کم شنوایی یک بیماری شایع است که بر شنوایی، ارتباط و مهارتهای اجتماعی تاثیر میگذارد. درمانهایی وجود دارد که میتواند به کاهش شنوایی و علائم کم شنوایی کمک بسیاری کند. حذف جرم گوش اضافی، درمان بیماریهای زمینهای مانند مایع در گوش یا استفاده از سمعک از گزینه هایی هستند که برای درمان کم شنوایی بکار میروند.
البته برای افرادی که مشکلات شنوایی جدی تری دارند، گزینههای دیگری چون جراحی یا کاشت حلزون نیز وجود دارد. بهترین درمان برای کاهش شنوایی به عوامل متعددی بستگی دارد که مختص شرایط یک فرد است. یک بیمار باید با متخصص گوش یا دکتر عمومی خود گفتگو کند تا بتواند بهترین برنامه برای درمان وی در نظر گرفته شود. گزینههای رایج درمانی شامل سمعک، حذف جرم گوش، کاشت یا جراحی است.
آشنایی با انواع کم شنوایی
انواع کم شنوایی و علائم کم شنوایی قابل پیشگیری نیستند. با این حال، یکی از رایجترین انواع کم شنوایی، کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا بوده که قابل پیشگیری است. صداهایی که به ۸۵ دسی بل یا بیشتر میرسند می توانند به شنوایی شما آسیب برسانند. فعالیتهایی که میتوانند شما را در معرض این سطح از کم شنوایی قرار دهند عبارتند از:
- تیراندازی
- رفتن به سینما
- گوش دادن به هدفون با حداکثر صدا
- چمن زنی
- استفاده از وسایل نقلیه تفریحی مانند موتورسیکلت یا ماشینهای برقی
- استفاده از ابزارهای برقی خاص
هر چه مدت طولانیتری در معرض سر و صدای بلند باشید، احتمال کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا و علائم کم شنوایی که بخشی از دلایل وزوز گوش میباشد نیز بیشتر میشود. بنابراین، باید مدت زمان قرار گرفتن در معرض صدا را محدود کنید و در صورت لزوم از محافظ گوش مناسب مانند گوش گیر استفاده کنید. همچنین میتوانید با اجتناب از داروهایی که باعث کاهش شنوایی میشوند از آسیب آن جلوگیری کنید و با جستجوی درمان هر چه سریعتر برای مشکلات گوش مانند عفونت گوش یا مایعات در گوش، از شنوایی خود محافظت کنید. کاهش شنوایی ناگهانی باید بلافاصله توسط یک متخصص گوش ارزیابی شود.
مشکلات کم شنوایی
از دست دادن شنوایی نه تنها ناامید کننده است، بلکه میتواند از نظر اجتماعی منزوی کننده شود و منجر به افسردگی، اضطراب و حتی زوال شناختی شود. درمان زودهنگام و کافی ممکن است از کاهش بیشتر شنوایی و همچنین مشکلات روانی مرتبط با آن جلوگیری کند. بهبود مهارت های ارتباطی و اجتماعی از طریق درمان، کیفیت زندگی شما را بهبود میبخشد. اگر از یک نوع لاعلاج کم شنوایی رنج میبرید، گزینههای دیگری برای بهبود مهارتهای ارتباطی شما وجود دارد. اینها شامل کار با یک گفتار درمانگر، یادگیری زبان اشاره یا لب خوانی و استفاده از دستگاههای تکنولوژیکی پیشرفته برای بهبود ارتباطات است.
شمارههای تماس جهت رزرو نوبت و مشاوره رایگان: ۰۲۱۸۶۰۳۵۹۵۳ – ۰۹۳۰۸۹۴۶۵۶۱
درمان کم شنوایی
علت اصلی و نوع کم شنوایی شما تعیین میکند که آیا میتوان آن را درمان کرد یا خیر. کم شنوایی که اغلب به دلیل جرم بیش از حد گوش یا مایع در گوش ایجاد میشود، اغلب قابل درمان است. نوع اصلی دیگر کم شنوایی، کم شنوایی حسی عصبی است که، معمولاً نتیجه مشکل حلزون گوش یا عصب شنوایی است و به احتمال زیاد مشکلی دائمی است؛ اما با این حال میتوان به کمک روشهایی، کمی آنها را بهبود بخشید.
روش های درمان کم شنوایی
برای درمان کم شنوایی و علائم کم شنوایی به طور کلی چند روش اصلی و مهم وجود دارد؛ اما امروزه بهترین روش برای مداوای کم شنواییهای عمیق و شدید، استفاده از سمعک است. اما بیاین در ادامه انواع روشهای ممکن برای درمان این بیماری را به شما معرفی کنیم.
۱. حذف جرم گوش
حذف جرم فشرده گوش یکی از روشهایی است که برای درمان کم شنوایی استفاده میشود. این درمان کاملاً بی خطر بوده و به افراد کمک میکنند تا بهتر بشنوند. اگر میخواهید خودتان موم گوش را در خانه خارج کنید، قطرههای خارج کننده بدون نسخه وجود دارد تا بتوانید به راحتی در خانه مشکل کم شنوایی خود را حل کنید.
برای حذف موم نباید از سواپهای پنبهای استفاده کنید و از چرخاندن اجسام خارجی مانند گیرههای کاغذ در گوش جداً خودداری کنید. اگر جرم گوش به حدی باشد که به شنوایی شما آسیب زده باشد، ممکن است دچار انسداد شده باشید. اگر چنین بود، بهتر است که از متخصص گوش و حلق و بینی کمک بگیرید تا آن را درمان کند. آنها معمولا جرم گوش را با ابزارهای خاصی مانند کورت (ابزارهای خراش دادن کوچک) پاک میکنند.
۲. عمل جراحی
جراحی ممکن است برای کاهش علائم شنوایی انجام شود. به عنوان مثال، اگر کم شنوایی شما به دلیل وجود مایع در گوش باشد، کاشت یک لوله تهویه در لوله شنوایی با جراحی باعث باز شدن آن میشود تا مایع خارج شود. اتواسکلروز که وضعیت رشد غیرطبیعی استخوان در داخل گوش است، باعث آسیب به استخوانهای ریز گوش که برای شنوایی ضروری هستند، میشود. این عارضه یکی دیگر از علل کم شنوایی است که با جراحی قابل درمان است. برای بهبود شنوایی میتوان استخوان ها را برداشت.
همچنین ممکن است برای برداشتن ضایعات گوش مانند نوروم آکوستیک که میتواند شنوایی را مختل کند، جراحی لازم باشد. انواع خاصی از سمعکها نیز وجود دارد که با جراحی کاشته میشوند. نصب کاشت حلزون یک روش جراحی رایج برای درمان کم شنوایی است. کاشت حلزون وسیلهای است که عصب حلزون را تحریک میکند. فقط برای افرادی که کم شنوایی حسی عصبی آنها با سمعک سنتی قابل درمان نیست توصیه میشود. کاشت حلزون از چندین بخش تشکیل شده است:
- یک قسمت خارجی که در پشت گوش قرار میگیرد، صداها را دریافت کرده و به قسمت داخلی دستگاه منتقل میکند.
- قسمت داخلی کاشت حلزون دارای سیمها و الکترودهایی است که سیگنالها را مستقیماً به عصب حلزون میفرستند. قسمت داخلی باید با جراحی زیر پوست (همچنین پشت گوش) قرار گیرد.
- کاشت حلزون به تدریج به شما این امکان را میدهد که گفتار را بهتر درک کنید، اما بیشتر افراد برای استفاده حداکثری از کاشت حلزون نیاز به توانبخشی دارند.
۳. استفاده از سمعک
سمعکها وسایلی هستند که صدا را تقویت میکنند. آنها یا پشت گوش یا در داخل کانال گوش خارجی پوشیده میشوند. سمعکها گزینه خوبی برای افرادی هستند که از انواع کم شنوایی دائمی رنج میبرند. این دستگاهها همچنان در عملکرد شنوایی گوش بسیار کمک میکنند. معمولاً سمعک برای همه سنین مناسب است و فقط برای سالمندان استفاده نمیشود.
کودکانی که هم که دچار بیماریهای شنوایی هستند نیز میتوانند از سمعک کودکان استفاده کنند. این سمعکها انواع مختلفی دارند و ازکم شنواییهای کم عمق تا شدید و همچنین با استفاده از تکنولوژیهای مختلف افراد از این دستگاه ها استفاده میکنند.
رایجترین دستگاههایی که برای درمان کم شنوایی استفاده میشود، سمعک دیجیتال است که این سمعکها را میتوانید به راحتی شخصی سازی و سفارشی سازی کنید. پس از اتمام تست شنوایی، سمعکها منطبق با میزان و الگوی خاص کم شنوایی که در نتایج تست ادیوگرام مشاهده میشود، برنامه ریزی میشوند. سمعکهای دیجیتال دارای ویژگیهای اتوماتیک هستند که میتوانند صداها و برنامهها را برای بهبود شنوایی در محیطهای مختلف تنظیم کنند.
امروزه گزینههای زیادی در سمعک دیجیتال وجود دارد. عملکرد در حضور نویز زمینه به عنوان شکایت شماره یک اکثر افراد کم شنوا و اکثر استفاده کنندگان قبلی سمعک است. تکنیکهای زیر میتوانند به مدیریت نویز پس زمینه کمک کنند: برنامههای شنیداری متعدد و فناوری میکروفونهای جهت دار.
شنوایی شناس به افراد کمک میکند تا تعیین کنند کدام مدار برای نیازهای شنوایی خاص آنها بهتر است. از طرف دیگر سمعکها بر اساس شکل ظاهری شان نیز طبقه بندی میشوند. سمعکها یا در پشت گوش قرار میگیرند (سمعک پشت گوشی و ریک) و یا در داخل گوش قرار دارند (شامل انواع داخل گوشی، داخل کانال، کاملا داخل کانال، نامرئی درون کانال). هر یک از این سمعکها دااری ویژگیهای ظاهری و توان خروجی متفاوتی هستند که انتخاب از میان آنها به عوامل متعددی بستگی دارد.
کلام آخر
کم شنوایی، ناشنوایی و مشکلاتی از این قبیل مشکلات زیادی را برای افراد بوجود میآورد مشکل در ارتباط با دیگران، درک صحبتها و کم شدن رابطه اجتماعی و به تبع آن گوشه گیری میتواند به افراد آسیبهای زیادی را وارد کند. به همین دلیل است که امروزه شرکتها و کمپانیهای سازنده انواع سمعک گوش در تلاش هستند تا با به کارگیری تکنولوژی و فن آوریهای جدید و پیشرفته لذت یک زندگی سالم بدون علائم کم شنوایی را به آنها هدیه بدهند.
در این مطلب از مجله دانیال کلینیک نیز ما در مورد درمان کم شنوایی و با شما صحبت کردیم اگر تجربه ای در این مرود دارید باما در میان بگذارید.
منبع: mayoclinic
کلینیک شنوایی سنجی دانیال
سوالات متداول
- انواع افت شنوایی کدامند؟
افت شنوایی خفیف: ۲۶-۴۰ دسی بل، افت شنوایی متوسط: ۴۱-۷۰ دسی بل، افت شنوایی شدید: ۷۱-۹۰ دسی بل، افت شنوایی عمیق: بالای ۹۱ دسی بل.
- چه داروهایی باعث کم شنوایی میشوند؟
برخی از آنتی بیوتیک ها، برخی از داروهای شیمی درمانی، آسپرین، دیورتیک های حلقوی (داروهای ادرارآور)، دارویی که برای درمان مالاریا استفاده می شود، برخی داروهای مصرفی برای اختلال نعوظ.
- علائم بروز کم شنوایی چیست؟
کم شنوایی خفیف: مکالمات یک به یک خوب است، اما درک هر کلمه در صورت وجود صدای پس زمینه، سخت است.
کم شنوایی متوسط: اغلب لازم است از افراد بخواهید که در حین مکالمات حضوری و تلفنی، حرف خود را تکرار کنند تا متوجه صحبت ها بشوید.
کم شنوایی شدید: پیگیری مکالمه تقریبا غیرممکن است مگر اینکه سمعک داشته باشید.
کم شنوایی عمیق: شما نمی توانید صحبت دیگران را بشنوید مگر اینکه صدای آنها بسیار بلند باشد. بدون سمعک یا کاشت حلزون نمی توانید بفهمید که دیگران چه می گویند.
۴ دیدگاه
استفاده از سمعک، کم شنوایی رو تشدید نمیکنه؟
سلام دوست عزیز، وقتتون بخیر
خیر، سمعک صداهای اطراف را تقویت میکند و به گوش شما میرساند. با استفاده از آن ها شما میتوانید به راحتی صدای اطراف رو بشنوید ولی بدون آنها خیر. به همین دلیل بعد از استقاده از سمعک، شما احساس میکنید که شنوایی شما ضعیف تر شده است.
تشکر! به موارد خوبی اشاره شده
سپاس