بررسی کم شنوایی در فرکانس بالا

بررسی کم شنوایی در فرکانس بالا

کم شنوایی در فرکانس بالا

فهرست مطالب

حتما تا به الان در مورد کم شنوایی در فرکانس بالا شنیده‌اید و می‌دانید که این موضوع جزء یکی از وسیع‌ترین نگرانی‌هایی است که در خانواده‌ها به آن پرداخته می‌شود. یکی از رایج‌ترین انواع کم شنوایی به نام کم شنوایی با فرکانس بالا شناخته می‌شود. این به این معناست که شنیدن صداهای بلند سخت‌تر است. تمام گروه‌های سنی از جمله افراد مسن در معرض این بیماری قرار می‌گیرند و به راحتی منجر به رنج بردن آنها می‌شود. به همین دلیل مراقبت از کودکان در سنین کمتر می‌تواند از این نوع بیماری تا حدی جلوگیری کند. نشنیدن صدای تلویزیون و توجه نکردن به آن یکی از مواردی خواهد بود که باید توجه شما را به این بیماری خطرناک جلب کند.

معمولا افرادی که نمی‌توانند صداهایی بین ۲۰۰۰ تا ۸۰۰۰ هرتز را بشنوند به کم شنوایی در فرکانس بالا دچار شده‌اند. این فرکانس توسط ادیوگرام‌ها اندازه‌گیری و تشخیص داده می‌شود. این مشکل به عنوان یکی از رایج‌ترین مشکلات کم شنوایی شناخته شده و به این معناست که افراد قادر به شنیدن صداهای بلند نخواهند بود. این موضوع می‌تواند همه گروه‌های سنی، به خصوص بزرگسالان را درگیر کند. البته توجه داشته باشید افرادی که سن بالاتری دارند و آن دسته از افرادی که در معرض صداهای بلند قرار می‌گیرند این بیماری زودتر در آنها نشان داده می‌شود. در مقالات قبلی با شما در رابطه با درمان کم شنوایی به طور کلی صحبت کرده بودیم در این مطلب به دنبال این هستیم که در فرکانس های صدایی بالاتر کم شنوایی چگونه اتفاق می افتد و راه های درمان آن چیست؟

تصویر شخص مبتلا به کم شنوایی در فرکانس بالا

کم شنوایی در فرکانس بالا چگونه اتفاق می‌افتد؟

خیلی از افراد به دنبال این هستند که بدانند چه چیزی منجر به ایجاد کم شنوایی در فرکانس بالا می‌شود، تا بتوانند در اولین فرصت از آن جلوگیری کنند. دریغ از اینکه این بیماری ناخداگاه به وجود می‌آید. این مشکل هنگامی ایجاد می‌شود که سلول‌های شنوایی حسی مو گوش داخلی یا همان استریوسیلیا آسیب دیده باشد. این سلول‌ها وظیفه دارند تا همه صداهایی که در گوش جمع می‌شود را به تکانه‌های الکتریکی تبدیل و در نهایت به مغز شما بفرستد و مغز پس از تشخیص، آنها را تغییر دهد.

به همین دلیل است که از همان کودکی به خانواده ها توصیه می‌شود تا بچه‌ها را در معرض صداهای بلند قرار ندهند. زمانی که برای کودکان خود فیلم می‌گذارید، سعی کنید صدای آن را تا جایی که امکان دارد کم کنید. اگر کودک شما به بلند کردن صدای تلویزیون عادت کند، به مرور باعث می‌شود که حتی صدای ظریف شما را هم نشنود و یا اینکه صدای پرندگان به گوشش نرسد. این موضوع همان کم شنوایی در فرکانس بالا می‌باشد که این روزها مشکلات زیادی را در جامعه ایجاد کرده است.

تصویر شخص مبتلا به کم شنوایی در فرکانس بالا

علائم کم شنوایی در فرکانس بالا چیست؟

امروزه همه بیماری‌های کم شنوایی دارای علائم هستند و همین موضوع می‌تواند به شما کمک کند تا از افزایش بیماری جلوگیری کنید. کم شنوایی در فرکانس بالا هم جزء همین بیماری‌ها است که با شناخت علائم آن خواهید توانست تا حدی از بیشتر شدن آن دوری کنید. همان طور که می‌دانید صداهای زیادی در اطراف ما وجود دارند که هر کدام از آنها از فرکانس‌های متفاوتی برخوردارند و بیشترین آنها دارای فرکانس‌های بالا هستند. افرادی که در موقعیت‌های پر سروصدا می‌توانند صدایی را بشنوند اما نمی‌توانند آن را بفهمند به این بیماری دچار شده‌اند.

افرادی که در مکالمات روزانه خود مشکل دارند و نمی‌توانند صداها را به خوبی بشنوند دچار کم شنوایی در فرکانس بالا هستند. تشخیص دادن برخی از حروف و البته حروف صامت در این دسته از افراد بیشتر است. این افراد زمانی که با تلفن صحبت می‌کنند، معمولا صداها را خفه و خیلی مبهم متوجه می‌شوند. شنیدن صدای زنان و به صورت کلی صداهای نازک و ظریف برای این دسته از مردم کار دشواری خواهد بود، علاوه بر آن صدای پرندگان و یا بوق برخی از دستگاه‌ها برای آنها سخت‌تر می‌شود. تاخیر در رشد و یادگیری به ویژه در کودکان از دیگر علائم کم شنوایی است که باعث مشکلات عدم امنیت و عزت نفس می‌شود.

محدوده شنوایی مناسب انسان

انسان‌ها در محدوده شنوایی ۲۰ تا ۲۰۰۰۰ هرتز را به می‌شوند که این عدد در کودکان ممکن است بیشتر نیز باشد اما در رابطه با بزرگسالان محدوده ۱۵۰۰۰ تا ۱۷۰۰۰ هرتز قابل شنیدن و مناسب برای آنها می‌باشد.

تصویر شماتیک گوش انسان

دلایل کم شنوایی در فرکانس بالا

مهم‌ترین دلایلی که در نهایت منجر به کم شنوایی در فرکانس بالا می‌شود، می‌توانیم به افزایش سن و قرار گرفتن در معرض صداهای بلند اشاره کنیم. هر یک از این موارد به صورت مستقیم روی سلول‌های حسی گوش تاثیر می‌گذارند و همین امر باعث می‌شود تا فرد به کم شنوایی مبتلا شود. زمانی که سلول‌های حسی حلزونی شما آسیب دیده باشند دیگر قادر نخواهند بود تا فرکانس‌های بالا را دریافت و آنها را پردازش کنند. بیشترین کم شنوایی که در افراد ایجاد می‌شود معمولا در فرکانس‌های بالا می‌باشد.

هرچه سن افراد بیشتر می‌شود طبیعی است که برخی از صداها را کمتر و یا سخت‌تر بشنوند. میزان کم شنوایی در فرکانس بالا در افراد مسن با توجه به سن آنها متفاوت خواهد بود. مورد بعدی که در مورد آن گفته شد قرار گرفتن در معرض صداهای بلند است. سعی کنید تا می‌توانید از شغل‌های پر سروصدا دوری کنید تا گوشی شما آسیب جدی نبیند. این نوع کم شنوایی در کودکان تاثیر منفی روی توانایی آنها خواهد داشت و به هیچ وجه اجازه رشد و پیشرفت را به آنها نخواهد داد. به طور کلی یک سری عوامل وجود دارد که منجر به آسیب استریوسیلیا در گوش شما می‌شود.

پیرگوشی یا سالمندی

یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین عوامل کم شنوایی، بالا رفتن سن یا به طور کلی پیر گوشی می‌باشد. از هر سه نفر یک نفر در سنین بالای ۶۰ سال دچار کم شنوایی در فرکانس بالا می‌شوند.

