میسوفونیا یا صدا آزاری چیست و راه درمان آن چیست

میسوفونیا یا صدا آزاری چیست و راه درمان آن چیست

صدا ازاری چیست

فهرست مطالب

بدون‌شک هر ‌روز با صدا‌های مختلف و صدای گوش از خواب بیدار می‌شویم و در طول روز، با آن‌ها دست‌و‌پنجه نرم می‌کنیم. در ‌حالت‌ کلی افراد ۳ نوع واکنش نسبت به صدا‌های اطراف خود نشان می‌دهند. برخی از افراد صدا‌های اطراف خود را دوست دارند. صدا‌های مختلف برای دسته دوم، آزار‌دهنده است؛ اما سومین دسته از افراد، نمی‌توانند صدا‌های اطراف خود را تحمل کنند و نسبت به آن‌ها حس تنفر دارند.

حتی در برخی از موارد نسبت به صدا‌ها، واکنش‌های شدید و تهاجمی نشان می‌دهند.این اتفاقی است که برای افراد مبتلا به میسوفونیا می‌افتد.ممکن است این سوال برایتان پیش آید که این به چه معنا است و چه تعریفی دارد. حال اگر به این بیماری مبتلا شدیم چه راه درمانی برای آن هست.در ادامه با ما همراه باشید تا به جواب سوالتان برسید.

میسوفونیا چیست

تعریف میسوفونیا یا صدا آزاری

 نوعی اختلال است که افراد زیادی به آن مانند مبتلا هستند. در این اختلال برخی از صدا‌ها باعث واکنش‌های احساسی و بیولوژیکی افراد و افسردگی و حساسیت به صدا می‌شوند. به‌طوری­که واکنش آن‌ها برای دیگران، واکنش‌هایی نا‌معقول و شدید تلقی می‌شود. اشخاصی که دچار این عارضه هستند، احساس خود را با عنوان صدایی مانند وزوز که شما را به مرز‌ جنون می‌رساند، توصیف می‌کنند.

البته واکنش‌ها بسته به عوامل مختلف، متفاوت است. این واکنش‌ها می‌توانند عصبانیت، اذیت شدن، وحشت و حتی نیاز به فرار باشند. اغلب افراد مبتلا به این اختلال، گزارش می‌کنند که صدا‌های ناشی از جویدن غذا و نفس کشیدن آن‌ها را تحریک می‌کند. همچنین برخورد متعدد یک شی به شی دیگر و حرکت تکراری برف پاک‌کن، صدایی نا‌مطلوب ایجاد می‌کنند.

شروع این بیماری مختص به سن خاصی نیست اما برخی از افراد علائم آن را بین ۹ تا ۱۳ سالگی اعلام می‌کنند. صدا‌ آزاری در میان بانوان بیشتر دیده می‌شود. برخی از صدا‌ها می‌توانند تاثیر بیشتری روی افرادی که به صدا‌ بیزاری مبتلا هستند، داشته باشند. این صدا‌ها به ­عنوان شایع‌ترین محرک‌های بیماری میسوفونیا شناخته شده‌اند.

  • صدهاهای ناشی از خوردن و جویدن غذا، ۸۱ درصد از افراد را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.
  • صدای نفس کشیدن، ۶۴.۳ درصد از افراد را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.
  • صدا‌های انگشت و دست، ۵۹.۵ درصد افراد را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند.

علت میسوفونیا یا صدا آزاری

تا‌کنون علت اصلی این بیماری، مشخص نشده است؛ اما پزشکان  در کلینیک گوش تهران معتقد هستند که مشکل از گوش افراد نیست و مربوط به بخش روانی آن‌ها است. اختلال صدا‌ بیزای می‌تواند به تاثیر صدا‌ها بر ‌روی مغز مرتبط باشد. محققان معتقد هستند که مغز افراد مبتلا به صدا ‌آزاری، توانایی فیلتر صدا را ندارد.

از ‌سوی ‌دیگر، دلیل واکنش‌های شدید افراد می‌تواند تکراری بودن صدا‌ها باشد. اختلالی در اتصال قسمت‌هایی از مغز وجود دارد که وظیفه پاسخ به صدا‌ها را بر ‌عهده دارد.  

نکته قابل‌توجه این است که انسان‌ها منبع تولید صدا‌های نا‌هنجار هستند؛ به‌عنوان‌مثال افراد صدا‌بیزار نسبت به سگی که صدا‌های نا‌هنجار ایجاد می‌کند، واکنشی نشان نمی‌دهند.

صدا ازاری

نشانه ها و راه های تشخیص صدا آزاری

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین نشانه‌های این بیماری، واکنش شدید یا عصبانیت نسبت به افرادی است که صدای خاصی ایجاد می‌کنند. افراد مبتلا به میسوفونیا، واکنش‌های شدیدی را از خود بروز می‌دهند. به‌طوری­که خودشان هم متوجه می‌شوند که کنترل خود را از دست داده‌اند.

  • انزجاری که به خشم تبدیل می‌شود.
  • فرار از محیطی که صدا در آن‌جا ایجاد می‌شود.
  • ایجاد استرس با فکر کردن به صدا‌ها

تحقیقات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به این اختلال علاوه ‌بر واکنش‌های عاطفی، واکنش‌های فیزیکی هم احساس می‌کنند. به­طور مثال:

  • احساس کردن فشار در سراسر بدن به‌ویژه قفسه سینه
  • سفت شدن عضلات
  • بالا رفتن فشار خون
  • تند‌تر شدن ضربان قلب
  • افزایش دمای بدن

اگر علاقه مند به داشتن سمعک نامرئی هستید٬خواندن این مطلب را از دست ندهید.

نحوه کنار آمدن با صدا آزاری

از‌آن‌جایی‌که تا‌کنون درمانی برای این بیماری پیدا نشده، می‌توان با رعایت برخی نکات آن را کنترل کرد؛ زیرا افراد مبتلا در‌ هنگام قرار گرفتن در موقعیت‌های نا‌مطلوب، واکنش‌های غیر‌ارادی دارند. به ‌همین‌ دلیل، محققان روش‌هایی را برای مقابله با آن در ‌نظر گرفته‌اند.

  • کمک گرفتن از هدفون و هنذفری و گوش دادن به موسیقی و در استفاده از سمعک بلوتوثی
  • از گوش‌گیر استفاده کنید؛ زیرا گوش‌گیر نفوذ صدا را محدود می‌کند.
  • انتخاب صندلی‌هایی که در فاصله زیاد از سایر افراد قرار دارند.
  • ترک موقعیت‌های آزار‌دهنده در صورت امکان
  • مشورت گرفتن از یک مشاور یا پزشک
  • در‌میان گذاشتن شرایط با دیگران و آگاه کردن آن‌ها نسبت به این موضوع
  • انجام دادن کار‌های مورد‌علاقه
  • رفتن به اماکنی که موجب آرامش روحی و روانی شما می‌شود.
  • نوشیدن دمنوش‌های آرام‌بخش
  • انجام یوگا و ورزش برای کاهش استرس و بهبود بدنی

راه درمان میسوفونیا

آیا استرس در میسوفونیا نقش دارد؟

به‌نظر می‌رسد افرادی که به اختلالات اضطراب مبتلا هستند، بیشتر در معرض این عارضه قرار می‌گیرند. صدا‌ آزاری، شرایط خاص خود را دارد اما با بیماری‌های دیگر نیز هم‌پوشانی دارد.

نمی‌توان گفت که استرس در ایجاد بیماری نقش دارد همانطور که در علائم کم شنوایی نقش دارد؛ اما استرس و این بیماری با یک‌دگیر رابطه مستقیم دارند. از‌این‌رو هر‌ چه بیماری فرد شدت یابد، استرس و اضطراب او هم افزایش می‌یابد. افزایش استرس می‌تواند جنبه‌های مختلف زندگی او را تحت‌تاثیر قرار دهد.

اگر به دنبال درمان اتواسکلروز همانند در مان صدا آزاری هستید٬ خواندن این مطلب پیشنهاد می شود.

راه های درمان آن

در ‌حال ‌حاضر، درمان قطعی صدابیزاری و مشخصی برای بیماری میسوفونیا وجود ندارد اما محققان روش‌هایی را برای کنترل آن در ‌نظر گرفته‌اند. توصیه می‌شود نکاتی که توسط پزشکان و متخصصان گفته شده، رعایت کنید. یکی از روش‌های کاهش شدت این بیماری، مراجعه به مشاور٬ تست میسوفونیا٬درمان صدا بیزاری در طب سنتی٬متخصص شنوایی سنجی در تهران و … است.

با هم‌صحبتی با یک مشاور متخصص، پس از مدت‌کوتاهی نتیجه آن را خواهید دید. یکی از استراتژی‌های موثر، درمان شناختی رفتاری است. در این روش، افکار و واکنش‌های نا‌خواسته مورد‌بررسی قرار می‌گیرند. این نوع درمان به شما کمک می‌کند تا احساسات خود را در مواجه با صدا‌های مختلف کنترل کنید.

کلینیک شنوایی سنجی دانیال

این مطلب زیر نظردکتر سید محمدرضا تقوی کاندیدای دکتری تخصصی شنوایی و تعادل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیریت مرکز ارزیابی شنوایی دانیال نوشته شده است.

 

منبع

«سوالات متداول»

۱. آیا بیماری جدی‌ای است؟

نه،  به عنوان یک بیماری جدی شناخته نمی‌شود، اما می‌تواند به شدت زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد.

۲. آیا همه افرادی که میسوفونیا دارند، صداها را به یک شکل شنیده می‌کنند؟

خیر، تجربه صداها در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد. برخی ممکن است صداها را به شکل طنین‌ها یا شوشره‌ها بشنوند.

۳. آیا مصرف داروها می‌تواند این بیماری را درمان کند؟

مصرف داروها می‌تواند به کنترل علائم میسوفونیا کمک کند، اما به طور کلی نمی‌توانند آن را کاملاً درمان کنند.

۴. آیا استرس می‌تواند علت آن باشد؟

بله، استرس ممکن است علت یا تشدید کننده علائم باشد. مدیریت استرس می‌تواند به کاهش علائم کمک کند.

۵. آیا  به طور خودبخود بهبود می‌یابد؟

در برخی از موارد، علائم آن ممکن است بهبود یابند یا کمتر شدت داشته باشند، اما اغلب به طور خودبخود بهبود نمی‌یابند.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۷ از ۵
از مجموع ۷ رای

۱ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات