با افزایش سن بخش هایی از بدن دیگر کارایی سنین جوانی را نخواهد داشت. گوش ها یکی از مهمترین بخش هایی هستند که کارایی خود را با افزایش سن از دست می دهند. تجهیزات پیشرفته ای برای حل مشکلات شنوایی و علائم کم شنوایی در سنین سالمندی مورد استفاده قرار می گیرد که سمعک مهم ترین و کارآمدترین آنها است. در حقیقت سمعک برای سالمندان یکی از مهمترین ابزارهای پزشکی برای ارتباط با اطرافیان است.
در برخی موارد سالمندان از استفاده سمعک خودداری می کنند که این مورد ممکن است عوارض روحی و روانی بسیاری برای آنها به دنبال داشته باشد. استفاده از سمعک باعث فعال شدن برخی از نواحی مغز که با شنوایی مرتبط است می شود. استفاده از این تجهیزات همچون سمعک پیش ساخته٬ برای افراد کم شنوا در هر سنی باعث می شود تا از نابودی بخش هایی از مغز که با عملکرد شنوایی در ارتباط است جلوگیری شود.
سالمندان با استفاده از این تجهیزات مشارکت اجتماعی بیشتری با محیط اطراف خود دارند. استفاده از سمعک برای سالمندان باعث مشارکت اجتماعی بیشتر آنها می شود و احتمال افسردگی و انزوا در آن ها کاهش می دهد. آنچه مسلم است ایجاد فرهنگ و بینشی صحیح در مورد استفاده از سمعک در سنین سالمندی اهمیت بالایی دارد.
عوارض عدم استفاده از سمعک برای سالمندان
عدم استفاده از انواع سمعک همانند سمعک نامرئی در دوران سالمندی و درمان کم شنوایی بدون سمعک عوارض جبران ناپذیری بر سلامت روح و روان شخص سالمند در طولانی مدت خواهد داشت. کاهش ارتباط فرد با دنیای اطراف در سنین بالا می تواند بسیار خطرناک و مشکل ساز باشد.
۱-افزایش خطر ابتلا به آلزایمر
ساختار مغز انسان به گونه ای است که با ارتباط از طریق ورودی های مختلف مثل بینایی و شنوایی می تواند داده ها و اطلاعات اطراف خود را تحلیل کند. با بررسی مطالعات تصویر برداری متوجه شده اند که در افراد مسن قشر خاکستری مغز در بخشی از آن که صداها را پردازش می کند کاهش می یابد.
طبق تخقیقات و صحبت های متخصص شنوایی سنجی در تهران٬ استفاده از سمعک برای سالمندان به فعالیت بیشتر سلول های این بخش کمک می کند و باعث می شود تا مانع از بین رفتن سلول ها و ابتلا افراد به آلزایمر شود.
۲-افزایش افسردگی
زمانی که فرد به دلیل کم شنوایی و مشکلات شنوایی در فعالیت های اجتماعی شرکت نمی کند ارتباط او با دنیای اطراف و نزدیکان کاهش پیدا می کند. کاهش تعامل با دیگران باعث می شود تا فرد به افسردگی و خلق و خوی بد روی آورد. استفاده از سمعک علاوه بر کمک به فعالیت مغز باعث می شود تعامل و ارتباط اجتماعی سالمند افزایش پیدا کند.
۳-تاثیر بر عملکرد مغز و استفاده از سمعک برای سالمندان
کم شنوایی مغز را مجبور می کند تا با سرعت بیشتری کار کند و از همه منابع خود برای پردازش محرک های صوتی و شناسایی آنها استفاده کند. این شرایط یک نوع عدم تعادل را برای مغز ایجاد می کند که بر عملکردهای شناختی از جمله تفکر و حافظه تاثیر منفی می گذارد. نتیجه آن می شود که مغز با انجام کارهای ساده خسته و ناامید می شود.