آسیب‌های صوتی

تقریبا بر کسی پوشیده نیست و تمام متخصصان شنوایی در رابطه با این موضوع اتفاق نظر دارند و همیشه در این باره هشدار داده‌اند که صداهای بلند منجر به کم شنوایی خواهد شد و به گوش افراد آسیب‌های جدی وارد می‌کند. طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۸ برروی سه هزار کودک ۹ تا ۱۱ سال که از موسیقی‌های قابل حمل استفاده می‌کردند انجام شد، محققان به این نتیجه رسیدند که بیش از ۱۷ درصد از این کودکان دچار کم شنوایی در فرکانس‌های بالا شده‌اند. کم شنوایی در مقایسه با افرادی که با صدای بلند موسیقی گوش می‌دهند دو برابر بیشتر از افرادی هست که گوش خود را در معرض این صداها قرار نمی‌دهند.

عفونت گوش

یکی دیگر از دلایل کم شنوایی ،عفونت گوش می‌باشد. آسیب‌های عفونی در پرده گوش، می‌تواند عامل مهمی در کم شنوایی افراد در فرکانس‌های بالا باشد.

تومور

 یکی از عوامل اصلی کم شنوایی و وزوز گوش در افراد ابتلا به تومورهایی مانند آکوستیک نوروما می‌باشد.

ژنتیک

شاید برای شما هم تعجب برانگیز باشد که یکی از عوامل کم شنوایی در افراد، مسائل ژنتیکی است. سابقه خانوادگی خود را بررسی کنید. اگر بستگان شما دچار کم شنوایی با فرکانس بالا شدند، ممکن است از نظر ژنتیکی نیز مستعد ابتلا به آن باشید.

مصرف برخی داروها

داروها با درمان یک مشکل و بیماری خاصی استفاده می‌شود اما برخی داروها ممکن است باعث شود که به قسمت‌های دیگر بدن نیز آسیب وارد شود و یا منجر به اختلال در عملکرد عضو دیگری شود. برخی داروهای اتوتوکسیک، آنتی بیوتیک و داروهایی که برای درمان سرطان استفاده می‌شود ممکن است منجر به کم شنوایی و اختلال در این زمینه می‌شود.

بیماری منییر

یکی از عواملی که ممکن است منجر به کم شنوایی در فرکانس بالا شود عوارض مربوط به بیماری منییر می‌باشد، این بیماری که ناشی از افزایش فشار در مایعات گوش است از علت‌های این مشکل است.

راه‌های پیشگیری کم شنوایی در فرکانس بالا

همانطور که در طول این متن  بارها به آن اشاره کردیم اصلی‌ترین و مناسب‌ترین راه برای جلوگیری از کم شنوایی، دور شدن و پرهیز کردن از صداهای بلند می‌باشد. پرده گوش و سیستم شنوایی آنقدر حساس هستند که حتی یک بار قرار گرفتن در معرض صداهای بالاتر از ۸۵ دسی بل می‌تواند موجب کم شنوایی در افراد شود.

  • هنگام قرار گرفتن در معرض صداهای بلند از قالب‌های محافظ صدا و قالب‌های ضد صوت استفاده کنید.
  • هنگام استفاده از هدفون صدای آن را کم کنید.
  • به طور مداوم و منظم تست شنوایی سنجی بدهید تا زودتر متوجه مشکلات شنوایی در خود شوید.

تصویر معاینه شخصی با کم شنوایی در فرکانس بالا

راه‌های درمان کم شنوایی در فرکانس بالا

کم شنوایی در فرکانس بالا قابل بازگشت نیست و این موضوعی است که بسیاری از خانواده‌ها را نگران می‌کند. اما شما می‌توانید از آن تا جایی که امکان دارد پیشگیری کنید. یکی از بهترین روش‌هایی که باعث پیشگیری می‌شود، محافظت از شنوایی در برابر نویز خواهد بود. اگر فکر می‌کنید برخی از صداها به گوش شما آسیب وارد خواهد کرد، سعی کنید از محافظ‌های شنوایی از جمله گوش گیر استفاده کنید. میدان‌های تیر، سوارکاری، استفاده از ماشین‌های برقی و یا کنسرت‌ها مواردی هستند که نیاز به محافظ گوش دارند.

