یکی از معضلاتی است که بسیاری از افراد را به خود درگیر کرده و در واقع در دسته اختلالات صدا قرار میگیرد. افرادی که بهعنوان مربیان صوتی شناخته میشوند، برای درمان این اختلال، صدا درمانی را پیشنهاد میدهند. روشهای مختلفی برای حل مشکل صداهای ازار دهنده گوش وجود دارد یکی از آن ها استفاده از سمعک است که قرار است در ادامه این مقاله به برخی از آنها بپردازیم.
تعریف صدا درمانی یا درمان صوتی وزوز کردن گوش
این روش علاج ، یکی از شیوههایی است که علاوهبر بهبود مشکل، حتی میتواند از بهوجودآمدن آن مانند سوت گوش هم پیشگیری کند. اشخاصی که به این معضل دچار هستند، میتوانند با بهرهگیری از ، رفتارهای آوایی خود را تغییر دهند. با بهکارگیری این ، میتوانید آواهایی که خارج میشوند را با قدرت بیشتری بروز دهید.مسئلهای که سبب پیدایش این شیوه شده را میتوان در حواسپرتی جستوجو کرد.
همه چیز از جایی آغاز شد که یک پزشک در سال ۱۹۰۳، برای آنکه بتواند این معضل را در برابر اصوات دیگر خنثی کند، از پیانو و فرکانسهای گوناگون آن استفاده کرد. او این کار را تا وقتی انجام میداد که اصوات درونی گوش برای بیمار، غیرقابل درک باشند. با استفاده از درمان صوتی، میتوان سیستم شنوایی را تا حد بسیاری کنترل کرد. البته این کنترل، باید به حدی باشد که اصوات مختلف بیرونی، غنیسازی شوند.
مکانیزم صدا درمانی
بسیاری از افراد برای حل این مشکل خود، از شنوایی شناس استفاده میکنند. این شیوه نمیتواند بهتنهایی تاثیر زیادی در کنترل اصوات شنوایی و علائم کم شنوایی فرد داشته باشد؛ به همین دلیل باید برای تاثیر بیشتر آن، از دیگر شیوهها هم بهره برد. بهبود نهایی، زمانی حاصل میشود که شنوایی شناس بتواند در کنار کار خود، راههای دیگر را هم بهصورت ترکیبی استفاده کند.
وقتی مشاور در کنار ایدههای خود، راهکارهای ثابتشدهای را هم داشته باشد، میتواند تاثیر بیشتری روی بیمار بگذارد. یکی از این شیوههای ترکیبی برای تاثیر بیشتر، درمان صوتی است.بسیاری از افراد معتقد هستند که با استفاده از اصوات مختلف برای رفع این عارضه، میتوان روی قسمت فیزیولوژی حساس شنوایی مغز تاثیر مستقیم گذاشت.
البته در جبهه متقابل هم اشخاص دیگری قرار دارند که گمان میکنند صوتهای بیرونی تنها میتوانند سبب حواسپرتی بیمار و ایجاد آرامش در فرد شوند. بهصورت کلی، میتوان این روش بهبود عارضه شنوایی گوش را ترکیبی از این نظریهها دانست. مهمترین مسئلهای که در این بخش وجود دارد، مربوط به درک و میزان تاثیرپذیری بیمار از این فرآیند است.
انواع صدا درمانی
راهکارهای بسیاری در این شیوه از درمان وجود دارد که درواقع بهعنوان ابزارهای در اختیار فرد معالج شناخته میشوند. انواع مختلف برای آن بهکار میروند که ویژگیهای توانبخشی و مدیریت روی اصوات، در بیمار بهوجود بیایند. البته شیوه اصلی شکلگیری این خصوصیات، از طریق ساندتراپی است.
اینکه بخواهید برای علاج شخص از چه نوع ساندتراپی بهره ببرید، به راحتی بیمار بستگی دارد. اغلب افراد، ترجیح میدهند اصواتی را بشنوند که آزاردهنده نبوده و لازم نباشد زمان زیادی را روی آن تمرکز کنند.
اگر به به دنبال سمعک نامرئی برای طرف کردن این مشکل هستید این مفاله را بخوانید.
۱-سی دی و پخش کننده موسیقی
این نوع از ساندتراپی، با استفاده از موسیقیهای مختلف صدا درمانی انجام میشود. این موسیقیها باید آرامش را به فرد تزریق کنند. اصواتی مانند طبیعت یا هر نوع دیگری که بتواند آرامشبخش باشد، از طریق پخشکننده موزیک یا سیدی برای فرد گذاشته میشوند. درمان صوتی کردن در این نوع، باید بهگونهای انجام شود که اصوات، خوشایند فرد بوده و بتوانند نیاز او برای رسیدن به آرامش را ایجاد کنند.
شخصی که از اختلال وزوز کردن گوش رنج میبرد، میتواند بنابر تمایل و خواسته خود، این موسیقیها را برگزیند.مهمترین مسئلهای که در این بخش باید رعایت شود، موضوع انتخاب نوع موزیک است؛ اگر موزیک موردپسند بیمار نبوده و در کل نامناسب باشد، پس از مدتی آثار منفی خود را نشان میدهد.
۲-صدای محیط
بهطور کامل مشخص است که بخش عمدهای از افراد، از صدای پرندگان، موج دریا، خشخش باد لای درختان و از این دست اصوات لذت میبرند. یکی از انواع آن ، استفاده از همین صوتها است. البته تنها موج دریا یا باد، در این فرآیند استفاده نمیشوند؛ میتوان از صدای هیاهوی یک اداره یا دانشآموزان مدرسه، یک دفتر شلوغ کاری، بوقهای ممتد در ترافیک و… هم بهعنوان برخی از این اصوات نام برد.
وقتی یک فرد دارای این اختلال، به این صوتها گوش میسپارد، میتواند از صدای درون گوش خود رهایی یابد. وجود یک ساعت در اتاق خواب که تیکتاک میکند هم میتواند در این فرآیند تاثیر بسیاری داشته باشد.همچنین تست ادیومتری آنلاین کمک کننده است.
۳-مولد های صوتی
یکی از انواع ساندتراپی، استفاده از دستگاههایی است که میتوان آنها را بهآسانی حمل کرده و در موقعیتهای مختلف، به صداهای آرامشبخش مختلف گوش سپرد. با مولدهای صوتی، میتواند تاثیر بسیاری در پرتکردن حواس بیمار از این صداهای گوش داشته باشد.
میتوان از وجود تایمر و همچنین امکان کم یا زیادکردن صوت، بهعنوان برخی از ویژگیهای این دستگاه نام برد. وجود تایمر روی آن، به این دلیل است که فرد بتواند هنگام خواب هم از دستگاه بهره ببرد. وقتی زمان خاموششدن فرا برسد، صدای در حال پخش قطع میشود.
۴-مولد صدای پوششی
این تولیدکنندگان اصوات مختلف، از نویز سفید بهره میبرند. این نویزهای سفید، در واقع از وسیلهای همچون سمعک که در گوش قرار میگیرد، ساطع میشوند. برای قراردادن بخش اصلی مولد، توصیه میشود آن را پشت گوش بگذارید تا دریچه اصلی گوش مسدود نشود. اگر این کار را انجام ندهید و مسیر اصلی گوشتان با انسداد مواجه شود، امکان دارد این صدا را بیش از قبل شنیده و حس کنید.
نحوه استفاده
یکی از شیوههایی که میتواند ساندتراپی را موثرتر نشان دهد، این است که اصوات انتخابی برای پخششدن در گوش بیمار، حجم کمتری داشته باشند. با آنکه این مسئله میتواند روند درمانی را کندتر کند، اما در نهایت نتیجه مطلوبتری از آن حاصل میشود. اگر بیمار بخواهد از اصواتی بلندتر از گوش استفاده کند، شاید این کار در وحله اول موثر بهنظر برسد، اما تاثیر چندانی نخواهد داشت.
چرا که پس از قطعکردن با این روش، وزوزهای گوش بیش از قبل حس شده و شنیده میشوند. این مسئله میتواند برای بیمار، آزاردهنده باشد.هدف اصلی این کار، آن است که فرد بتواند به این صدا خود عادت کرده و آن را بخشی از خود بداند که قرار است همیشه همراه او باشد. اغلب اوقات مغز سعی میکند این مورد را فیلتر کند، اما همیشه در این روند پیروز نمیشود.
مدت زمان استفاده
بسیاری از اشخاصی که از این اختلال رنج میبرند، با استفاده از شیوههای درمانی کوتاهمدت، ادامهدادن ساندتراپی را لازم نمیبینند؛ چراکه فکر میکنند این صداهای های گوش آنها بسیار کمتر شده است. اما نکته منفی ماجرا در همین بخش است. زمانی میتواند تاثیر خود را بهخوبی نشان دهد که بهصورت پیوسته روی فرد انجام شود.
تهاجمیبودن این اختلال است که تا این حد به فرد آسیب میرساند. بخش عظیمی از بیماران، برای آنکه این معضل را رفع کنند، از ژنراتور یا همان مولدهای صوتی بهره میبرند. مولدهای صوتی، این امکان را به فرد میدهند که در زمان خواب هم به مبارزه با این مشکل خود بپردازند و تحت کنترل خود درآورند.
مدتزمان استفاده از این روش، زمان مشخصی نداشته و از فردی به فرد دیگر متغیر است. چنانچه میخواهید این راهحل برای رفع وزوز گوش را زیرنظر متخصص شنوایی امتحان کنید، کافی است با بهترین مرکز شنوایی سنجی یعنی دانیال کلینیک آشنا شوید.
«سوالات متداول»
۱-آیا صدا درمانی واقعاً میتواندکاهش دهد؟
بله، صدا درمانی به عنوان یک روش غیردرمانی برای کاهش و حتی از بین بردن این صداهای گوش شناخته شده است. این روش بر اساس تئوریهایی از آنچه به عنوان “تراکم شنوایی معکوس” شناخته میشود، عمل میکند.
۲- آیا همه افراد میتوانند از صدا درمانی استفاده کنند؟
صدا درمانی به طور کلی برای افرادی که با صداهای اضافی گوش مواجه هستند، مناسب است. با این حال، در برخی موارد خاص مانند افرادی که دچار مشکلات شنوایی شدهاند یا افرادی با وضعیتهای بهداشتی خاص، قبل از شروع به استفاده از این روش، توصیه میشود که با یک پزشک متخصص مشورت کنند.
۳- آیا انجام صدا درمانی دارای تاثیرات جانبی است؟
بله، در برخی موارد ممکن است تاثیرات جانبی از انجام صدا درمانی مشاهده شود. افراد ممکن است احساس خستگی یا ناراحتی کوتاه مدت در گوشهای خود داشته باشند. با این حال، این تاثیرات عموماً زمانی که به درستی انجام شود و با راهنمایی مناسب، به حداقل میرسند.
بدون دیدگاه