرکار مجرب مراجعه کنید.
۲. چه مشکلاتی معمولاً در سمعکهای سونیک ایجاد میشود؟
مشکلات متنوعی ممکن است در سمعکهای سونیک به وجود آید، از جمله مشکلات در باتری، صدا، کنترلها یا قطعات مکانیکی. همچنین، لولهها و فیلترهای گوشی نیز نیاز به تعویض و تمیزکاری دارند.
۳.چه مدت زمانی برای تعمیر سمعک سونیک نیاز است؟
مدت زمان تعمیر به مشکل موجود و انجام تستهای لازم برای تعمیر بستگی دارد. برخی تعمیرات ساده ممکن است در عرض چند ساعت انجام شوند، اما تعمیرات پیچیدهتر ممکن است چند روز به طول بیانجامد.
۴.آیا تعمیر سمعک سونیک هزینهبر است؟
هزینه تعمیر سمعک سونیک بستگی به نوع مشکل و نوع دستگاه دارد. تعمیرات سادهتر معمولاً هزینه کمتری دارند، اما تعمیرات پیچیدهتر ممکن است هزینه بیشتری داشته باشند.
۵. آیا پارامترها و تنظیمات قبلی سمعک پس از تعمیر حفظ میشوند؟
بله، تعمیرکاران حرفهای معمولاً تلاش میکنند تا پارامترها و تنظیمات قبلی سمعک را پس از تعمیر حفظ کنند. این کار اهمیت دارد تا تنظیمات مطابق با نیازهای شما باقی بمانند.
بدون دیدگاه