مهم ترین معایب استفاده از گوش پاک کن کدام است؟

مهم ترین معایب استفاده از گوش پاک کن کدام است؟

معایب استفاده از گوش پاک کن و تصویر یک دختر بچه ناراحت از گوش پاک کن

فهرست مطالب

در گذشته افراد از گوش پاک کن به طور مداوم استفاده می کردند و استفاد های زیاد از آن نیز موجب شد برخی بدون رعایت نکات استفاده از گوش پاک کن به گوش های خود آسیب های جدی وارد کنند و به همین دلیل است که بسیاری از پزشکان این حوزه به دلیل حساس بودن لایه های داخلی و جلوگیری از پارگی  پرده گوش توصیه کردند که تا آنجایی که می توانند از گوش پاک کن استفاده نکنند شاید می توان همین مسئله را مهم ترین معایب استفاده از گوش پاک کن دانست .به طور کلی بسیاری از افراد برای تمیز کردن جرم و موم گوش خود از گوش پاک کن استفاده می کنند. استفاده از گوش پاک کن برای قسمت های بیرونی گوش بلامانع است ولی فرو بردن آن به داخل گوش، موجب بروز مشکلات جدی می شود. بنابراین دانستن مضرات گوش پاک کن ، به شما کمک می کند تا از روش های بهتری برای تمیز کردن گوش خود استفاده کنید.

تصویر استفاده از گوش پاک کن برای تمیز کردن گوش یک خانم
موم گوش چیست؟

موم گوش چیست؟

موم در حقیقت ماده ای است که داخل گوش همه انسان ها با مقدار و نوع متفاوت متناسب با ژنتیک افراد وجود دارد. موم گوش اغلب با گرد و غبار، جویدن خوراکی و حرکات مختلف فک، به صورت فشرده از کانال گوش خارج می شود. همچنین افرادی که از سمعک  استفاده می کنند هم  دچار فشردگی موم داخل کانال های کوچک گوش می شوند.  مهم ترین معایب استفاده از گوش پاک کن این است که  است که باعث جمع شدن موم داخل گوش و بسته شدن کانال اصلی می شود. به عبارتی دیگر این امر سبب می شود که موم ببیشتر به داخل گوش فرستاده شده و آسیب جدی به گوش انسان وارد شود.

در مواردی که احساس درد داخل گوش، مشکل در شنوایی، خارش، وزوز و احساس سرگیجه داشتید، بهتر است در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید چرا که فشردگی موم داخل گوش موجب بروز این علائم می شود. در این مورد، برای جلوگیری از آسیب رساندن به گوش خود  می توانید آن ر را توسط محصولات نرم کننده و دستگاه مکش یا شستشو گوش تمیز کنید.

معایب استفاده از گوش پاک کن برای یک خانم درحال استفاده از گوش پاک کن
گوش پاک کن چه معایبی برای گوش دارد؟

معایب استفاده از گوش پاک کن

تجمع جرم گوش: استفاده از گوش پاک کن برای تمیز کردن گوش در حقیقت جرم گوش را به داخل کانال گوش فشار داده و باعث  تجمع جرم گوش  نیز می شود. این از پاک شدن طبیعی جرم گوش جلوگیری کرده و موجب بروز علائم ناخوشایندی از جمله احساس درد، جراحت و کاهش شنوایی می شود. یکی دیگر از معایب استفاده از گوش پاک کن و فشار دادن آن داخل گوش، آسیب دیدن ساختار گوش میانی و  پارگی پرده گوش  می باشد. در برخی موارد نیز تجمع جرم و پارگی گوش نیز موجب خروج خونابه از داخل گوش افراد می شود.

عفونت گوش: جرم گوش در حقیقت از رشد باکتری داخل گوش و ورود میکروب به خوبی حلوگیری می کند. در این موارد استفاده از گوش پاک کن موجب وارد شدن باکتری ها داخل گوش و در نهایت عفونت گوش می شود. ایجاد جسم خارجی داخل گوش: یکی دیگر از معایب استفاده از گوش پاک کن، ایجاد جسم خارجی داخل گوش می باشد. به عنوان مثال در برخی موارد بخشی از نوک گوش پاک کن داخل گوش باقی مانده و موجب ایجاد درد و کاهش شنوایی افراد می شود.

