غربالگری شنوایی کودکان و نوزادان چیست و چگونه انجام می شود؟

غربالگری شنوایی کودکان و نوزادان چیست و چگونه انجام می شود؟

غربالگری شنوایی کودکان و نوزادان

فهرست مطالب

از دست دادن شنوایی و با علائم کم شنوایی و ناشنوایی متولد شدن یکی از مشکلات و نگرانی های بسیاری از پدر و مادرها برای فرزندان خود هستند.بسیاری از کودکان در سراسر جهان هستند که با کم شنوایی و ناشنوایی متولد می شوند.

در امریکا از هر ۱۰۰۰ کودک متولد شده سه یا چهار کودک با کم شنوایی یک طرفه و یا کم شنوایی در هر دوگوش متولد می شوند، شنوایی بسیار مهم است، کودکان به دلیل این که برای صحبت کردن از بقیه تقلید می کنند و صحبت های اطرافیان خود را در بدو تولد مدام تکرار می کنند درجه اهمیت بسیار بالایی دارد.

غربالگری شنوایی یکی از مراحل مهم در مراقبت‌های بهداشتی کودکان است که هدف آن شناسایی زودهنگام مشکلات شنوایی در اطفال است. این فرآیند برای اطمینان از سلامت شنوایی کودکان در زمان زودتر ممکن انجام می‌شود تا هر گونه نقص شنوایی در کودکان به‌سرعت تشخیص داده شود و اقدامات مناسبی برای درمان و بهبود وضعیت آن‌ها انجام شود.

 تشخیص با نوار گوش اولین قدم و راه های دیگر که مناسب ترین آنها در حال حاضر استفاده از سمعک است جزو راه های درمان این بیماری است.  در این مقاله، به غربالگری شنوایی کودکان و اهمیت آن پرداخته خواهد شد.

غربالگری شنوایی کودکان

 

غربالگری شنوایی کودکان چیست و چگونه انجام می شود؟

یکی از راه های تشخیص کم شنوایی در کودکان غربال گری شنوایی است و به این صورت است که با استفاده از این ازمایش تشخیص انواع بیماری های شنوایی در کودکان در همان سال های اولیه زندگی کودک تشخیص داده می شود و راه های درمان آن توسط پزشک مشخص می شود. برای انجام غربالگری در کودکان دو راه مختلف وجود دارد.

یکی از را هایی که برای انجام غربالگری کودکان انجام می شود OAE یا انتشار های اتاکوستیک می باشد. در طی این ازمایش یک گوشی که کاملا نرم هم می باشد وارد کانال  گوش کودک شما می شود، با استفاده از این گوشی  صدایی در گوش کودکان ایجاد شده و میزان اندازه گیری اکو را در گوش کودک اندازه گیری می کند اگر صدای پخش شده در گوش کودک اکو نداشته باشد می توان گفت که کودک شما دچار کم شنوایی است.

در واقع ازمایش انتشارهای اتاکوستیک بررسی می کند که برخی قسمت های گوش به کدام صداها پاسخ می دهند. یکی دیگر از راه های تشخیص بیماری های شنوایی در سال های ابتدایی متولد شدن کودک نیز ABR یا پاسخ شنوایی ساقه مغز می باشد، شنوایی شناس در این ازمایش از غربالگری شنوایی کودکان چگونگی  واکنش عصب شنوایی و ساقه مغز (قسمتی از گوش می باشد که صدا را از گوش به مغز می رساند) ازمایش می کند.

فرایند این ازمایش توسط شنایی سنجش و شنوایی سنجی به این صورت است که  از هدفون های کوچکی برای گذاشتن الکترودهایی که هیچ دردی را برای  سر کودک ایجاد نمی کند استفاده می شود.این الکترودها مانند برچسب برروی سر کودک شما می چسبند و نباید باعث هیچگونه ناراحتی در کودک شما شود.

