۳ روش موثر برای درمان سرگیجه خوش خیم وضعیتی

۳ روش موثر برای درمان سرگیجه خوش خیم وضعیتی

شخص مبتلا به سرگیجه خوش خیم وضعیتی

فهرست مطالب

سرگیجه موضعی خوش خیم ( BPV ) شایع‌ترین علت سرگیجه، احساس چرخش یا تاب خوردن در سر است. این نوع سرگیجه باعث ایجاد احساس چرخش ناگهانی می‌شود یا مانند این است که سر شما از داخل می‌چرخد. اگر سرگیجه موضعی خوش خیم دارید، می‌توانید دوره‌های کوتاهی از سرگیجه خفیف یا شدید را هم داشته باشید. تغییر موقعیت سر می‌تواند یک قسمت را تحریک کند.

این ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که سر خود را به سمت بالا یا پایین می‌‌برید، زمانی که دراز می‌‌کشید، یا وقتی روی تخت می‌‌چرخید یا می‌نشینید. این بیماری ممکن است در هر سنی اتفاق بیوفتد اما بیشترین سنی که افراد به این بیماری دچار می‌شوند سنین بالای ۵۰ سال می‌باشند و البته در زنان نیز این بیماری بیشتر شیوع پیدا می‌کند. برای درمان سرگیجه خوش خیم وضعیتی سه روش وجود دارد که در ادامه این مطلب از بهترین مرکز شنوایی سنجی به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

شماره‌های تماس جهت رزرو نوبت و مشاوره رایگان: ۰۲۱۸۶۰۳۵۹۵۳۰۹۳۰۸۹۴۶۵۶۱

علائم سرگیجه خوش خیم وضعیتی چیست؟

علائم (BPV) می‌توانند ناگهانی به وجود بیایند و از بین بروند. این مدل سرگیجه معمولا کمتر از یک دقیقه طول می‌کشند. انواع فعالیت‌ها می‌توانند (BPV) را ایجاد کنند. با این حال، بیشتر علائم زمانی رخ می‌دهد که تغییری در موقعیت سر شما ایجاد شود. حرکات غیر طبیعی چشم که نیستاگموس نیز نامیده می‌شود، معمولاً با علائم سرگیجه خوش خیم وضعیتی همراه است.

اگر چه بسیار نادر است، اما شما می توانید این نوع سرگیجه را در هر دو گوش داشته باشید. در برخی موارد شدید (BPV)، افراد ممکن است به دلیل استفراغ دچار کم آبی شوند.

علائم سرگیجه خوش خیم وضعیتی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سرگیجه
  • استفراغ
  • تاری دید
  • حالت تهوع
  • سبکی سر
  • از دست دادن تعادل
  • بی ثباتی
گوش شخص مبتلا به سرگیجه خوش خیم
علایم سرگیجه خوش خیم وضعیتی چی است؟

سرگیجه خوش خیم وضعیتی چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص برای درمان سرگیجه خوش خیم وضعیتی پس از معاینه و بررسی پزشک بر اساس سابقه پزشکی فرد انجام می‌شود همچنین پزشکان در این مرحله ممکن است که گوش فرد را به طور کامل معاینه کنند تا مطمعن شوند که بیماری‌هایی که خطر کم شنوایی در افراد را تهدید می کند وجود نداشته باشد.

۱-آزمون دیکس _ هالپایک ( Dix-Hallpike)

یکی از راه‌های تشخیص این بیماری انجام تست دیکس – هاپایک می‌باشد. پزشک سر را در موقعیتی  نگه می‌‌دارد در حالی که از شما می‌خواهد به سرعت دراز بکشید و پشت خود را روی میز قرار دهید. هدف پزشکان برای این کار و  در طول این آزمایش  تشخیص حرکات  غیر طبیعی چشم شما خواهند بود و ممکن است از شما بپرسند که آیا احساس چرخش دارید یا خیر.

متخصص شنوایی سنجی در تهران٬ در این تست همچنین یک معاینه فیزیکی عمومی از شما خواهد گرفت. پزشکان یک تاریخچه پزشکی کامل می‌گیرند و یک معاینه عصبی انجام می‌دهند تا هر گونه اختلال یا بیماری دیگر را رد کنند.

۲-ام آر آی

اگر پزشک نتواند از راه‌های مختلف اقدام به تشخیص برای درمان سرگیجه خوش خیم وضعیتی بکند از ام آر ای برای این کار استفاده خواهد کرد.

آزمایش‌ها و تست‌های دیگری نیز هستند که برای تشخیص آن کمک خواهد کرد.

  • تحریک که شامل گرم کردن و خنک کردن گوش داخلی با آب یا هوا برای مشاهده حرکات چشم است.
  • MRI از سر
  • آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA) سر، که شبیه به MRI است.
  • سی تی اسکن از سر
  • ارزیابی شنوایی
  • الکترونیستاگموگرافی (ENG) برای ثبت حرکات چشم
  • الکتروانسفالوگرام (EEG) برای اندازه گیری فعالیت مغز

عوامل سرگیجه خوش خیم وضعیتی چیست؟

سرگیجه خوش خیم وضعیتی نتیجه یک اختلال در داخل گوش داخلی شما است. کانال‌های نیم دایره‌ای یا لوله‌ های داخل گوش حاوی مایعی هستند که با تغییر وضعیت بدن حرکت می‌کنند. کانال‌های نیم دایره‌ای بسیار حساس هستند.

این نوع سرگیجه زمانی ایجاد می‌شود که کریستال‌های کوچک کربنات کلسیم که به طور معمول در ناحیه دیگری از گوش هستند آزاد شده و وارد کانال‌های نیم دایرهای می‌شوند. همچنین می‌تواند زمانی اتفاق بیفتد که این کریستال‌ها در داخل کانال‌های نیم دایره‌ای شکل می‌گیرند. این باعث می‌شود مغز شما پیام‌های گیج کننده‌ای در مورد وضعیت بدن شما دریافت کند. برخی حرکات موجب تشدید این بیماری در افراد شود:

  • چرخیدن سر 
  • هنگامی که فرد اقدام به دراز کشیدن می کند 
  • غلتیدن در رختخواب 
  • تکیه دادن سر 
  • خم کردن سر 

چه کسانی در معرض سرگیجه خوش خیم وضعیتی هستند؟

هیچ خطر عمده‌ای برای سرگیجه خوش خیم وضعیتی وجود ندارد، اما نشانه‌هایی وجود دارد که می‌تواند یک بیماری ارثی باشد. بسیاری از افراد مبتلا به (BPV) خویشاوندانی دارند که این عارضه را نیز دارند. همچنین شرایط دیگری وجود دارد که می‌تواند برخی افراد را مستعد ابتلا به (BPV) کند. این موارد به شرح زیر است:

  • صدمات قبلی به سر
  • پوکی استخوان
  • دیابت
  • یک بیماری گوش داخلی
پزشک در حال درمان شخص مبتلا
معرفی روش های درمانی سرگیجه خوش خیم وضعیتی

درمان سرگیجه خوش خیم وضعیتی 

انواع درمان ها برای کمک به درمان سرگیجه خوش خیم وضعیتی در دسترس هستند. انواع این درمان ها شامل موارد زیر است:

بیشتر بخونید : درمان وزوز گوش

مانور Epley

برخی از پزشکان مانور Epley را موثرترین درمان برای سرگیجه خوش خیم وضعیتی می‌دانند. این یک تمرین ساده است که می‌توانید آن را در خانه امتحان کنید و به هیچ وسیله‌ای نیاز ندارد. این شامل کج کردن سر به منظور انتقال تکه کربنات کلسیم به قسمت دیگری از گوش داخلی است.

درمان خانگی

مراحلی وجود دارد که می‌توانید برای مدیریت سرگیجه مرتبط با (BPV) را انجام دهید. مراقب محیط اطراف خود باشید و از قرار دادن خود در معرض خطر خودداری کنید. از دست دادن تعادل همیشه یک احتمال است. سقوط می‌تواند صدمات جدی ایجاد کند.

هر زمان که احساس سرگیجه کردید، بنشینید. نشستن در هنگام سرگیجه خوش خیم وضعیتی می‌تواند به شما کمک کند از زمین خوردن جلوگیری کنید. همچنین باید اقدامات احتیاطی مانند داشتن نور مناسب در اطراف خانه و استفاده از عصا را برای پایداری انجام دهید.

همچنین بهتر است بیاموزید که چه چیزی باعث ایجاد بدتر شدن سرگیجه شما می‌شود. جلوگیری از بدتر شدن علائم سرگیجه در طول دوره‌ های (BPV) می‌‌تواند به سادگی اجتناب از موقعیت‌ هایی باشد که سرگیجه را تحریک می‌کنند.

دارو

پزشک ممکن است داروهایی را برای تسکین احساس سرگیجه خوشم خیم وضعیتی تجویز کند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • آرام بخش، خواب آور یا کمک به خواب
  • آنتی کولینرژیک ها که با مسدود کردن انتقال دهنده عصبی استیل کولین عمل می‌کنند
  • آنتی هیستامین ها

شماره‌های تماس جهت رزرو نوبت و مشاوره رایگان: ۰۲۱۸۶۰۳۵۹۵۳۰۹۳۰۸۹۴۶۵۶۱

عوارض سرگیجه خوش خیم وضعیتی چیست؟

اگر درمان سرگیجه موثر نبود یا اگر دچار ضعف، اختلال گفتار یا مشکلات بینایی شدید ممکن است لازم باشد با پزشک خود تماس بگیرید. به خاطر داشته باشید که علائم سرگیجه خوش خیم وضعیتی گاهی اوقات می‌تواند مربوط به سایر بیماری‌های جدی تر باشد.

سخن پایانی 

زندگی با سرگیجه خوش خیم وضعیتی می‌تواند چالش برانگیز باشد. این نوع سرگیجه می‌تواند بر روابط با دوستان و خانواده، بهره‌وری در کار و کیفیت زندگی تأثیر بگذارد. همچنین هیچ درمانی برای ( BPV ) وجود ندارد و حتی پس از درمان موفقیت آمیز می‌تواند بدون هشدار دوباره رخ دهد.

در حالی که سرگیجه خوش خیم وضعیتی ممکن است گاهی اوقات ناراحت کننده باشد، قابل کنترل است و معمولا با گذشت زمان بهبود می‌یابد. برای اطلاع از درمان سرگیجه خوش خیم وضعیتی بهتر است با مراجعه به پزشک در این زمینه مشاوره بگیرید.

کلینیک شنوایی سنجی دانیال

این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۶ از ۵
از مجموع ۱۹ رای

۱۵ دیدگاه

  • سلام.
    اوایل من یکم وزوز گوش داشتم ولی خیلی جدی نگرفتمش. الان علاوه بر وزوز گوش، سرگیجه هم پیدا کردم. اینا بهم ربط داره؟

    • سلام دوست عزیز، روز خوش.
      وجود وزوزگوش حاکی از این است که شما از بیماری شنوایی رنج می‌برید. این بیماری می‌تواند عفونت، کم شنوایی و … باشد و درمان این بیماری ها در نهایت موجب درمان وزوز گوش شما نیز می‌شود. سرگیجه ممکن است به بیماری شنوایی شما ارتباط داشته باشد. به شما اکیدا توصیه می‌کنم هرچه سریع‌تر به پزشک شنوایی سنجی مراجعه کنید.

      • مطلب مفیدی بود،ممنون
        سوالم اینه که معمولا چند روز طول میکشه تا علائم کامل رفع بشه؟ این دفعه سرگیجه من همراه با تهوع و استفراغ بود وطولانی شد،قرص بتاهیستین که تجویز کرده بودن استفاده کردم بهتر شدم ولی امروز روز سوم بود و بیست درصد از سرگیجه م همچنان ادامه داره
        باید دارو رو ادامه بدم؟ زیادش ضرر نداره؟

        • سلام وقت بخیر!
          در صورتی که تشخیص درست بوده باشه و سرگیجه شما ناشی از جابجایی مایع گوش بوده باشه باید پس از انجام مانور درمانی در کلینیک مراقبت های ۴۸ ساعته بعد رو انجام بدید.
          در صورتی که تا دو یا سه هفته بعد از انجام مانور احساس گیجی و منگی داشته باشین طوری نیست،مصرف قرص بتاهیستین می‌تونه کمک کنه این چند روز رو راحت تر سپری کنید ولی اگه یک هفته پس از انجام مانور همچنان احساس سرگیجه(چرخش سر به دور محیط یا برعکس) داشتید مجدد به کلینیک گوش تهران مراجعه کنید تا مجدد مانور درمانی براتون انجام بشه،احتمالا همه مایع به جای خودش برنگشته.دقت کنین که توضیحات ما بر این اساس است که تشخیص درستی انجام شده باشه و درمان مناسب دریافت کرده باشید.

  • سلام
    برای من مشکلی درگوش میانی پیش امده ک ب اصطلاح میگن اب گوش طرف تکان خورده ک باعث بی تعادلی حالت تهوع وسرگیجه های شدید میشدم.کلی هزینه وازمایش های مربوط ب گوش وازمایش ام ار ای وسی تی اسکن سرم ومانور درمانی انجام دادم وداروهای منگ کننده ک اصلا اوظاع بنده راخوب نمیکردن بعدچندماه درگیری بابیماری گوش میانی ونداشتن تعادلم ک همش درحال زمین خوردن بودم وسرگیجه های بدی روتجربه کردم.سراخرمراجعه کردم ب دکترسنتی دکترسنتی بهم گفت ب دلیل خوردن سردیجات مانندپنیرمحلی دوغ ماست محلی ماهی برنج طبع بدنم سردشده وازسرد ب سردخشک تبدیل شده منجرب سرگیجه های شدیدشده ام باتجویزدمنوش ژینکوجینکو یاهمان درخت کهن چینی وگل گاوزبون وگل ودارچین وزنجبیل ونبات وخوردن ان.خوردن عسل وچهارشیره انگور انجیرو…..وخوردن غذاهای گرم مانندفسنجون باگردووبادام درعرض چندروزخوب خوب شدم

    • سلام
      روز بخیر
      جابجایی مایع گوش داخلی یک مشکل مکانیکی و فیزیکی هست که با استفاده از دارو درمان نمیشه
      بنظر میرسه که مشکل شما این موضوع نبوده و تشخیصی که بهتون داده شده اشتباه بوده، چرا که با مصرف داروهای گیاهی بهبود پیدا کردین
      امیدوارم که حالتون خوب باشه ولی مجدد اگه سرگیجه سراغتون اومد توصیه میکنم همون روز به کلینیک شنوایی مراجعه کنین تا ارزیابی vng انجام بشه تا تشخیص درست و قطعی صورت بگیره

  • سلام وقت بخیر .بنده بدلیل عفونت ویروسی گوش دچار سرگیجه شدم سوالم این هست آیا ممکن هست بازهم دچار سرگیجه بشم؟

    • سلام
      عفونت ویروسی موجب ضعف عصب تعادلی میشه که اصطلاحا نوریت وستیبولار گفته میشه،برای رفع این سرگیجه نیاز به انجام تمرینات توانبخشی هست
      در صورتی که این تمرینات انجام نشه ممکن هست در حرکات سریع سر مجدد دچار سرگیجه بشین
      توصیه میکنیم حتما براتون ارزیابی تعادل (VNG)انجام بشه و در صورتی که ضعف تعادلی وجود داشت تمرینات توانبخشی بهتون‌ارائه بشه تا بهبودی کامل حاصل بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات