کاشت شنوایی چیست و معرفی انواع آن

کاشت شنوایی چیست و معرفی انواع آن

کاشت شنوایی چیست

فهرست مطالب

امروزه روش های متنوعی برای به دست آوردن مجدد حس شنوایی و کم کردن علائم کم شنوایی برای افراد ناشنوا وجود دارد که هر یک با توجه به هزینه و دشواری شان، عملکرد متفاوتی دارند. کاشت شنوایی با توجه به اینکه هزینه بالایی نسبت به سایر روش ها دارد، اما بسیار کارآمد بوده و می تواند نتیجه مطلوبی را برای افراد به همراه داشته باشد‌.

اگر می خواهید با انواع کاشت های شنوایی و نحوه عملکرد آن ها بیش تر آشنا شوید، به شما توصیه می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه بمانید و مطالب را مورد بررسی تان قرار دهید.

کاشت حلزون شنوایی چیست؟

گوش ها در اثر عوامل مختلفی همچون افزایش سن، ژنتیک و… ممکن است عملکرد خود را از دست بدهند و افراد دیگر قادر به شنیدن صداهای محیط پیرامون شان نباشند. در این صورت روش های مختلفی برای درمان کم شنوایی مد نظر پزشکان قرار می گیرد که یکی از مهم ترین آن ها کاشت شنوایی است.

معمولا افرادی که در دو گوش خود دچار ناشنوایی عمیق شده اند و قادر به استفاده از سمعک نیستند، به این عمل  می پردازند.پس از کاشت، سیگنال ها به خوبی و به طور مستقیم به اعصاب شنوایی منتقل خواهند شد و فرد می تواند به طور دقیق صداهای اطراف خود را گوش کند.

می توان گفت میزان بهبود ناشنوایی با روش کاشت های شنوایی نسبت به استفاده از سمعک ها بیش تر است و افرادی که به هیچ وجه انواع سمعک برایشان جوابگو نیست، می توانند از روش کاشت شنوایی استفاده نمایند.

انواع کاشت شنوایی

باید توجه داشته باشید که در انواع روش های مختلف انجام می شوند که هر یک کاربرد منحصر به فردی را برای بهبود شنوایی دارند. از مهم ترین انواع کاشت شنوایی می توان به کاشت حلزون، کاشت گوش میانی، کاشت ساقه مغز شنوایی و دستگاه های انتقال استخوانی اشاره کرد.

هر یک از این کاشت های شنوایی، هزینه متفاوتی داشته و سختی جراحی در آن ها متفاوت می باشد. اغلب کاشت های شنوایی نیاز به جراحی دارند و تنها روشی که بدون جراحی انجام می شود، استفاده از دستگاه های انتقال شنوایی است.

روش کاشت حلزون برای بزرگسالان به منظور رفع مشکل کم شنوایی
آشنایی با کاشت حلزون

۱-کاشت حلزون

همانطور که چندی قبل اشاره کردیم، کاشت حلزون یکی از انواع کاشت شنوایی محسوب می شود. اگر بخواهیم تعریف کامل تری برایتان داشته باشیم، باید بگوییم این نوع از کاشت برای افرادی مناسب است که سلول های موئی گوش داخلی شان آسیب دیده است و دیگر قادر به شنیدن هیچ گونه صدایی نیستند. با کاشت حلزون می توان به راحتی مسیر شنوایی را دور زد و سیگنال ها را به طور مستقیم به مغز انتقال داد.

قسمت های کاشت حلزون

به طور کلی می توان گفت کاشت حلزون مانند کاشت حلزون نامرئی شامل دو قسمت داخلی و خارجی است. در قسمت خارجی کاشت حلزون، یک آنتن یا پردازنده صوتی در پشت گوش قرار می گیرد. اما در قسمت داخلی کاشت حلزون، یک گیرنده در زیر پوست قرار می گیرد که قسمتی از آن داخل حلزون گوش واقع می شود.