فرایند کلی این ارمایش برای غربالگری شنوایی  کودکان فقط چند دقیقه طول می کشد وهمانطور که گفته با وارد شدن یک گوشی نرم کوچک در گوش کودک صداهای کلیک ملایم در گوش پخش می شود. نکته دیگر در مورد این زمایش این است که خیلی نمی توان نتایج واضح و دقیقی از این ازمایش دریافت کرد.

این به عوامل و دلایل خاصی مانند این که:

هنگام غربالگری کودک حال خوبی نداشته باشد

در طی فرایند انجام ازمایش صدای پس زمینه وجود داشته باشد

وجود برخی مایعات که باعث انسداد گوش کودک شود.

غربالگری شنوایی

بیشتر بخوانید: سمعک هوشمند

اهمیت غربالگری شنوایی  کودکان

غربالگری های شنوایی که امروزه به عنوان یکی از ازمایش های اصلی برای کودکان در بدو تولبد انجام می شود به شناسایی کم شنوایی در کودکان منجر می شود و به درمان این بیماری کمک بسیاری خواهد کرد. و آزمایش‌های بعدی در دوران کودکی می‌تواند مشکلاتی را که فراموش شده یا به تدریج بدتر می‌شود را  شناسایی کند.

بدون این ازمایش های شنوایی  احتمال این مشکل و مسئله وجود دارد که نتوان بیماری های شنوایی در کودکان را برای سال ها و یا بلکه ماه ها تشخیص داد. پس بسیار مهم است که مشکلات شنوایی را در اسرع وقت شناسایی با مراجعه به متخصص شنوایی سنجی در تهران کنید.

زیرا وجود مشکلات شنوایی می تواند در رشد مهارت های گفتاری، رفتاری و یادگیری مهارت های اجتماعی در کودک شما تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. پس اگر کودک شما دچار بیماری های شنوایی است خرید سمعک می تواند به او در این زمینه کمک کند.

غربالگری شنوایی  کودکان در چه سنی انجام می شود؟

این ازمایش ها به صوت متعدد و در چند مرحله و در چند سن مختلف برای کودکان انجام می شود

در بدو تولد – اولین غربالگری که به عنوان غربالگری نوزادان نیزشناخته می شود در همان روزهای متولد شدن کودک انجام می شود و قبل از خارج شدن کودک در بیمارستان انجام می شود حتی کودکانی که در خانه نیز متولد می شوند نیز باید برای غربالگری کودک خود به بیمارستان مراجعه کنند.

از ۹ ماهگی تا ۲.۵ سالگی – مرحله دوم غربالگری در کودکان در این بازه سنی و زمانی که والدین کودک احساس کنند که کودکانشان در شنیدن صداهای مختلف دچار مشکلات شده اند.

در حدود ۴ یا ۵ سالگی – مرحله سوم ازمایش های غربالگری هنگام رفتن کودک به مدرسه و یا مهد کودک انجام می شود.

نکته دیگر در مورد زمان انجام این غربالگری ها این است که ممکن است در هر زمان دیگر به جز زمان های گفته شده و اشاره شده بسته به نگرانی های والدین در مورد شنوایی کودک نیز انجام شود.

غربالگری شنوایی در کودکان

بیشتر بخوانید: آیا درمان کم شنوایی با سلول های بنیادی امکان پذیر است؟

ازمایش های شنوایی برای کودکان بالای پنج سال چگونه است؟

ازمایش ها و تست های شنوایی برای کودکان فقط مربوط به سنین تا پنج و یا چهار سل و در بدو تولد نبست هر چقدر که کودک شما بزرگتر شود غربالگری شنوایی در کودکان نیز متفاوت بوده و با روش های مختلفی انجام می شود.

در مورد تجویز سمعک چه می دانید؟

اشتباهات رایج در نتایج غربالگری شنوایی در کودکان

تمامی تست ها  ازمایش های که در ابتدای این مقاله درباره آنها  با شما صحبت کردیم به معنای آن نیست که به صورت دقیق مشکل کم شنوایی و صدای گوش را در کودک شما را تشخیص دهد در بسیاری از مواقع است که این ازمایش ها نیز به دلیل مشکلاتی دچار خطاهای زیادی می شود. برخی از عواملی که موجب خطا در ازمایش ها شود وجود مایع در گوش کودک، سرو صدای کودک در هنگام انجام ازمایش و همچنین حرکت کودک هنگام غربالگری.

غربالگری شنوایی در کودکان و نوزادان

سخن پایانی

همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم لزوم تشخیص بیماری شنوایی در کودکان در همان سال های ابتدایی تولد کودک بسیار اهمیت دارد و اگر کودک شما با این بیماری ها متولد شده و یا در اثر عوامل دیگر دچار کم شنوایی شده است باید تحت درمان قرار بگیرد، یکی از این راه ها برای درمان کم شنوایی کودک استفاده از سمعک کودکان است.

این وسیله می تواند مشکلات ناشی از بیماری های شنوایی را حل کند و لذت شنیدن دوباره را به کودک شما برگرداند. نیز امروزه با تکنولوژی و قابلیت های بسیار جدیدی توسط تولید کنندگان این وسیله مهم پزشکی به بازارهای عرضه می شود و شما می توانید برای تجویز و همچنین اطلاع ازقیمت سمعک  به کلینیک گوش تهران مراجعه کنید.

این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.

 

سوالات متداول 

 ۱. چرا غربالگری شنوایی کودکان اهمیت دارد؟

غربالگری شنوایی و تمپانومتری کودکان اهمیت زیادی دارد زیرا به وسیله‌ی این فرآیند می‌توان مشکلات شنوایی در کودکان را به‌سرعت تشخیص داد و در صورت نیاز، اقدامات درمانی را شروع کرد. شنوایی مناسب در اطفال نقش بسیار مهمی در یادگیری زبان، توسعه‌ی اجتماعی، و رشد شناختی آنها دارد.

 ۲. کودکانی که در چه سنی باید غربالگری شنوایی کنند؟

غربالگری شنوایی باید از زمان تولد آغاز شود و به صورت دوره‌ای در سنین مختلف تکرار شود. غربالگری شنوایی معمولاً در مراحل زیر انجام می‌شود:
– غربالگری تولد
– غربالگری در سن ۱ ماهگی
– غربالگری در سن ۳ ماهگی
– غربالگری در سن ۶ ماهگی
– غربالگری در سن ۱ سالگی
– غربالگری در سنین مختلف پیش‌دبستانی و مدرسه ابتدایی

۳. چگونه غربالگری شنوایی انجام می‌شود؟

غربالگری شنوایی به وسیله‌ی آزمون‌های ساده و غیرتهاجمی انجام می‌شود. این آزمون‌ها شامل آزمون‌های شنوایی سریع با استفاده از گوشواره‌ها و ابزارهای خاصی هستند. در صورتی که نتایج اولیه نشان‌دهنده‌ی مشکلات شنوایی باشند، آزمون‌های تأییدی بیشتری انجام می‌شود.

 ۴. اگر نتایج آزمون نقص شنوایی نشان دهند، چه کار باید کرد؟

در صورتی که نتایج آزمون‌های غربالگری نقص شنوایی نشان دهد، بهتر است به‌سرعت به پزشک متخصص شنوایی مراجعه کنید. پزشک متخصص با انجام آزمون‌های دقیق‌تر و تشخیص دقیق‌تر، می‌تواند مشکلات شنوایی را تشخیص داده و درمان مناسب و درمان وزوز گوش را تجویز کند.

۵. آیا مشکلات شنوایی در کودکان قابل درمان هستند؟

بله، بسیاری از مشکلات شنوایی در کودکان قابل درمان هستند. به اطمینان رسیدن به مشکلات شنوایی به‌موقع و آغاز درمان به‌سرعت می‌تواند بهبود وضعیت شنوایی کودکان را تسریع کند و از تأثیرات منفی بر روی توسعه‌ی زبانی و اجتماعی آنها جلوگیری کند.

منبع:nhs

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات