آسیب های شنوایی در افراد می توانند بسیار آزاردهنده باشند. کم شنوایی و در ادامه علائم کم شنوایی، مشکلی است که در افراد در اثر دلایل زیادی به وجود می آید. وقتی که شما به این مشکل مبتلا نشده اید، به دنبال راهی برای پیشگیری از آن هستید. در ادامه به برخی از نکات برای حفاظت شنوایی اشاره خواهیم کرد.
۱-داروهای مضر برای کم شنوایی از نکات حفاظت شنوایی
وقتی که برای مشکلات خود به متخصص شنوایی سنجی در تهران مراجعه می کنید، ممکن است داروهایی را برای شما تجویز کند که باعث ایجاد مشکلات شنوایی در شما شود و اگر به کم شنوایی مبتلا باشید، وضعیت شما در طول استفاده از این داروها بدتر خواهد شد. معمولا در پزشکی، این داروها را اتوتوکسیک می نامند.
این داروها در اثر استفاده، تاثیرسمی روی گوش ها می گذارند و به مرور میزان شنوایی را کاهش می دهند. برخی از داروهایی که در این دسته قرا می گیرند عبارتند از:
- برخی داروهایی که برای اضطراب و افسردگی استفاده می شوند.
- داروهای مخصوص شیمی درمانی و سرطان
- داروهای ادرار آور
- داروهایی مانند آمینوگلیکوزیدها
- داروهای آنتی التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن
- داروهای کنترل کننده فشار خون
برخی از این داروها می توانند شنوایی را به صورت موقت تحت تاثیر قرار دهند، اما برخی دیگر برای کم شنوایی بسیار مضر خواهند بود.
داروهای ادرار آور
این داروها می توانند باعث ایجاد کم شنوایی موقت شوند، به صورتی که اگر مصرف آن ها را قطع کنید میزان شنوایی شما به حالت اول باز می گردد. بیماری هایی مانند گلوکوم و فشار خون بالا به این داروها نیاز خواهند داشت. پس اگر از کم شنوایی رنج می برید، قبل از دریافت داروی تجویز شده، این مورد را با پزشک خود در میان بگذارید تا به شنوایی سنجی نیازی نداشته باشید.
مسکن ها
اگر چه مسکن ها به خودی خود ضرر ندارند، اما اگر به مدت طولانی و در دوزهای بالا استفاده شوند. می توانند برای بدن بسیار مضر باشند. دوزهای بسیار بالای این داروها باعث کاهش میزان شنوایی خواهد شد.
به طور کلی داروها با این که توسط پزشکان تجویز می شوند، اما عوارض آن ها قابل پیش بینی نیست. بهتر است که قبل از مصرف هر گونه عوارض احتمالی آن را بخوانید و حفاظت شنوایی از گوش خود داشته باشید. همچنین از پزشک خود بخواهید در مورد تداخل های دارویی که ممکن است به وجود بیاید، برای شما توضیح دهد.
۲-جرم گوش
وقتی که گوش ها جرم می گیرند، می توانند برای شنوایی فرد اختلال ایجاد کنند. کانال های گوش توسط جرم ها مسدود می شوند و فرد برای شنیدن صدای اطراف دچار مشکل می شود. این مشکل بیشتر در افرادی به وجود می آید که از سمعک یا هدفون و هندزفری استفاده می کنند.
برای این که تشخیص دهید گوش شما دارای جرم است یا نه، معمولا احساس خارش یا سنگینی گوش و وزوز خواهید داشت.در این صورت باید به پزشک مراجعه کرده تا با تشخیص مناسب در اسرع وقت نسبت به جرم گیری گوش های شما اقدام کند.
۳-عفونت ها
عفونت هایی که در گوش به وجود می آیند، ممکن است در قسمت های مختلف آن باشند. به طور مثال، کانال گوش، گوش داخلی و گوش خارجی قسمت هایی هستند که مستعد ایجاد عفونت خواهند بود. باکتری ها، آلودگی ها و بیماری هایی نظیر سرماخوردگی می توانند در گوش ها ایجاد عفونت کنند.
اگر مدام با آب های آلوده در تماس باشید، می توانید به عفونت گوش خارجی مبتلا شوید. رطوبت و تجمع مایعات می توانند عفونت کانال گوش را به وجود بیاورند و اگر باکتری و ویروس به آن نفوذ کند، باعث عفونت گوش داخلی می شود.
تمامی این عفونت ها می توانند روی حفاظت شنوایی تاثیر بگذارند و آن را کمتر کنند.برای آشنا شدن بیشتر با این موضوع می توانید مقاله عفونت گوش و کم شنوایی و راه های درمان آن را بخوانید.
۴-سبک زندگی نا سالم
اگر چه این مورد نمی تواند به طور مستقیم روی شنوایی و سوت گوش تاثیر بگذارد، اما می تواند یکی از عوامل غیر مستقیم آن باشد. افرادی که بیش از حد سیگار می کشند و از دخانیات استفاده می کنند، به شدت در معرض ابتلا به بیماری های مختلف هستند که کم شنوایی نیز در حیطه این بیماری ها قرار دارد.
همان طور که اشاره کردیم، یکی از راه های ایجاد کم شنوایی، عفونت گوش از طریق ویروس است. کسانی که سبزیجات و مواد مغذی زیادی استفاده می کنند، کمتر در معرض ابتلا به سرماخوردگی و بیماری های دیگر قرار می گیرند. پس می توان نتیجه رفت که سبک زندگی و برنامه غذایی چندان که نشان می دهد بی تاثیر نیست.
۵-بیماری ها
همان طور که می دانید، بیماری ها می توانند روی تمام سیستم بدن انسان تاثیر بگذارند. برخی از تاثیرات جزئی و قابل درمان هستند؛ اما برخی دیگر مشکلات جدی تر را به وجود می آورند. برخی از بیماری هایی که می توانند باعث کم شنوایی و اختلال در شنیدن فرد شوند، بیماری قلبی، دیابت، آنفولانزا، روماتیسم مفصلی و مننژیت خواهند بود.
مننژیت بیماری است که غشاهای اطراف مغز و نخاع را ملتهب می کند و می تواند در اثر میکروب یا ویروس در بدن فرد به وجود بیاید. عوارض این بیماری زیاد است و یکی از مهم ترین آن ها، آسیب به شنوایی بوده که در کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده می شود.
اگر بتوانید مننژیت را زود تشخیص دهید، امیدی برای درمان و برگشت میزان شنوایی شما خواهد بود. با این حال، برخی از کودکانی که به این بیماری مبتلا می شوند، با گذشت زمان دچار کم شنوایی خواهند شد و با درمان مننژیت، مشکل آن ها برطرف نخواهد شد.
شاید تعجب کنید، اما دیابت هم می تواند روی شنوایی تاثیر بگذارد!
در گوش انسان رگ های خونی وجود دارد، که می تواند در اثر دیابت و بیماری های دیگر تحت تاثیر قرار بگیرد. در نتیجه کسانی که به این بیماری مبتلا هستند تقریبا دو برابر افراد عادی در معرض کم شنوایی قرار می گیرند.
وقتی که شما به بیماری هایی مانند فشار خون یا بیماری عروق کرونر مبتلا می شوید، پمپاژ خون به قلب با اختلال مواجه می شود. این امر باعث می شود که جریان خون به مقدار قابل توجهی ضعیف شده و روی شنوایی تاثیر بگذارد.
بیماری های خود ایمنی زیادی وجود دارند که روماتیسم مفصلی یکی از آنان به حساب می آید. در این بیماری مفاصل دچار درد و التهاب می شوند. احتمالا تعجب کنید، اما این بیماری می تواند روی شنوایی تاثیر گذاشته آن را تضعیف کند.هیچ دلیل مشخصی برای این امر وجود ندارد، اما تورم مفاصل می تواند دلیل منطقی برای آسیب به گوش ها در روماتیسم مفصلی باشد.
راه پیشگیری از کم شنوایی
حال که با عوامل اصلی ایجاد کم شنوایی آشنا شدید، نوبت به آن می رسد که درباره روش های جلوگیری از آن هم اطلاعاتی کسب کنید. این روش ها به شرح زیر هستند:
۱-درست کردن جرم گوش به روش درست
اگر گوش شما دارای جرم است و با شنیدن صداهای اطراف مشکل دارید، هر چه سریعتر باید از جرم گیری استفاده کنید. اگر می خواهید که این کار را خودتان در خانه انجام دهید، باید بسیار محتاط باشید. هرگز از اجسام تیز استفاده نکنید، زیرا می تواند به سرعت به پرده گوش آسیب بزند.
اجسام آلوده نیز می توانند در گوش های شما عفونت و التهاب ایجاد کنند که عامل بسیار مهمی برای کم شنوایی خواهد بود. اگر چه پنبه ماده بسیار نرمی است، اما می تواند به پرده گوش شما آسیب بزند.
در صورتی که گوش شما جرم بسیار زیادی دارد، می توانید به پزشک در مرکز شنوایی سنجی در تهران مراجعه کرده و از جرم گیری استفاده کنید. در غیر این صورت، استفاده از محلول های شور و روغن های معدنی می توانند در جرم گیری گوش موثر باشند.
۲-توقف استعمال سیگار
مصرف سیگار و دخانیات آسیب های زیادی به بدن وارد می کند. با این که ملموس نیست، اما سیگار کشیدن می تواند در مدت زمان طولانی آسیب های زیادی به گوش های شما وارد کند. بافت های گوش در اثر سیگار کشیدن آسیب زیادی می بینند که می تواند شروع کم شنوایی و کاهش عملکرد سیستم شنوایی شما باشد.
۳-محافظت از گوش در زمان گوش دادن به موسیقی
آیا شما هم از طرافداران موسیقی هستید؟ این روزها اکثر جوانان تمام روز به موسیقی گوش می دهند و این کار را عمدتا با هدفون و هندزفری انجام می دهند. گوش دادن به موسیقی با هندزفری به مدت زیاد می تواند به گوش های شما آسیب بزند. همچنین میزان صدای موسیقی نیز تاثیر زیادی در کم شدن شنوایی و آسیب به پرده گوش خواهد داشت.
۴-بررسی کردن با آزمون های ویژه
اگر میزان شنوایی شما مقدار کمی کاهش یافته باشد، معمولا متوجه آن نخواهید شد. برای این کار می توانید از آزمون های شنوایی استفاده کنید تا میزان دقیق کم شنوایی خود را تشخیص دهید. کم شنوایی عمیق به یک باره به وجود نمی آید و فرایند طولانی برای ابتلا به آن نیاز خواهد بود. با این آزمون های ویژه می توانید قبل از وخیم تر شدن اوضاع، درمان مناسب را شروع کنید.
نتیجه گیری
با توجه به آن چه در مقاله بالا خواندبد٫نکات حفاظت شنوایی بسیار حیاتی هستند و باید به آنها توجه ویژهای داشت. حفظ شنوایی سالم و پیشگیری از مشکلات شنوایی از اهمیت بسیاری برخوردارند.با رعایت کردن نکات بالا می توانید به حفاظت کردن از شنوایی خود کمک کنید.
بدون دیدگاه