بیماری منییر یک بیماری منحصر به گوش داخلی است که میتواند باعث سرگیجه شود، این بیماری یک نوع خاص از سرگیجه است که در آن احساس چرخش اشیاء به دور خود را دارید. همچنین این بیماری میتواند یکی از دلایل وزوز گوش، کاهش شنوایی و احساس پری یا فشار در گوش شما شود. این بیماری ناشی از اختلال از گوش داخلی میباشد و این در حالی است که بسیاری افراد تصور میکنند علت بروز این بیماری به دلیل عملکرد در گوش میانی میباشد. در این مقاله از دانیال کلینیک قصد داریم با شما درباره درمان بیماری منییر صحبت کنیم و راه کارهای موجود برای این بیماری معرفی کنیم.
شمارههای تماس جهت رزرو نوبت و مشاوره رایگان: ۰۲۱۸۶۰۳۵۹۵۳ – ۰۹۳۰۸۹۴۶۵۶۱
در این بیماری معمولاً فقط یک گوش درگیر میشود که کم شنوایی در نهایت میتواند منجر به ناشنوایی کامل شود. این اختلال نام خود را از یک پزشک فرانسوی به نام پروسپر منیر گرفته است، که در دهه ۱۸۶۰ پیشنهاد کرد که این بیماری ناشی از گوش داخلی و نه مغز است.
همانطور که گفتیم بیماری منییر فقط یک گوش را در گیر میکند و ممکن است در هر سنی افراد به این بیماری مبتلا شوند و حتی ممکن است که دچار وزوز نیز بشود، البته در سنین ۴۰ الی ۶۰ سال برای بروز این بیماری فرد مساعد تر است و ممکن است به آن دچار شود.
علل بیماری منییر
بسیاری از پزشکان معتقدند که علت بیماری گوش اختلال در مایعات و ساختار گوش داخلی و ناهنجاریهای بوجود آمده در این قسمت گوش میباشد. مایع درون بخشی از گوش داخلی شما در قسمتی به نام هزارتو جمع میشود که با داشتن ساختارهایی به شنوایی و تعادل کمک میکنند. مایع اضافی با سیگنالهایی که مغز شما دریافت میکند تداخل ایجاد کرده و باعث سرگیجه و مشکلات شنوایی میشود. اینکه چرا برخی درگیر منییر مشخص نیست. ولی محققان چندین نظریه در مورد آنچه ممکن است بر مایع گوش داخلی تأثیر بگذارند را به دست آوردهاند:
- زهکشی ضعیف (به دلیل انسداد یا ساختار غیر طبیعی در گوش شما)
- بیماریهای خود ایمنی (زمانی که سیستم دفاعی بدن شما به سلولهای سالم حمله میکند)
- واکنش آلرژیک
- عفونت ویروسی
- گرایش ارثی
- ضربه به سر
- سردردهای میگرنی
و یا این امکان وجود دارد که ترکیبی از مسائل در کنار هم قرار بگیرند و باعث بروز بیماری منییر شوند.
انواع سمعک های کلینیک دانیال
علائم بیماری منییر
منیر یک بیماری پیشرونده است، به این معنی که با گذشت زمان شدت آن بیشتر میشود. ممکن است به آرامی با کاهش شنوایی گاه به گاه شروع شود. و در ادامه سرگیجه ایجاد شود. اگر سرگیجه دارید، فورا بنشینید یا دراز بکشید. هیچ نوع حرکتی که ممکن است سرگیجه شما را بدتر کند، انجام ندهید. سعی نکنید رانندگی کنید چرا که پس از آن، ممکن است احساس خستگی کرده و نیاز به استراحت داشته باشید.
همراه با علائم اصلی، برخی افراد ممکن است این موارد را داشته باشند:
- اضطراب
- تاری دید
- حالت تهوع یا اسهال
- تب و لرز
- عرق سرد و نبض تند
حملات میتوانند از ۲۰ دقیقه تا ۲۴ ساعت طول بکشند. و همچنین ممکن است فرد بیمار در یک هفته چندین مورد از علائم بالا را داشته باشد و یا ممکن است به فاصله چندین ماه و یا سال تنها یکی از موارد فوق برای فرد بیمار اتفاق افتد.
اگر فکر میکنید ممکن است به بیماری منییر مبتلا باشید، با پزشک خود تماس بگیرید. تصور نکنید که به خودی خود بهتر میشود.
تشخیص بیماری منییر
در ابتدا باید با پزشکتان در مورد علائم و سابقه پزشکی خود صحبت کرده و یک سری تستهای تشخیصی در ارتباط با تعادل و شنوایی را به انجام رسانید. این آزمایشها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- امتحان شنوایی سنجی: بیماری منییر بیماری باعث کاهش شنوایی در گوش آسیب دیده میشود. ممکن است آزمایشهایی برای سنجش توانایی شما در تشخیص تفاوت موجود بین کلماتی مانند که از نظر گفتاری مانند هم هستند انجام شود که به این تست تبعیض گفتاری میگویند.
- الکترونیستاگموگرام ( Electronystagmogram ): این آزمایش تعادل شما را ارزیابی میکند. شما را در یک اتاق تاریک قرار میدهند و حرکات چشم شما را از طریق مجرای گوش شما اندازه گیری میکنند.
- الکتروکوکلوگرافی ( Electrocochleography ): این آزمایش فشار مایع را در گوش داخلی شما اندازه گیری میکند.
- تست صندلی چرخشی: این آزمایش به پزشک شما اجازه میدهد تا چگونگی تاثیر گذاری حرکت چشم بر گوش داخلی شما را ارزیابی کند. شما روی یک صندلی چرخشی که توسط کامپیوتر کنترل خواهد شد قرار گرفته و آزمایش برروی شما انجام خواهد شد.
- پوسچروگرافی (Posturography): این آزمایش تعادل شما را آزمایش کرده و اینکه چقدر میتوانید آن را حفظ کنید. شما با پای برهنه روی سکویی میایستید که میتواند در چندین جهت حرکت کند. شما حسگرهایی مخصوصی را پوشیده که به پزشک اجازه میدهد وقتی سکو به روشهای خاصی حرکت میکند، نحوه واکنش شما را خواهد سنجید.
- آزمایشات تصویربرداری: پزشک شما همچنین ممکن است ام آر آی یا سی تی اسکن را برای رد این احتمال که چیزی غیر از بیماری منیر باعث علائم شما شده است توصیه کند.
با پیشرفت بیماری منییر، علائم شما ممکن است تغییر کند. کاهش شنوایی و وزوز گوش شما ممکن است ثابت شده و یا ممکن است به جای بروز حملات گاه به گاه سرگیجه، تعادل و بینایی شما مختل شود.
درمان بیماری منییر
برای درمان بیماری منییر افزایش شنوایی سمعک ممکن است مفید واقع شود، و با استفاده از برخی درمانها میتوان سرگیجه و تجمع مایع در گوش را کاهش دهند.
داروهای خوراکی
اگر این یکی از عوارض جانبی ایجاد شده در شما سرگیجه باشد. درمانهای دارویی عبارتند از:
- دیورتیکها: که برای کاهش مایعات در گوش است؛ دارویی که بدن شما را از احتباس مایعات باز میدارد. اگر از دیورتیک استفاده میکنید، احتمالاً پزشک از شما میخواهد که مقدار نمک را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.
- استروئیدها: اگر پزشک شما به این نتیجه سر که که شما یک مشکل اساسی سیستم ایمنی دارید، ممکن است دوره کوتاهی از استروئیدها را نیز به شما تجویز کند.
