کم شنوایی یک بیماری شایع است که میلیونها نفر در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میگیرند. در حالی که روشهای درمان سنتی مانند سمعکها و ایمپلنتهای کوکلر مفید بودهاند، محققان به طور مداوم به دنبال روشهای نوآورانهتری هستند تا به کم شنوایی بطور موثرتری پاسخ دهند.
یکی از این مسیرهای امیدبخش، درمان با سلول بنیادی است که در برخی موارد، قابلیت برتری در بازیابی شنوایی را نشان داده است. در این مقاله، درمان کم شنوایی با سلول بنیادی و علائم کم شنوایی با سلول بنیادی و پرسشهای متداول مربوط به این درمان پی خواهیم برد.
دانشمندان و پزشکان در این باره صحبت کرده اند هرچند که این نوع درمان هنوز به مرحله انسانی نرسیده اما دانستن بیشتر در این مورد می تواند در آینده به ما کمک کند.
سال ها است که کم شنوایی مشکلی بزرگ در جهان به شمار می آید و کهولت سن نقش به سزایی در تشدید آن دارد. تا کنون راه های مختلفی برای درمان این موضوع٬توسط شنوایی سنجی پیشنهاد شده مثل استفاده از سمعک. اما هیچکدام به طور اساسی کم شنوایی را درمان نخواهند کرد.
گوش ما از سه بخش اصلی تشکیل شده و منشا اصلی شنوایی ما در قسمت گیجگاه قرار دارد. گوش خارجی، قسمت لاله گوش، مجرای شنوایی و پرده صماخ می باشد و گوش میانی، کوچکترین استخوان های بدن شما را در خود جای می دهد. حالا که با بخش های مختلف گوش آشنا شدید بهتر است به سراغ سلول های بنیادی برویم. در ادامه با همه چیز درباره درمان کم شنوایی با سلول بنیادی آشنا خواهید شد.
سلول بنیادی چیست؟
سلول های بنیادی، سلول های خاصی از انسان هستند که قابلیت تبدیل شدن به انواع مختلف سلول ها را دارند. آنها می توانند از سلول های ماهیچه ای تا سلول های مغز را شامل شوند
یکی از مهم ترین ویژگی های این سلول ها تقسیم سریع و قابلیت تبدیل آن ها است که در علم پزشکی کمک بزرگی می کند. در برخی موارد آنها می توانند بافت های آسیب دیده را نیز ترمیم کنند.
محققان بر این باورند که درمان های مبتنی بر سلول های بنیادی ممکن است روزی برای درمان بیماری های جدی مانند فلج و بیماری آلزایمر مورد استفاده قرار گیرند. یکی از مواردی که در آن از این سلول ها استفاده می شود، درمان کم شنوایی با سلول بنیادی است.
به طور کلی سلول های بنیادی به سه دسته جنینی ، بالغ و خون تقسیم بندی می شوند. سول های بنیادی یکی از انواع این سلول ها است که از توده سلو های جنین ۱۴ تا ۱۶ گرفته می شود و این سلول ها قابلیت نو سازی کامل سلول های یک فرد را دارد. سلول های بنیادی بالغ هم بعد تولد از بافت های مختلف فرد گرفته می شود. در آخر نیز سلو های بنیادی خون نیز از بند ناف خارج می شود.
بیشتر بخوانید: سمعک کودکان
نقش سلول های بنیادی در علم پزشکی
محققان با پژوهش های جدید، روز به روز بیشتر به کاربرد ها و نقش سلول هاس بنیادی در علم پزشکی پی می برند. آلزایمر، سرطان، دیابت، پارکینسون و کم شنوایی( صدای گوش)، در دسته بیماری هایی قرار می گیرند که سلول های بنیادی نقش مهمی را در درمان آن ها و درمان کم شنوایی با سلول بنیادی ایفا می کند.
مثلا در بیماری دیابت که علت اصلی آن کمبود انسولین است، می توان به کمک سلول های بنیادی تولید انسولین را در بدن افزایش داد. در سرطان هم، سلول های بنیادی می توانند تومور را برای همیشه غیر فعال کنند.
البته در بعضی موارد پیشرفته ممکن است این کار نتیجه ای نداشته باشد و صرفا در حال بررسی است. نقش سلول های بنیادی در علم پزشکی آنقدر مهم و زیاد است که نمی توان به همه کارکردهای آن اشاره کرد.در مورد درمان همه بیماری ها با سلول های بنیادی بررسی ها و تحقیقات جدی روی آن انجام می شود که امیدوار کننده است.
درمان کم شنوایی با سلول بنیادی
این روزها، مطالب مختلفی درباره درمان کم شنوایی با سلول بنیادی می شنویم اما آیا همه آنها درست است؟ باید به این موضوع توجه کرد که کم شنوایی انواع و علل مختلفی دارد. کم شنوایی یک طرفه و دیگر کم شنوایی ها ناشنوایی ها می باشد و مثلا اگر علت آن به گوش میانی یا پرده گوش برگردد، با جراحی درست می شود. گاهی اوقات هم راه درمان، کاشت حلزون یا استفاده از سمعک است
معمولا وقتی مشکل شنوایی، حسی-عصبی باشد از این راه استفاده می کنند. به هر حال می توان به درمان قطعی کم شنوایی و درمان وزوز گوش امیدوار بود، اما این درمان به وسیله سلول های بنیادی، هنوز به مرحله اجرا روی انسان نرسیده و در مرحله حیوانی به سر می برد. اما چون سول های بنیادی قابلیت تقسیم دارند و می توانند قسمت های آسیب دیده را ترمیم کنند، می توان به این درمان کم شنوایی با سلول بنیادی امیدوار بود اما هنوز به مرحله اجرا نرسیده و در دست بررسی است.
درباره سمعک نامرئی چه می دانید؟
انواع مختلف کم شنوایی
کم شنوایی انواع مختلفی دارد و به علت های خاص و ویژه ای ممکن است برای فرد اتفاق بیوفتد.
۱- کم شنوایی انتقالی
کم شنوایی انتقالی نتیجه اختلال در گوش خارجی یا گوش میانی است. اگر مشکل کم شنوایی شما از نوع انتقالی است، باید خوشحال باشید چون این مورد معمولا خیلی جدی نیست و معمولا به دلیل جرم گرفتن گوش یا وجود مایع در آن است.
البته موارد جدی دیگری مثل پاره شدن پرده گوش نیز وجود دارد که می تواند کمی دردسرساز باشد. راه درمان کم شنوایی انتقالی معمولا جراحی یا استفاده از دارو است و سمعک برای آن تجویز نمی شود.
۲- کم شنوایی حسی_عصبی
کم شنوایی حسی عصبی جدی تر و طبیعتا درمان آن هم پیچیده تر است. وقتی سلول های گوش به خصوص سلول های موئی آسیب ببینند، گوش داخلی دچار اختلال می شود. سلول های موئی چون دوباره رشد نمی کنند و قابلیت ترمیم شدن ندارند، از اهمیت زیادی برخوردارند.
این نوع کم شنوایی، از نوع دائمی است و محققان در تلاش هستند تا راه درمان این نوع کم شنوایی را با سلول های بنیادی پیدا کنند. علاوه بر آن، کهولت سن می تواند کم شنوایی حسی عصبی را تشدید کرده و درمان آن را سخت تر کند.
سلول های نگهدارنده گوش
سلول های نگهدارنده گوش، دسته ای از سلول های بنیادی هستند که در پستانداران تشکیل می شوند و توانایی آنها و میزان تکثیر شدنشان، نشان دهنده توانایی ترمیم آن ها است. گاهی اوقات این سلول های نگهدارنده باعث می شوند تا بخش هایی از گوش مثل حلزون، به طور خود به خود ترمیم شوند و خود را درمان کنند.
البته این موضوع هنوز به طور علمی ثابت نشده است. چگونگی تقسیم سلول های نگهدارنده می تواند راه های جدیدی را برای درمان کم شنوایی با سلول بنیادی روشن کند. نه تنها کم شنوایی بلکه درمان قطعی بسیاری از بیماری ها در گرو سلول های بنیادی است.
بیشتر بخوانید: سمعک هوشمند
مورفوژنز گوش
مورفوژنز یا همان ریخت زایی، فعالیتی است که در آن، یک چیز شکل می گیرد. ساختار اصلی گوش انسان نیز در طول سه ماه اول و دوم بارداری به مرور شکل می گیرد. در واقع در طول این مدت، گوش داخلی الگودهی می شود و به یک شکل قابل تشخیص می رسد.
پس از تشکیل بافت اولیه گوش، کم کم قدرت شنوایی ایجاد می شود. حالا بعضی به طور مادرزادی دچار کم شنوایی هستند و این کم شنوایی می تواند در ریخت زایی نادرست شکل داشته باشد که ممکن است درمان کم شنوایی با سلول بنیادی در آینده بر طرف شود.
بیشتر بخوانید: سکته گوش چیست و چگونه اتفاق می افتد
جمع بندی
همانطور که در طول این مطلب بارها به آن اشاره کردیم درمان کم شنوایی با سلول بنیادی فقط در مورد تحقیقات و آزمایش های اولیه بوده و محققان نتوانسته اند آن را برای درمان کم شنوایی انسان امتحان کنند هرچند که با پیشرفت هایی که ما امروزه در علم پزشکی در سراسر جهان شاهد هستیم این مهم در چند سال آینده دور از دسترس نخواهد بود .
الان تنها راه درمان کم شنوایی همان استفاده سمعک برای عزیزان شما می باشد و درمان کم شنوایی با سلول بنیادی قطعی نیست. پس چنانچه دچار بیماری های کم شنوایی هستید٫ پس از مراجعه به شنوایی سنج بهتر است اقدام به خرید سمعک کنید. برای این کار هم می توانید با کلینیک شنوایی دانیال که جزو مرکز شنوایی سنجی در تهران است تماس بگیرید.
این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.
«سوالات متداول»
۱. آیا درمان کم شنوایی با سلول بنیادی ایمن است؟
درمان کم شنوایی با سلول بنیادی به طور کلی وقتی توسط کارشناسان ماهر انجام میشود، به عنوان یک روش ایمن شناخته میشود. با این حال، همانند هر روش پزشکی دیگر، خطرات ممکن است و بیماران باید قبل از تصمیمگیری به خوبی آگاه شوند.
۲. چه مدت زمانی برای دیدن نتایج از درمان کم شنوایی با سلول بنیادی نیاز است؟
زمان برای دیدن نتایج ممکن است در افراد مختلف متغیر باشد. برخی بیماران ممکن است به طور نسبتاً سریع بهبودهایی را تجربه کنند، در حالی که دیگران ممکن است نیاز به بیشترین زمان برای تغییرات قابل توجه در توانایی شنوایی خود داشته باشند.
۳. آیا درمان کم شنوایی با سلول بنیادی میتواند به طور کامل شنوایی را بازگرداند؟
اگرچه درمان کم شنوایی با سلول بنیادی امیدوارکننده است، موفقیت آن به عوامل مختلفی وابسته است، از جمله علت و میزان کم شنوایی. در برخی از موارد، بازگرداندن کامل شنوایی ممکن است باشد، در حالی که در موارد دیگر، ممکن است به بهبودهای قابل توجهی منجر شود.
۴. آیا روشهای جایگزین برای کم شنوایی وجود دارد؟
بله، روشهای جایگزین برای کم شنوایی وجود دارد، از جمله سمعکها، ایمپلنتهای کوکلر و برنامههای آموزشی شنوایی. مطابقت این روشها با نیازهای فردی و تشخیص مشکل شنوایی آنها بستگی به هم دارد.
منبع: healthline
بدون دیدگاه