فواید استفاده از سمعک در سالمندان
از جمله فواید استفاده از سمعک در سالمندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-سبک زندگی سالم
بخش مهمی از ارتباطات اجتماعی ما با دنیای اطراف از طریق شنوایی است. بر هم خوردن تعادل این ارتباط در طولانی مدت باعث تغییر سبک زندگی فرد می شود. سمعک برای سالمندان ایجاد کننده تعادل و سبک زندگی سالم است؛ زیرا فرد کم شنوا به واسطه نشنیدن صدای اطرافیان به مرور زمان از جمع فاصله گرفته و دیگر از صحبت کردن لذت نمی برد و این عاملی برای افسردگی و انزوای او خواهد بود.
۲-پیشگیری از اختلال تعادل
کم شنوایی از مهمترین مشکلات سلامت عمومی است. مشکلات راه رفتن و افزایش خطر زمین خوردن در افرادی که شنوایی پایین تری دارند سه برابر بیشتر از دیگران است. یکی از مهمترین عوارض استفاده نکردن از سمعک مشکلات راه رفتن در سالمندان است.
دلایل عدم استفاده از سمعک توسط سالمندان
در بسیاری از موارد مشاهده می شود که افراد سالمند علاقه ای به استفاده از سمعک در شنوایی سنجی نشان نمی دهند یا در مقابل استفاده از آن مقاومت می کنند. عدم استفاده از سمعک می تواند دلایل متعددی داشته باشد.
- توانایی سمعک
- شرایط تنظیم و راحتی استفاده از آن
برخی از سمعک ها با وجود پیشرفته بودن دارای شرایط تنظیم خاصی هستند و این مورد باعث می شود تا سالمند علاقه ای به استفاده از آن نداشته باشد. استفاده از نمونه های ساده و کارآمد کمک می کند تا فرد علاقه بیشتری به استفاده دستگاه از خود نشان دهد.
- شرایط نگهداری از سمعک
- نوع نگرش فرد به استفاده از سمعک برای سالمندان
برای برخی از سالمندان سمعک وسیله ای است که نشان دهنده ضعف و ناتوانی آنها است. این نوع نگرش به دستگاه باعث می شود تا علاقه ای به استفاده از دستگاه در سالمند دیده نشود.
- امکانات سمعک
محدود بودن شرایط و امکانات سمعک می تواند فرد را نسبت به استفاده از آن بی علاقه سازد.
- عوامل اجتماعی و روانی
متاسفانه شرایط اجتماعی و رفتاری برخی از اطرافیان فرد کم شنوا و سالمند و بروز رفتارهای نامناسب از سوی آنها باعث می شود تا این افراد را نسبت به استفاده از این تجهیزات بی علاقه سازد.
- دلایل مالی و عدم استفاده از سمعک برای سالمندان
هزینه خرید یک دستگاه سمعک مناسب بسیار بالا است و بسیاری از افراد توانایی مالی پرداخت این هزینه ها را ندارند. در نتیجه فرد نمی تواند دستگاه را تهیه کند و مورد استفاده قرار دهد.
- عدم زیبایی ظاهری
- انتظارات غیرواقعی از سمعک
- داشتن تجربه بد از استفاده از سمعک
کافی است خود شخص یا یکی از اطرافیان او تجربه بدی از استفاده از این دستگاه داشته باشد.
نتیجه گیری
یکی از مشکلات مهمی که در دوران سالمندی به سراغ افراد می آید عدم دریافت داده های صوتی یا همان کاهش شنوایی است. تجهیزات پزشکی متعددی برای ایجاد تعادل و تغییر سبک زندگی سالمندان تولید و طراحی شده است. سمعک یکی از پرکاربردترین تجهیزات پزشکی است که برای کمک به شنوایی بهتر سالمندان مورد استفاده قرار می گیرد.
استفاده از سمعک برای سالمندان کمک می کند تا در فعالیت های مغز مربوط به بخش شنوایی و پردازش داده ها تعادل به وجود بیاید. بالا رفتن عملکرد مغز با استفاده از سمعک باعث ایجاد یک سبک سالم در زندگی آنها گردیده است. اما سالمندان به دلایل متعددی از جمله نوع نگرش فرد به دستگاه، عوامل اجتماعی، هزینه خرید سمعک و شرایط نگهداری آن باعث می شود تا سالمند از استفاده از سمعک امتناع کند.
منیع: king hearing
بدون دیدگاه