سایر روش های درمانی
علاوه بر دارو، ممکن است پزشک شما سایر روشهای درمان بیماری منییر را با هدف کمک به کاهش مشکلات تعادلی تجویز نماید.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپیست به شما یک سری تمرینات میدهد که اگر به طور معمول انجام شوند، میتوانند به عدم تعادل، سرگیجه و سایر مسائل کمک کنند. فعال ماندن و ورزش کردن، مانند پیاده روی نیز میتواند کمک کننده باشد.
- درمان توانبخشی دهلیزی: VRT یک برنامه تمرینی است که مغز شما را دوباره آموزش میدهد تا از حواس دیگر مانند بینایی برای کمک به تعادل شما استفاده کند.
- فشار درمانی مثبت (دستگاه منییت): این روش از دستگاهی برای اعمال فشار به کانال گوش شما از طریق یک لوله استفاده میکند. این کار نحوه حرکت مایع در گوش را بهبود میبخشد. میتوانید این درمانها را در خانه انجام دهید.
عمل جراحی
تعداد کمی از بیماران به هیچ یک از درمان های بیماری منیر گفته شده پاسخ نمیدهند و به جراحی نیاز خواهند داشت. آن رویه ها عبارتند از:
- جراحی شانت کیسه اندولنفاتیک: بخشی از گوش شما که مسئول جذب مجدد مایع است باز شده و تخلیه میشود. به شما بیهوشی داده میشود تا در طول عمل بیدار نشوید یا احساس درد نکنید. احتمالا شب را در بیمارستان سپری خواهید کرد.
- برش عصب دهلیزی: یک جراح مغز و اعصاب این روش را انجام میدهد و شما نیاز به بستری طولانی تری در بیمارستان تا ۵ روز دارید. جراح عصب را که سیگنالهای تعادل را به مغز میفرستد، از بین برده تا پیامهایی که باعث سرگیجه شما میشوند را متوقف کند.
درمان های خانگی بیماری منیر
برخی از بیماریها وجود دارند که میتوانید با استفاده از روشها و درمان خانگی آنها را به راحتی درمان کنید بیماری منیز هم یکی از این دسته بیماری هاست که میتوانید با استفاده از چند روش خانکی آسان و راحت آن را درمان کنید.
اگر دچار حمله سرگیجه هستید
سعی کنید بنشینید و بیحرکت بمانید. حرکات ناگهانی انجام ندهید و از نور شدید، صدای بلند و سایر محرکها اجتناب کنید. تماشای تلویزیون یا حتی مطالعه نیز میتواند مضر باشد.
شمارههای تماس جهت رزرو نوبت و مشاوره رایگان: ۰۲۱۸۶۰۳۵۹۵۳ – ۰۹۳۰۸۹۴۶۵۶۱
نگاه کردن به چیزی ثابت
حملات سرگیجه میتواند توسط عوامل مختلف در افراد مختلف ایجاد شود. سعی کنید تا جایی که میتوانید در مورد درمان بیماری منییر اطلاعات کسب نمایید. محرکها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فشار
- کار بیش از حد
- خستگی
- تغییرات شدید آب و هوا، به ویژه فشار هوا
- بیماری زمینهای
سخن پایانی
سرگیجه، وزوز و مشکلاتی از این قبیل ممکن است برای فرد دردسرها و مشکلات فراوانی را در طول زندگی خود ایجاد کند این بیماری یکی از پیچیدهترین بیماریهای شنوایی میباشد که درمان آن نیز میتواند برای افراد مبتلا به آن مشکلات زیادی را بوجود بیاورد پس قرار گرفتن تحت نظر پزشک میتواند به شما در این زمینه کمک کند. شما هم اگر دچار این بیماری شدید میتوانید در قسمت نظرات تجربیات خود را درباره درمان بیماری منییر با ما در میان بگذارید.
کلینیک شنوایی سنجی دانیال
این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.
۲ دیدگاه
سایت خوب با مقالاتی بسیار بی نظیری دارین
ممنونم از نظرتون