کم شنوایی به طور کلی به درجه های خفیف و عمیق تقسیم میشود که اگر کم شنوایی ملایم یا خفیف داشته باشید، افت شنوایی شما شدید نیست. با این حال شاید به نظر نیاید اما این کاهش شنوایی خفیف به معنی بی ضرر بودن نیست و توانایی این را دارد که تاثیراتی هرچند عمیق را بر زندگی و تواناییهای شما در برقراری ارتباط با عزیزان خود بگذارد. این کم شنوایی به این علت که خفیف است، اثرات موذیانهتری نسبت به نوع آشکار خود دارد. در مقالات قبلی با شما درباره انواع سمعک صحبت کرده بودیم با ما همراه باشید تا درباره کم شنوایی ملایم با شما صحبت کنیم.
کم شنوایی ملایم چیست؟
کم شنوایی مدل ملایم (Mild hearing loss) با عدم توانایی در شنیدن صداهایی کمتر از ۲۵ دسی بل، برای بزرگسالان و ۱۵ دسی بل برای کودکان، تعریف میشود که شامل صداهایی مثل زمزمه مکالمه، خش خش برگها، چکیدن آب و … است. افرادی با این مدل از کم شنوایی، ممکن است که برای شنیدن صداهایی با تناسبهای بلند و پایین (معروف به فرکانس) در محدوده صدا به مشکل بربخورند. اگرچه بیشتر مردم در ابتدا از گوش دادن و شنیدن صدای فرکانس بالا خودداری میکنند. این بیماری به درجات نرمال، خفیف، متوسط، متوسط شدید، شدید و عمیق تقسیم بندی میشود. این محدودهها در ادیوگرام (یکی از آزمایشها برای ارزیابی شنوایی) مشخص میشوند. محدوده شنوایی طبیعی یک بزرگسال بین ۰-۲۵ دسی بل در محدوده فرکانس و برای کودکان بین ۰-۱۵ دسی بل می باشد.
علائم کم شنوایی ملایم
به طور کلی علائم و نشانههای کم شنوایی در افراد شامل موارد زیر میباشد.
- خفه کردن گفتار و دیگر صداها
- داشتن مشکل در درک کردن کلمات، مخصوصا در برابر سر و صدای موجود در پس زمینه یا در جمعیت
- به مشکل برخوردن در شنیدن صامتها
- بیشتر اوقات از دیگران درخواست میکنند که هنگام صحبتشان، آهسته تر، واضحتر و بلندتر باشند.
- نیاز پیدا کردن به افزایش صدای تلویزیون یا رادیو
- کنارهگیری از مکالمات
- اجتناب کردن از برخی محیطهای اجتماعی
دلایل و عوامل کم شنوایی ملایم
دلایل گوناگون و زیادی وجود دارد که ممکن در تشخیص کم شنوایی نوع ملایم به شما کمک کند. بعضی از آنها، اگر در زمان مناسب و به موقع تشخیص داده شوند، ممکن است باعث بهبود شنوایی شوند. برخی از دلایل این نوع از کم شنوایی شامل موارد زیر میباشد.
- قرار گرفتن در معرض سر و صداها و افزایش سن تا مقدار زیادی دو عامل شایع کم شنواییهای ملایم هستند.
- وجود بیش از حد جرم گوش یا (سرومن): اگر مشکوک هستید که کم شنوایی شما به خاطر جرم گوش است از محلول های بدون نسخه، مثل Debrox یا Odinell استفاده کنید. اگر این وضعیت را حل نکرد، تجمع ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد و نیاز به حذف توسط پزشک داشته باشد. به این نکته دقت کنید که سوآپهای پنبهای یا اشیاء دیگر را در مجرای گوش خود قرار ندهید. این سوآپ میتوانند به جرم گوش شما ضربه زده یا پرده گوش شما را سوراخ کنند و باعث به وجود آمدن دردسر شوند.
- عفونت گوش: اگر چه کودکان بیشتر در معرض عفونت گوش هستند، اما ممکن است در بزرگسالی نیز رخ دهد. درمان عفونت گوش میانی نیز به روشهای مختلفی از آنتی بیوتیکها تا استفاده از روشهای دیگر جراحی امروزه انجام میشود.
- ناهنجاریهای استخوانی در گوش میانی: اگر استخوانهای کوچک گوش میانی کار خود را به درستی انجام ندهند، گوش داخلی سیگنالهایی را که برای انتقال صدا به مغز نیاز دارد، دریافت نمیکند. این مورد با اتواسکلروز اتفاق میافتد.
- سایر شرایط پزشکی مثل بیماری منیر، نورومهای آکوستیک و ضربه به سر میتواند باعث کاهش شنوایی شوند.
نکات لازم به ذکر در مورد کم شنوایی ملایم
دکتر دانچاک گفت: ((همه این شرایط در ابتدا باید توسط یک پزشک خانواده، متخصص اطفال یا متخصص گوش و حلق و بینی تحت درمان قرار گیرند. در پایان این امکان وجود دارد که منجر به ارجاع به شنوایی شناس برای درمان پزشکی شود که نمیتواند فقدان را برطرف کند.))
از مواردی که کم شنوایی منجر به از دست دادن دائمی میشود، با مداخلات پزشکی هم شنوایی بر نمیگردد و از مرحله کم شنوایی ملایم میگذرد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد. این افراد برای درمان به سمعک یا دستگاههایی مثل کاشت حلزون نیاز دارند.
- نقایص مادرزادی، که شامل عفونتهایی است که مادر در دوران بارداری به آن مبتلا شده است.
- عوامل ژنتیکی مثل سندروم آشر و سندرم پنرود.
دکتر دانچاک گفت: (( خوشبختانه، سمعکهای دیجیتالی که امروزه در دسترس هستند، کار فوق العادهای در تقویت صداهایی که میخواهید بشنوید در هنگام مدیریت نویز پس زمینه انجام میدهند. بنابراین فرد میتواند دوباره از تعامل طبیعی تر با دیگران لذت ببرد.))
درمان کردن کم شنوایی ملایم
اگر مشکلات شنوایی دارید، درمان شما به علت و شدت کم شنوایی شما بستگی دارد. انواع درمان عبارتند از:
- رفع انسداد موم
انسداد جرم فشرده گوش یکی از علتهای قابل برگشت کاهش شنوایی می باشد. پزشک ممکن است جرم موجود در گوش را با استفاده از ساکشن یا یک ابزار کوچک با یک حلقه موجود در انتهای آن خارج کند.
- روشهای جراحی
در این روش انواع گوناگون کم شنوایی را میتوان درمان کرد، مثل ناهنجاریهای پرده گوش یا استخوانهای شنوایی (اصل استخوان). در صورتی که عفونتهای مکرر با مایع مداوم داشتهاید، پزشک ممکن است لولههایی در اندازه کوچک را وارد گوش کند و عفونت گوش را تخلیه کند.
- سمعک
اگر کم شنوایی شما به خاطر آسیب به گوش داخلی باشد، سمعک در این مرد میتواند مفید و کاربردی باشد. دکتر متخصص در اینجا میتواند با شما درباره فواید و مزایای بالقوه سمعک صحبت کند و دستگاهی را برای شما نصب کند.
- کاشت حلزون
یکی دیگر از راههای درمان کم شنوایی کاشت حلزون میباشد که اگر کم شنوایی تان درجه شدیدتری دارد و از سمعکهای معمولی، سود بسیار محدود به دست میآورید، کاشت حلزون ممکن است گزینه بهتری برای شما باشد. برخلاف سمعکهایی که صدا را تقویت میکنند و آن را به داخل کانال گوش شما هدایت میکنند. کاشت حلزون قسمتهای آسیب دیده یا غیر فعال گوش داخلی شما را دور میزند و به طور مستقیم عصب شنوایی را تحریک میکند.
به طور کلی کم شنوایی درجات مختلفی دارد که در جدول زیر درجات مختلف این بیماری آورده شده است
ملایم | ۲۵-۴۰ |
ملایم تا متوسط | ۴۰-۵۵ |
ملایم تا شدید | ۵۵-۷۰ |
شدید | ۷۰-۹۰ |
عمیق | ۹۰ |
سخن پایانی
این نکته قابل توجه و لازم به ذکر است که اگر احساس کردید نشانههایی از کم شنوایی را دارید، باید قبل از نتیجهگیری سریع به پزشک مراجعه کنید و معاینه شوید و از سلامت خود اطمینان حاصل کنید. پس از آن میتوانید با مراجعه به سایت ما هر گونه سمعک و تجهیزات پزشکی مورد نظر خود را خریداری کنید.
منبع: Healthyhearing
کلینیک شنوایی سنجی دانیال
این مطلب زیر نظر دکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.
سوالات متداول
کم شنوایی ملایم چگونه اتفاق می افتد؟
- نوعی از کم شنوایی میباشد که شدت آن نسبت به دیگر مشکلات شنوایی کمتر میباشد.
کم شنوایی ملایم در چه سنینی شایع است؟
- کم شنوایی ملایم سن خاصی ندارد و در بزرگسالان در ۲۵ دسی بل و در کودکان در ۱۵ دسی بل تعریف میشود.
۴ دیدگاه
با موارد گفته شده من مبتلا به کم شنوایی ملایم شدم گویا راه های درمانش به چه صورته؟
سلام دوست عزیز وقت بخیر.
ابتدا باید بررسی بشود که دلیل ابتلا شما به این بیماری چیست. پزشک شنوایی سنج بت معاینه شما دلیل را کشف و مناسب با آن راهکاریهای درمانی ارائه میدهد. درمان کم شنوایی ملایم معمولا به کمک سمعک و یا در مواردی دارو امکان پذیر است.
کم شنوایی ملایم قابل درمان است؟
سلام دوست عزیز، وقت بخیر.
کم شنوایی ملایم ممکن است به دلایل متفاوتی رخ دهد. پزشک شنوایی سنج با معاینه دقیق شما، بیماری را تشخیص داده و با استفاده از دارو و یا سمعک، کم شنوایی شما را درمان میکند.