یکی از راه‌های درمان که این روزها افزایش پیدا کرده، استفاده از سمعک می‌باشد. این سمعک‌ها در مجرای گیرنده گوش قرار می‌گیرند و می‌توانند تا حدودی صداها را تشخیص دهند. این سمعک‌ها هم برای فرکانس‌های بالا و هم پایین طراحی شده. در نظر داشته باشید که استفاده از آن و عادت کردن به آن برای افراد زمان بر خواهد بود.

تشخیص کم شنوایی با فرکانس بالا

تشخیص کم شنوایی با فرکانس بالا بعد از آزمایش شنوایی در کلینیک شنوایی انجام می‌شود. معمولاً یک متخصص شنوایی این آزمایش را انجام می‌دهد. نتایج بر روی ادیوگرام رسم می‌شود. اگر فردی کم شنوایی با فرکانس بالا داشته باشد، ادیوگرام فرد شیب به سمت راست را نشان می‌دهد که در نتیجه متخصص متوجه می‌شود فرد در شنیدن فرکانس‌های بین ۲۰۰۰ تا ۸۰۰۰ هرتز مشکل دارد. یک فرد ممکن است کم شنوایی خفیف، متوسط، شدید یا عمیق داشته باشد.

شخصی با کم شنوایی در فرکانس بالا

خطرات کاهش شنوایی برای سلامتی

رسیدگی به کم شنوایی با فرکانس بالا بسیار مهم است زیرا اثرات آن بسیار خطر دارد. هنگامی که کودکان کم شنوایی با فرکانس بالا داشته باشند،رشد گفتار و زبان را مختل می‌کند و بر توانایی آنها در مدرسه می‌تواند تأثیر بگذارد. در افراد مسن، کم شنوایی درمان نشده باعث خطر زوال عقل، انزوای اجتماعی، افسردگی و زمین خوردن‌های آسیب زا همراه است.

جمع بندی

به طور کلی شنوایی در فرکانس‌های بالا در بسیاری افراد مشکلی است که برگشت ناپذیر بوده و به مرور زمان هم خیلی راه درمانی برای آن وجود نداشته است و بهترین کار این است که از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنیم تا هزینه‌ی بالایی را برای خرید سمعک نپردازیم.

کلینیک شنوایی سنجی دانیال

منبع: hearingrehabcenter

این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.

سوالات متداول

دلایل کم شنوایی در فرکانس بالا کدامند؟

  • کم شنوایی در فرکانس بالا دلایل متعددی دارد، از جمله: پیرگوشی یا سالمندی، آسیب‌های صوتی، عفونت گوش، تومور، ژنتیک، مصرف برخی داروها، بیماری منییر. هرچند برای اطمینان بیشتر بهتر است به بهترین مرکز شنوایی سنجی مراجعه کنید.

چگونه کم شنوایی در فرکانس بالا را درمان کنیم؟

  • یکی از راه‌های درمان استفاده از سمعک می‌باشد.
۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

۶ دیدگاه

    • سلام دوست عزیز، وقت بخیر.
      بله. اسفاده زیاد از این ابزار، فشار زیادی به سیستم شنوایی وارد می‌کند که اغلب باعث کم شنوایی نیز می‌شود. در بسیاری از موارد از عمده دلایل وزوز گوش و کم شنوایی همین امر است.

    • سلام دوست عزیز وقت بخیر.
      بهترین حالت این است که شما به صورت دوره‌ای به مرکز شنوایی سنجی جهت بررسی مراجعه کنید.
      در مواقع خاص، در صورتی که احساس کردید به مشکلات شنوایی برخورد کردید، سریعا باید به دکتر مراجعه کنید. بیماری‌های شنوایی به خصوص کم شنوایی و وزوز گوش می‌تواند خطر آفرین باشد و شما باید سریع نسبت به درمان کم شنوایی و وزوز گوش اقدام کنید.

    • سلام دوست عزیز، وقت بخیر.
      بله، سمعک می‌تواند یکی از راه حل‌ها برای درمان این بیماری باشد. همانطور که گفتیم بهترین راه مراجعه به پزشک شنوایی سنج است. پزشک با معاینه شما بهترین روش درمانی را انتخاب می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات