گوش انسان یکی از قسمتهای حساس بدن است که با هر آسیبی میتواند، آزار زیادی به فرد برساند و او را کلافه کند. به همین علت مشکلات گوش نیاز به تشخیص و درمان فوری دارند تا انسان هرچه سریعتر به زندگی عادی خود بازگردد.
مشکلات گوش و به دستههای مختلف تقسیم میشود که برخی از آنها روی تعادل انسان نیز اثرگذار است. در دنیای امروزی مخصوصا در کشورهای جهان سوم به علت آلودگی صوتی بسیار زیاد، استفاده مداوم از هندزفری و هدفونها، استرس و عواملی از این دست، مشکلات گوش و علائم کم شنوایی همراه آن جزو بیماریهای شایع انسان میباشد.
وزوز گوش، یکی از مشکلاتی است که ممکن است هر کسی آن را تجربه کرده باشد که برای برخی از افراد این مورد به صورت مزمن بوده و تبدیل به یک بیماری میشود که نیاز به درمان دارد. ما در این مقاله در کنار شما همراهان عزیز کلینیک دانیال، به بررسی نوعی از وزوز گوش به نام وزوز ضربانی گوش یا وزوز ضرباندار گوش میپردازیم.
وزوز ضربانی گوش چیست؟
در ابتدا به طور کلی اگر بخواهیم یک تعریف جامع از وزوز گوش به شما ارائه کنیم، باید بگوییم که شنیدن یک صدای کاذب و غیرواقعی در گوش را وزوز گوش مینامند. منبعی برای این صدا وجود ندارد و فقط خود فرد این صدا را میشوند. این صداها میتواند شامل طیف مختلفی از صداها هچون صدای زنگ، خش خش، سوت و یا صداهای عجیبتری چون صدای ماشینآلات باشد.
مثلا بیمار به پزشک مراجعه کرده و ادعا میکند صداهای زیادی چون صدای کار یک کارخانه با ماشینآلات صنعتی را میشنود یا مثلا میگوید گوشم گاه و بیگاه سوت میکشد. به این مورد وزوز گوش میگویند.
حال وزوز ضربانی گوش با وزوز معمولی گوش متفاوت است. وزوز ضربانی گوش یعنی اینکه فرد همزمان با پمپاژ قلب خود، صدایی را در گوش خودش میشنود، یا به اصطلاحی دیگر همزمان با نبض این صدا را در گوش خود میشنود. این صدا کاملا منطبق بر ضربان قلب و نبض فرد است. وزوز ضربانی گوش به صورت ممتد و با ریتم نبض حس میشود. در این حالت نیز فقط خود مددجو این صدا را میشنود.
البته ممکن است که پزشک بتواند حین معاینه، با استوتوسکوپ این صدا را سمع کند.
در مورد سمعک سوئیسی بیشتر بدانید
علت وزوز ضربانی گوش
بعد از ارائه یک تعریف کامل از وزوز ضربانی گوش و تفکیک آن از وزوز گوش، سراغ علل وزوز ضربانی گوش میرویم. همانطور که گفتیم، وزوز ضربانی گوش بر مبنای ضربان قلب است. پس از همین مورد میتوان حدس زد که علل به وجود آورنده این مشکل، اکثرا مربوط به سیستم قلب و عروق است که در ادامه با جزئیات به آنها میپردازیم.
یکی از این موارد افزایش سرعت و شدت خون در کل عروق بدن است که میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. از این دلایل بارداری، ورزش، استرس، ترس و عواملی از این دست را میتوان نام برد.
حالت دیگری که داریم، سرعت و شدت خون افزایش مییابد، اما نه به طور عمومی و در تمام عروق. بلکه به صورت موضعی در یکی از اندامها است. وزوز ضربانی گوش زمانی در این حالت ایجاد میشود که این افزایش سرعت و شدت در سر و گردن صورت گیرد که خود دلایل مختلفی دارد از جمله وجود تومور در نواحی نام برده شده.
فشار خون بالا خود باعث افزایش فشار بر دیواره شریانها در بدن میشود. این افزایش فشار باعث افزایش صدا شده و گوشها این صدا را میشنوند.