روش های پاک کردن گوش
روش های پاک کردن گوش

برای پاک کردن گوش چه کار هایی باید انجام دهیم؟

به منظور تمیز کردن گوش در منزل، باید موم‌ موجود داخل گوش را با پارچه تمیز کرده و از محلول های حل کننده موم استفاده کنید. در مرحله بعد، پس از حل شدن موم گوش می توانید از سرنگ برای شستشو استفاده کرده و آلودگی های موجود را به راحتی تخلیه کنید. همچنین می توانید از موارد دیگری به جای گوش پاک کن برای تمیز کردن گوش استفاده کنید. به عنوان مثال هنگام دوش گرفتن می توانید توسط لیف نرم و شامپو، گوش خود را به راحتی تمیز کنید

از طرفی تمیز کردن لایه های داخلی گوش کار آسانی نیست چرا که این امر باعث هل دادن جرم یا موم به داخل گوش و بروز عوارض جدی از جمله انسداد گوش می شود. در برخی موارد نیز لایه بافتی گوش پاره شده و موجب از بین رفتن پرده محافظتی گوش می شود که این امر یکی از اصلی ترین معایب استفاده از گوش پاک کن است. بنابراین بهتر است هنگام تمیز کردن گوش، از کانال های داخلی گوش به خوبی مراقبت کنید. به عنوان مثال می توانید تنها با دستمال یا حوله، لایه بیرونی گوش را تمیز کرده و جرم و آلودگی موجود را از بین ببرید.

 

گوش پاک کن برقی

گوش پاک کن برقی در حقیقت دستگاهی است که از نوعی مکش برقی تشکیل شده و به تمیز کردن موم داخل گوش کمک می کند. استفاده از گوش پاک کن های برقی روشی مطمئن برای از بین بردن جرم یا اجسام خارجی از کانال داخلی گوش بوده و اغلب بیشتر از گوش پاک کن های پنبه ای مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین عملکرد این دستگاه به گونه ای است که با ایجاد یک مکش قوی داخل گوش، باعث از بین بردن آلودگی ها و باکتری ای موجود می شود. از طرفی یکی از اصلی ترین معایب استفاده از گوش پاک کن برقی، وارد شدن فشار زیاد به پرده گوش می باشد.

معایب گوش پاک کن برقی

گوش پاک کن برقی در حقیقت از تجمع موم داخل گوش افراد جلوگیری کرده و از ایجاد عفونت های شدید گوش نیز جلوگیری می کند. بنابراین این دستگاه فواید قابل توجهی برای گوش دارد ولی از مضرات و معایب بسیاری نیز برخوردار می باشد که عبارتند از:

– ورود فشار بالا به پرده گوش بر اثر مکش قوی دستگاه

– پاره یا سوراخ شدن پرده گوش با استفاده از مکش بالا گوش پاک کن برقی

– ورود هوا به کانال های داخلی گوش

– کیپ شدن گوش و کاهش میزان شنوایی بر اثر استفاده زیاد

– ورود باکتری به کانال داخلی گوش

نحوه تمیز کردن گوش با محلول مناسب

 

برای تمیز کردن گوش چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم

شاید به ندرت اتفاق بیوفتد که افراد برای شستشوی گوش های خود به پزشک مراجعه کنند، اما برخی اوقات به دلیل تجمع جرم های بسیار بیشتر از حد معمول باید به پزشک مراجعه کنید و با استفاده از  بهترین روش شستشوی گوش  که به عقیده بسیاری از متخصصان استفاده از ابزارهای الکترونیکی می باشد جرم های اضافی و زیادی که در گوش های شما بوجود آمده است را خارج کنند پس در صورت مشاهده علائم زیر بهتر است که به متخصص گوش مراجعه کنید.

  1. احساس درد شدید در گوش 
  2. احساس گرفتگی گوش 
  3. خونریزی ناشی از استفاده از گوش پاک کن
  4. تب 
  5. خروج خونابه 
  6. کم شنوایی و از دست دادن شنوایی
  7. احساس صدا در گوش و وزوز گوش

سخن پایانی 

در نتیجه تمیز کردن قسمت داخلی گوش با استفاده از گوش پاک کن های پنبه ای، کار سختی بوده و یکی از مهم ترین معایب استفاده از گوش پاک کن، تجمع موم یا جرم داخل گوش می باشد. بنابراین بهتر است از گوش پاک کن تنها برای تمیز کردن لایه های بیرونی گوش استفاده کنید. از طرفی می توانید از روش هایی مانند شستشو با محلول مناسب، لیف نرم و گوش پاک کن برقی در صورت نیاز جهت تمیز کردن کانال های داخلی گوش استفاده کنید.

این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.

منبع:healthline
کلینیک شنوایی سنجی دانیال

سوالات متداول

 

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۷.۳ از ۵
از مجموع ۴ رای

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات