یکی از بیماریهای رایج در افراد مسن، پیر گوشی میباشد که خانوادهها را بسیار نگران میکند. هنگامی که حلزون گوش طی طولانی مدت مورد آسیب قرار بگیرد، در سنهای بالا با این بیماری مواجه خواهیم شد و باید برای درمان آن به دنبال روشهای متعددی باشیم. بسیاری از افراد گمان میکنند این مشکل کم شنوایی درمانی ندارد و افرادی که به آن مبتلا میشوند دیگر نمیتوانند همانند قبل از حس شنیداری خود بهرهمند گردند، اما باید بگوییم این گمان کاملا نادرست تلقی میشود و امروزه درمانهای متنوعی برای این نوع کم شنوایی ایجاد گردیده است.
بیشتر بخوانید: مهم ترین راه های درمان بیماری منییر
پیر گوشی چیست؟
یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه داشته باشید، کاهش شنوایی به صورت تدریجی در پیر گوشی (presbycusis) است. به عبارت دیگر، کاهش حس شنیداری در افراد مسن ناگهانی رخ نخواهد داد و کم کم به سراغ افراد خواهد رفت. به همین خاطر پزشکان میگویند در صورت مشاهده علائم اولیه این بیماری شنوایی سریعا به مراکز درمانی مراجعه گردد تا از شدت گرفتن این بیماری جلوگیری شود. هنگامی که افراد مسن به دچار چنین بیماریای میشوند، هر دو گوش آن ها با کاهش شنیداری مواجه خواهند شد.
بسیاری از افراد ممکن است با خود بپرسند پیر گوشی اغلب در چه سنی رخ میدهد؟ برای پاسخ به چنین سوالاتی باید بگوییم افرادی که ۴۵ الی ۶۵ سال سن دارند اغلب با کم شنوایی مواجه میشوند.
علائم پیرگوشی
اگر میخواهید بدانید از اطرافیان تان کسی به پیر گوشی مبتلا شده است یا خیر، میبایست به بررسی علائم این بیماری در شخص مورد نظر بپردازید. برخی از رایجترین علائم این بیماری عبارت اند از:
وزوز گوش
یکی از رایجترین و مهمترین دلایل وزوز گوش، پیر گوشی، میباشد. بسیاری از افراد مسن که به این بیماری مبتلا میگردند، بیان میکنند در دو گوش و یا یک گوش شان صدای زنگ مانندی ایجاد میگردد که این موضوع بسیار آزار دهنده تلقی میشود. اگر چنین علائمی را مشاهده کردید، باید مطمئن باشید تا کم شنوایی به شما بسیار نزدیک بوده و باید به دنبال راهی برای درمان آن نیز باشید.
بلند به نظر رسیدن بعضی از صداها
وقتی شخصی برخی از صداهایی که به گوشش میرسد را بسیار بلند تر از صدای نرمال آن میشود، میتوان گفت که قرار است در آینده به این مشکل شنوایی دچار شود.
راحت شنیده شدن صدای مردان نسبت به زنان
همانطور که میدانید، تن صدای اقایان بیش تر از بانوان میباشد و افرادی که به این مشکل شنوایی در گوشهای خود مبتلا میگردند قادر نخواهند بود صداهای ضعیف و آرام را بشنوند. به همین خاطر صدای مردان نسبت به صدای زنان در افرادی که به پیرگوشی مبتلا هستند، راحت تر شنیده خواهد شد.
عدم درک مکالمه ها در محیط های شلوغ
اگر در محیطی شلوغ قرار دارید و نمیتوانید به خوبی مکالمات را درک نمایید، میتوان گفت شما در آستانه ابتلا به بیماری هستید که در سنین بالا و با پیر شدن گوش است میباشید و میباییست به دنبال راهی برای درمان آن نیز باشید.
تمامی موارد فوق نشانگر بیماری پیر گوشی میباشد که باید بسیار جدی گرفته شود. اما در برخی از افراد ممکن است نتوانند به راحتی این بیماری را تشخیص دهند، به همین خاطر توصیه میگردد تا به صورت مرتب به مراکز درمانی معتبر مراجعه کرده و چکاب کاملی را از گوش هایتان انجام دهید و در صورت وجود بیماری، به رفع آن بپردازید.
عوامل
پیر گوشی که دومین بیماری رایج و گسترده در بین افراد میانسال محسوب میشود، میتواند بر اثر عوامل گوناگونی ایجاد گردد. برخی از این عوامل عبارت اند از:
عوامل خارجی
یکی از شایعترین عوامل برای ایجاد پیرگوشی، عوامل خارجی میباشد. هنگامی که افراد طی طولانی مدت در معرض سر و صداهای بیش از اندازه قرار میگیرند، حلزون گوش شان تحلیل رفته و در نهایت به این بیماری مبتلا میشود البته این نکته را هم باید در نظر گرفت که کم شنوایی در فرکانس بالا مشکلی است که هیچ ربطی به سن ندارد و ممکن است در جوانان هم این مشکل را شاهد باشیم.
عوامل ذاتی
افرادی که همواره به مصرف داروهای اتوتوکسیک، مصرف سیگار و دخانیات، رژیم غذایی نادرست و… میپردازند قطعا در آینده به کم شنوایی مبتلا خواهند شد. علاوه بر این موضوع، افرادی که دارای بیماری دیابت و فشار خون بالا میباشند، درصد ابتلا به پیرگوشی در آنها افزایش خواهد یافت.
عوامل ارثی
برخی از افراد ممکن است در اجداد آنها این بیماری رایج بوده و به یک بیماری ارثی تبدیل شده باشد. اگر در خانواده تان افراد زیادی به پیرگوشی مبتلا بودهاند، به شما پیشنهاد میکنیم تا با مراقبت از خود از سنین کم از بروز این بیماری در میانسالی جلوگیری نمایید.
تشخیص
برای تشخیص بیماری به دکتر متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. پزشک ابتدا مجرای گوش و پرده گوش را بررسی میکند که متوجه شود گرفتگی گوش در اثر موارد دیگر نباشد. او به منظور بررسی مجرای گوش خارجی و بررسی پرده گوش از یک اتوسکوپ استفاده میکند.(اتوسکوپ یک دستگاه پزشکی است که برای بررسی مشکلات گوش از آن استفاده میشود.)
برای تشخیص بیماری presbycusis تست شنواییسنجی یا ادیومتری نیز انجام میشود. تست شنواییسنجی عملکرد سیستم شنوایی شما را ارزیابی میکند. این تست نوع و میزان کم شنوایی و دیگر موارد مرتبط به عملکرد گوش داخلی را برآورد میکند. شنواییسنجی و سایر تستهای سیستم شنوایی و تعادل را شنواییشناس (ادیولوژیست) انجام میدهد.
پیشگیری پیر گوشی
برای این که بتوانید از این مشکل شنوایی تا حد بسیار زیادی جلوگیری نمایید و خود را از این بیماری حفظ کنید، میبایست بیش از قبل به شنوایی خود اهمیت دهید. همواره سعی کنید در معرض سر و صداهای بیش از اندازه نباشید و اگر نمیتوانید از این مکانها دوری نمایید، از ابزارهای حفاظت از گوش بهره مند گردید. مراقبتهای ویژه از گوش میتواند از پیر گوشی در میانسالی به شدت جلوگیری کرده و استفاده از سمعک را به حداقل برساند.
درمان
یکی از سوالاتی که اکثریت بیماران همواره می پرسند؛ نحوه درمان پیر گوشی میباشد. پزشک با توجه به سن، سوابق پزشکی و سوالاتی که از بیمار میپرسد، متوجه میشود چه درمانی برای او بهتر است درمان پیر گوشی به روشهای متنوعی قابل انجام است که این درمان توسط پزشک معالج تعیین میگردد و باید این را بدانید که درمان موفقیتآمیز برای پیرگوشی معمولا به زمان و شکیبایی نیاز دارد. متاسفانه تا امروز دارویی برای رفع ضعف شنوایی پیر گوشی تایید نشده است، اما با راهکارهایی میتوانید این بیماری را مدیریت کنید.
برخی از درمانهای پیرگوشی عبارت اند از:
- استفاده از سمعک
- استفاده از اپلیکیشن های کمکی تلفن همراه
- جلوگیری از ایجاد موم اضافی در گوش خارجی
- بهره مندی از مهارت خوانایی گفتار
- تکنیک هایی برای جلوگیری از جرم اضافی در گوش خارجی
- درمان گیاهی
تست تمپانومتری گوش چیست ؟
تست تمپانومتری یک آزمایش هدفمند از عملکرد گوش میانی است و سلامت سیستم گوش میانی و پرده را مورد بررسی قرار میدهد. تمپانومتری آزمونی بسیار حساس است و قادر است قبل از اینکه فرد علایم کم شنوایی را بروز دهد آن را تشخیص دهد. گوش میانی در پشت غشای تمپانی قرار دارد که به آن لاله گوش نیز گفته میشود. قبل از انجام آزمایش، یک پزشک ممکن است در داخل کانال گوش شما با یک وسیله خاص به نام اتوسکوپ نگاه کند. تمپانومتری به وسیله دستگاه تمپانومتر یا ایمیتانس ادیومتری صورت میگیرد. این دستگاه گوش را تحت فشارهای مختلف هوا قرار میدهد و عملکرد گوش میانی را ارزیابی میکند. نمودار بدست آمده از این تست تمپانوگرام نامیده میشود. این آزمایش تمپانومتری را بنا به تشخیص پزشک و پیگیری درمان میتوان برای چند هفته تا چند ماه به طور متناوب انجام داد.
تکنیکهای خوانایی گفتار
هرچند که ممکن است برای خیلی افرادی که به بیمای های شنوایی در شدت های بالا یا پایین آن دچار هستند کار سختی باشد اما میتواند روش خوبی باشد برای کسانی که قصد استفاده از سمعک را ندارند. نکته مهمی که در این فرایند و تکنیک وجود دارد استفاده از علامت های دیداری مانند لب خوانی و تفسیر حرکات افراد میباشد که میتواند در صحبت کرد ن افراد به آنها کمک کند. افرادی قصد استفاده از این فرایند را داردن بهتر است که در مقابل فرد قرار گیرند و در فضایی که صداهای زیادی در آن وجود ندارد و روشنایی و نور کافی در آنجا هست اقدام به صحبت کردن با افراد دیگر بکنند. افرادی که دچار چنین مشکلاتی هستند بهتر است این بیماری خود را با خانواده و اطرافیان خود در میان گذاشته تا بتوانند با تمرینهای درست و مناسب با آنها ارتباط برقرار کنند.
سمعک
فرقی نمی کند که دچار کدام بیماری شنوایی شده اید، از بیماری کم شنوایی انتقالی و یا حسی عصبی خسته شده اید و یا در سنینی بالا دچار پیر گوشی شده اید. در حال حاضر هر چند که علم پزشکی در زمینه های مختلف پیشرفت های بسیار زیادی را در سال های اخیر داشته است اما فعلا بهترین راه استفاده از سمعک است.
افرادی که دچار چنین بیماری ای هستند شاید بتوانند استفاده از سمعک نامرئی گزینه بسیار خوبی برای سالمندان باشد. البته برخی از سالمندان هستند که علاوه بر مشکلات گوش و شنوایی دچار مشکلات بینایی نیز هستند استفاده از سمعک پشت گوشی میتواند گزینه خوبی برای آنها باشد.
جمع بندی
به طور کلی پیرگوشی بیماری است که باعث کاهش تدریجی شنوایی می شود؛ پیرگوشی معمولا بر اثر کهولت سن رخ می دهد .برای درمان درمان کم شنوایی یا کاهش تدریجی شنوایی شما باید از قرار گرفتن مداوم در معرض صداهای بلند اجتناب کنید. پیرگوشی برگشت پذیز نیست به همین علت شما باید از دوران جوانی حتما پیشگیری کنید. در نهایت اگر شما مبتلا به بیماری پیرگوشی شدید نگران نباشید؛ شما عزیزان میتوانید با استفاده از خدمات دانیال کلینیک این بیماری را درمان کنید.
کلینیک شنوایی سنجی دانیال
سوالات متداول:
پیر گوشی اغلب در چه سنی رخ می دهد؟
- افرادی که ۴۵ الی ۶۵ سال سن دارند اغلب با کم شنوایی مواجه می شوند.
علائم پیرگوشی چیست؟
- وزوز گوش، بلند به نظر رسیدن بعضی از صداها، راحت شنیده شدن صدای مردان نسبت به زنان، عدم درک مکالمه ها در محیط های شلوغ
این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.
۱ دیدگاه
از چه سنی تا چه سنی پیر گوشی رایجه؟