آترواسکلروز، مورد دیگری است که باعث ایجاد وزوز ضربانی گوش میشود. آترواسکلروز یعنی سفتی و تنگی عروق بر اثر رسوب موادی چون چربی، کلسترول و دیگر مواد زائد در بدن. در نهایت این رسوب میتواند باعث ایجاد انسداد در سرخرگ شود.
در این صورت صدای وزوز ضربانی گوش با ریتم ایجاد شده و معمولا یکی از گوشها آن را میشنود. مویرگهای غیرطبیعی و غیر عادی نیز از دیگر مواردی است که باعث ایجاد این صدا میشود.
هر مشکلی که باعث جریان خون آشفته شود، و این تغییر جریان در رگها و مویرگهای اطراف گوش تاثیر بگذارد، باعث ایجاد وزوز ضربانی گوش میشود. افزایش ICP بیمار یا همان افزایش فشار داخل جمجمه، از علل دیگر به وجود آورنده وزوز ضربانی گوش است.
البته افزایش فشار داخل جمجمه به صورت خوشخیم این صدا را ایجاد میکند؛ بدخیم آن باعث کما و مرگ مغزی میشود. علت نوع خوشخیم آن هنوز کاملا مشخص نیست اما در بانوان و افراد با اضافه وزن زیاد بیشتر مشاهده میشود. این مورد میتواند مشکلاتی چون سردرد و مشکلات بینایی نیز ایجاد کند.
این مواردی که خدمت شما همراهان محترم کلینیک دانیال عرض کردیم، علل به وجودآورنده وزوز ضربانی گوش بود که به طور مفصل راجع به آن بحث و گفتوگو کردیم. در ادامه مقاله سراغ علائم و نشانههای این بیماری میرویم که شناخت آنها برای تشخیص زودتر و پیگیری درمان وزوز گوش بسیار حائز اهمیت است.
با تمپانومتری بیشتر آشنا شوید
علائم و نشانههای وزوز ضربانی گوش
همانطور که در تعریف این بیماری گفتیم، اصلیترین و واضحترین علامت وزوز ضربانی گوش شنیدن یک صدای ممتد و مداومی است که مطابق با نبض بیمار و ضربان قلب اوست. این نشانه در همه بیماران وجود دارد و مشکل اصلی مددجو نیز میباشد که ممکن است در یک گوش یا هر دو گوش شنیده شود.
بعضا ممکن است که این صدا به حدی زیاد باشد که مددجو را گیج و حواس پرت کند. برخی مددجویان ممکن است بتوانند نبض خودشان را در حالیکه صدای آن را در گوش خود میشنوند، بگیرند و بشمارند. در کنار این مورد، علائم و نشانههای دیگری نیز برای این بیماری وجود دارد.
بعضی از بیماران میتوانند تپش قلب خود را نیز شنیده و احساس کنند. یک نشانه دیگر هم از وزوز ضربانی گوش وجود دارد که ممکن است بعضی از بیماران به دلایلی درگیر آن شوند؛ این علامت سبکی سر است.
به علت تعدد در علل به وجود آورنده وزوز ضربانی گوش، علائم همراه با آنها نیز متفاوت است. مثلا ممکن است بعضی بیماران سردرد، مشکلات بینایی، شنوایی و تعادلی را نیز ممکن است تجربه کنند.
تشخیص وزوز ضربانی گوش
در این قسمت به همراهی شما عزیزان کلینیک شنوایی سنجی دانیال، سراغ نحوه تشخیص وزوز ضربانی گوش میرویم و آن را بررسی میکنیم. وقتی مددجو به پزشک مراجعه میکند، ابتدا پزشک یک شرح حال کامل از بیمار میگیرد.
در این شرح حال سوالاتی از مددجو پرسیده شده و سپس یک معاینه دقیق از بیمار به عمل میآید. مثلا پزشک از بیمار سوال میکند که؛ آیا صدا به صورت ممتد در گوش شنیده میشود؟ صدا با ضربان هماهنگ است؟ آیا صدا در هر دو گوش شنیده میشود؟
از داروهایی که بیمار مصرف میکند سوالاتی میپرسد. چون ممکن است که وزوز گوش از عوارض برخی داروها باشد. بعد از بررسی بیماریهای همراه، پزشک با استفاده از استتوسکوپ به معاینه دقیق بیمار میپردازد. در این معاینات ممکن است که پزشک به وسیله گوشی پزشکی بتواند صدای وزوز ضربانی گوش شما را نیز بشنود، در برخی موارد نیز امکان دارد که پزشک چیزی حس نکند.
در مرحله بعدی پزشک سراغ روشهای تشخیصی تکمیلی میرود. در این قسمت از آزمایشات شنوایی و تصویربرداریهای مختلف استفاده میکند.
روشهای تصویربرداری که در حال حاضر از آنها استفاده میشود شامل موارد زیر میباشد؛
- MRI
- CT SCAN
- سونو گرافی
- آنژیو گرافی
همچنین با صدای گوش بیشتر آشنا شوید
MRI
یکی از راههای تشخیص وزوز گوش ضربانی و البته راههای تایید تشخیص توسط متخصص، گرفتن MRI از گوش بیمار است. این روش یک راه غیرتهاجمی و بدون مداخله است. در این روش از کانال شنوایی بیمار به روش میدانهای مغناطیسی تصویربرداری میشود. برای انجام این روش نیاز به بستری و البته گذراندن دوره نقاهت وجود ندارد. این روش کاملا بدون درد است با استفاده از امواج مغناطیسی انجام میشود.
CT SCAN
روش بعدی که از آن میخواهیم برای شما همراهان عزیز کلینیک دانیال، صحبت کنیم CT SCAN گوش است. سیتی اسکن توسط رادیولوژیست انجام میشود. این راه تشخیصی نیز بدون درد و غیر تهاجمی است. نیاز به بستری و نقاهت ندارد. در این روش امکان بررسی ساختارهای ریز گوش داخلی و همچنین کانال شنوایی وجود دارد و از آن میتوان برای نشخیص وزوز ضربانی گوش بهره برد. این روش میتوان به عنوان آشکارساز التهابها و البته مشکلات خاص گوش استفاده شود.
سونوگرافی
ما از یک نوع سونوگرافی خاص برای تشخیص وزوز ضربانی گوش استفاده میکنیم. نام این نوع خاص از سونوگرافی، سونوگرافی داپلر است. از آن جهت بررسی جریان خون در عروق مختلف بهره میبرند.
انژیو گرافی
آنژیو گرافی گوش از دیگر راههای تشخیصی وزوز گوش ضربانی است. شاید آنژیوگرافی گوش کمی برای شما عجیب به نظر برسد و ناآشنا باشد. در این روش یک ماده حاجب از طریق راه وریدی، به بیمار تزریق میشود. وجود این ماده حاجب در عروق این امکان را میدهد که عکسهای واضح و بسیار دقیقی را از عروق بگیریم.
مشکلات و عوارض وزوز ضربانی
وزوز ضربانی گوش٬ شنیدن یک صدای دائمی با ریتم ضربان قلب است که دائم همراه مددجو است. این صدا قطعا مشکلات و عوارض بسیاری را ایجاد میکند. اگر بخواهیم چند مورد از این مشکلات را خدمت شما همراهان گرانقدر کلینیک دانیال عرض کنیم، باید به این موارد اشاره داشته باشیم.
یکی از این موارد این است که وزوز ضربانی گوش از مددجو یک آدم با حواس پرتی بالا، عدم تمرکز، کلافه و گاها پرخاشگر میسازد. مددجو نیز حق دارد، یک صدا دائما در شلوغی و آرامش در گوش او میپیچد و او را به حال خود رها نمیکند. در کنار این مشکلاتی چون سردرد، سرگیجه، مشکلات بینایی، از دست دادن شنوایی، کاهش اعتماد به نفس، کاهش روابط مددجو با دیگران و مواردی از این دست را ممکن است شاهد باشیم.
با ارزیابی شنوایی آنلاین بیشتر بدانید
راه های پیشگیری از وزور ضربانی
این فرهنگ در تمام دنیا در حال جا افتادن است که حفظ سلامتی بر درمان مقدم است. همان شعار معروف که پیشگیری بهتر از درمان است در این بیماری یعنی وزوز ضربانی گوش نیز شامل میشود.
بهترین کار برای مبتلا نشدن به این بیماری آزاردهنده شناخت مواردی است که زمینهساز این مورد میشوند و یا باعث وزوز ضربانی میشوند. اگر مددجویان این موارد را شناسایی میکردند و راههای پیشگیری را در مقابل آنها اجرا میکردند به احتمال بسیار بالا مبتلا نمیشدند.
یکی از این موارد و راههای پیشگیری از وزوز، رژیم غذایی سالم و دوری از استرس و اضطراب یا به طور کلی تغییر لایف استایل زندگی است. راه دیگر استفاده کمتر از ایرپاد و هدفون و مواردی از این دست و همچنین دوری از آلودگیهای صوتی است.
برای کسانی که در محل کارشان سروصدای بسیار زیادی وجود دارد و در جاهای صنعتی مشغول به کار هستند، پیشنهاد میکنیم تا از محافظهای گوش مانند قالب ضد آب استفاده کنند.
درمان وزوز ضربانی گوش
درمان وزوز ضربانی گوش، بحث آخری است که در این مقاله به بررسی و صحبت درباره آن میپردازیم.
درمان بیماری وزوز ضربانی گوش، در ابتدا به صورت درمان علامتی و رفع علل زمینهای بیماری است. مثلا با داروهای مختلف فشار و استرس مریض را کنترل میکنند. یا اینکه به صورت مدیریتی است که در این صورت به عنوان مثال به مددجو میگویند که وزن خود را کاهش دهد یا به مددجو تکنیک حواسپرتی از وزوز ضربانی گوش توسط صداهای دیگر را آموزش میدهند.
اصلاح لایف استایل یا سبک زندگی بخش دیگری از درمان این بیماری است. در این قسمت به بیمار ورزش منظم، رژیم کم نمک، کاهش استرس، کاهش و قطع مصرف دخانیات و سیگار توصیه میشود.
در مرحله آخر اگر بیمار به هیچکدام از روشهای گفته شده پاسخ نداد، در مرحله آخر جراحی انجام میشود. مثلا ممکن است اگر عروقی گرفته باشد آن را به روش مختلف باز کنند تا مشکل افزایش فشار در آن ناحیه کاهش یافته و مشکل وزوز ضربانی گوش برطرف شود.
سخن پایانی؛
در این مقاله به همراه شما عزیزان کلینیک دانیال مرکز شنوایی سنجی در تهران، در رابطه با وزوز ضربانی گوش صحبت کردیم. عرض کردیم که وزوز گوش یک بیماری است که علامت اصلی آن شنیدن یک صدای خارجی مانند جیرجیر، سوت و یا مواردی از این دست است که منبع واقعی برای آن وجود ندارد و فقط خود مریض آن را میشنود. سپس عرض کردیم که در وزوز ضربانی گوش، صدا در یک ریتم با ضربان قلب شنیده میشود.
بهتر است اگر شما نیز از این مشکل رنج میبرید به پزشک مراجعه کنید تا با گرفتن شرح حال و معاینات به تشخیص صحیح برسد و درمان را برایتان شروع کند. در آخر نیز عرض کردیم که قسمت بزرگ درمان این بیماری مربوط به رفع علت زمینهای و مدیریت است که با اصلاح لایف استایل و سبک زندگی فرد ارتباط مستقیم دارد.
رفع مشکلاتی چون فشار خون و استرس و کنترل رژیم و ورزش منظم از موارد درمانی وزوز ضربانی گوش است. در نهایت نیز اگر روشهای درمانی گفته شده پاسخ ندهند از جراحی استفاده میشود. اگر شما نیز درگیر علائم این بیماری هستید بهتر است هر چه سریعتر به متخصص شنوایی سنجی در تهران ٬ برای پیگیری روند درمانی خود مراجعه کنید.
کلینیک شنوایی سنجی دانیال
بدون دیدگاه