قسمت داخلی و خارجی کاشت حلزون با تلفیق یک دیگر باعث شنوایی هر چه بیش تر افراد کم شنوا می شوند و هر یک به تنهایی برای جدیدترین دستگاه کاشت حلزون شنوایی مهم می باشد.

فعال شدن دستگاه کاشت شنوایی پس از گذشت دو هفته
نحوه کارکرد کاشت حلزون چگونه است؟

نحوه کارکرد کاشت حلزون

پردازنده صوتی که در پشت گوش قرار می گیرد، وظیفه دریافت صداهای محیط پیرامون و تبدیل آن ها به نوع دیجیتالی را بر عهده دارد. هنگامی که این اتفاق می افتد، سیگنال های دیجیتال با استفاده از آنتن به گیرنده انتقال می یابد و در نهایت به سیگنال های الکترونی تغییر شکل داده و به گوش داخلی انسان ارسال می شوند.

الکترود هایی که در ردیف الکترودی قرار دارند، عصب شنوایی را تحت تاثیر قرار می دهند تا سیگنال ها به مغز منتقل گردند.

چه افرادی از کاشت حلزون بهره می برند؟

همانطور که تا به الان متوجه شده اید، کاشت حلزون تنها برای افرادی مناسب است که دچار کم شنوایی باشند. بعضی از افراد به دلیل نداشتن سلول های موئی در گوش داخلی شان، قادر به شنیدن هیچ گونه صدایی نبوده و استفاده از سمعک های همچون سمعک پیش ساخته برای آن ها بی فایده تلقی می شود.

این افراد می توانند با کاشت حلزون در گوش خود،  حس شنوایی را مجددا تجربه کنند و همچنین کمک کننده در درمان وزوز گوش است. توجه داشته باشید کاشت حلزون شنوایی را به حالت طبیعی خود باز نمی گرداند و تنها یک روش درمانی محسوب شده و می تواند تا حدودی نتیجه بخش باشد.

دقت داشته باشید تمامی افراد در سنین مختلف قادر به کاشت حلزون خواهند بود و هیچ محدودیتی در این باره وجود نخواهد داشت‌. لازم به ذکر است نوزادان پس از گذشت یک سالگی می توانند این عمل را به خوبی انجام داده و شنوایی شان را تا حدودی به دست آورند.برای اطلاع بیشتر می توانید مقاله کاشت حلزون مناسب چه کسانی است را بخوانید.

کاشت دستگاه های انتقال شنوایی با دو روش
کاشت دستگاه های انتقال شنوایی چگونه است؟

۲-کاشت دستگاه های انتقال شنوایی

افرادی که از کم شنوایی انتقالی یا آمیخته رنج می برند، با کاشت دستگاه های انتقال شنوایی می توانند مجددا شنوایی شان را بهبود ببخشند. دستگاه های انتقال شنوایی باعث می شوند سیگنال های شنوایی از گوش میانی و خارجی به گوش داخلی رسیده و در نهایت صدای محیط پیرامون توسط فرد شنیده شود‌. لذا افرادی که گوش میانی و خارجی شان دچار آسیب شده است می توانند به کاشت دستگاه های انتقال شنوایی بپردازند.

نحوه کارکرد دستگاه های انتقال شنوایی

ممکن است عده ای از افراد از خود بپرسند نحوه کارکرد دستگاه های انتقال شنوایی چگونه است‌؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم پشت گوش استخوان جمجمه قرار دارد و هنگامی که این استخوان مرتعش شود، سیگنال های شنوایی از گوش خارجی و میانی به گوش داخلی منتقل می گردند.

دقت داشته باشید افرادی که حلزون گوش شان آسیب دیده است، قادر به کاشت دستگاه های انتقال شنوایی فعال و غیر فعال نخواهند بود و تنها افراد کم شنوای یک طرفه و دو طرفه می توانند از این روش برای بهبود شنوایی شان کمک بگیرند.

دستگاه هایی نیاز به جراحی دارند در مقایسه به بدون جراحی

دستگاه های انتقال شنوایی را می توان با جراحی و بدون جراحی جایگذاری کرد، اما قطعا تفاوت هایی میان آن ها وجود خواهد داشت‌. هنگامی که دستگاه های انتقال شنوایی را با جراحی در استخوان پشت گوش قرار می دهند، کیفیت صدا افزایش یافته و افراد می توانند به راحتی سیگنال های شنوایی را دریافت کنند. این افراد کمترین فرکانس شنوایی که برای انسان قابل درک باشد را می شنوند.

 اما در کاشت دستگاه های شنوایی بدون جراحی، کیفیت صدا کاهش یافته و دستگاه بر روی سطح پوست واقع می شود. توصیه پزشکان و متخصص شنوایی سنجی در تهران٬ استفاده از دستگاه شنوایی همراه با عمل جراحی است، اما افرادی که به هر دلیلی قادر به عمل کردن نیستند، می توانند به راحتی از دستگاه های مناسب انتقال شنوایی بدون نیاز به جراحی استفاده نمایند.

زمان مناسب برای کاشت شنوایی در آقایان و بانوان
کاشت دستگاه های انتقال شنوایی برای چه افرادی مناسب است؟

چه افرادی از دستگاه های انتقال شنوایی بهره می برند؟

تمامی افرادی که در یک یا دو گوش خود احساس کم شنوایی می کنند و در عین حال حلزون گوش شان سالم است، قادر به استفاده از دستگاه های انتقال شنوایی خواهند بود.

۳-کاشت ساقه مغز شنوایی

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، نوع دیگری از کاشت شنوایی، کاشت ساقه مغز شنوایی است. افرادی که از عصب شنوایی برخوردار نیستند، قادر به کاشت ساقه مغز شنوایی می باشند. دقت داشته باشید به هنگام این نوع از کاشت شنوایی، دستگاهی الکترونیکی با روش جراحی جایگذاری می شود و حس شنوایی را در فرد فعال می کند. در این روش از سه بخش اصلی میکروفون و پردازنده صوتی، گیرنده و الکترود ها استفاده می شود که دانستن این موضوع پیش از جراحی خالی از لطف نمی باشد. افرادی که نمی توانند به کاشت حلزون یپردازند، می توانند این روش را جایگزین کرده و حس شنوایی خود را به دست آورند.

کاشت گوش میانی در کلینیک های معتبر توسط پزشکان ماهر
آشنایی با روش کاشت گوش میانی

۴-کاشت گوش میانی

یکی از مهم ترین و محبوب ترین روش های کاشت شنوایی، کاشت گوش میانی است. در این روش دستگاه های شنوایی مربوطه بر روی سر انسان قرار می گیرد و باعث تحریک استخوان های گوش میانی خواهند شد. دقت داشته باشید کاشت گوش میانی شامل دو قسمت اصلی داخلی و خارجی می شود که هر یک را برایتان به طور کامل در ادامه مقاله بررسی خواهیم کرد.

قسمت داخلی

دستگاه های مربوط به قسمت داخلی کاشت گوش میانی، با یک جراحی نسبتا ساده زیر پوست و قسمت پشتی سر واقع می شود. این دستگاه ها از دو بخش اصلی FTM و Floating mass trandsducer تشکیل شده اند که هر یک وظیفه مشخصی را بر عهده دارند و باعث ارتعاش در ساختار گوش میانی خواهند شد.

قسمت خارجی

قسمت خارجی در کاشت گوش میانی تنها شامل یک پردازنده صوتی می شود. این پردازنده از قطعات مختلفی همچون میکروفون، باتری و پردازنده سیگنال دیجیتال تشکیل شده است. بسیاری از افراد ممکن است با خود بپرسند پردازنده ها چه وظیفه ای دارند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم پردازنده وظیفه تبدیل صداهای محیط پیرامون به سیگنال های الکتریکی را دارد. همچنین توجه داشته باشید پردازنده های صوتی در کاشت گوش
میانی، بر روی سر واقع می شود و می توان آن را در پشت موها به خوبی پنهان نمود‌.

کاشت گوش میانی برای کودکان، یک روش مناسب برای رفع کم شنوایی در آن ها
کاشت گوش میانی و نحوه کارکرد آن

نحوه کارکرد کاشت گوش میانی

همانطور که ذکر کردیم، به هنگام کاشت گوش میانی از میکروفون استفاده می شود. این دستگاه صدا ها را از محیط پیرامون دریافت کرده و به پردازنده های صوتی انتقال می دهد. پردازنده ها سیگنال ها را به نوع دیجیتالی تبدیل می کنند و سپس به سمت کاشت انتقال می دهد. هنگامی که این فرایند انجام می شود، سیگنال ها به قسمت اصلی FTM ارسال خواهد شد و باعث مرتعش شدن گوش میانی می گردد.

چه افرادی از کاشت گوش میانی بهره می برند‌؟

همان گونه که تا به الان متوجه شده اید، کاشت گوش میانی تنها برای افرادی که دچار کم شنوایی حس عصبی برخوردار اند توصیه می شود. همچنین افرادی که در گوش خارجی و میانی شان انسداد وجود دارد، می توانند به کاشت گوش میانی بپردازند و مجددا شنوایی شان را به دست آورند.

کاشت شنوایی در کلینیک گوش دانیال

توجه داشته باشید کاشت شنوایی به روش های گوناگون نیازمند تجربه و مهارت بالایی است و باید توسط پزشکان متبهر انجام گردد. کلینیک گوش تهران دانیال با داشتن پرسنل ماهر و کاربلد، می تواند بهترین روش را برایتان انجام داده و حس خوب شنوایی را به شما بازگرداند.

کاشت حلزون در دو گوش همزمان قابل انجام است؟

کاشت حلزون را می توان به طور همزمان در دو گوش انجام داد. در این صورت سیگنال های صوتی بهتر به مغز منتقل می شوند‌ و فرد می تواند به راحتی صداهای اطراف را بشنود. اما باید توجه داشت کاشت حلزون در دو گوش هزینه بالاتری داشته و ممکن است به همین خاطر افراد از آن صرف نظر کنند.

استفاده از دستگاه انتقال شنوایی در دو گوش
مدت زمان و نحوه عمل جراحی کاشت حلزون

جراحی کاشت حلزون چقدر به طول می انجامد؟

کاشت حلزون با جراحی انجام شده و معمولا یک الی دو ساعت طول می کشد. به هنگام جراحی، فرد توسط پزشک بیهوش شده تا در هنگام کاشت دردی را حس نکند.‌ دقت داشته باشید دستگاه کاشت حلزون فوراً پس از جراحی کار نمی کند، بلکه برای مشاهده نتیجه نیاز به گذشت دو هفته زمان می باشد. هنگامی که چند هفته از جراحی کاشت شنوایی می گذرد، می توان دستگاه کاشت را به طور دلخواه تنظیم کرد و عملکرد مطلوبی را از آن شاهد بود.

سخن پایانی

همانطور که تا به الان متوجه شده اید، کاشت شنوایی از روش های مطلوب برای برطرف کردن حس ناشنوایی محسوب می شود و افراد بسیاری در سراسر جهان به انجام آن می پردازند. به همین خاطر، در این قسمت از مقاله سعی کردیم تا شما را به طور کامل و جامع با انواع کاشت شنوایی آشنا کنیم. امیدواریم با مطالعه مطالب فوق توانسته باشید سوالات و ابهامات ذهن خود را نسبت به این روش درمانی برطرف کرده و در صورت تمایل برای انجام آن به کلینیک های معتبر مراجعه فرمایید.

منبع: Cambridge University Hospitals 

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۳ از ۵
از مجموع ۳ رای

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات