برای تمامی بیماریهای موجود راههای تشخیصی وجود دارد که کادر درمان و پزشکان به وسیله آنها، به تشخیص و تفکیک بیماریها میپردازند. تستهای تشخیصی انواع مختلفی دارد که برخی اندام به اندام متفاوت است، یعنی فقط برای تشخیص بیماریهای آن اندام مورد استفاده قرار میگیرد. برخی دیگر نیز به صورت عمومی برای چندین اندام استفاده میشود مانند CT SCAN.
در این مقاله به همراهی شما عزیزان کلینیک دانیال، میخواهیم در رابطه با یکی از تستهای تشخیصی نوع اول صحبت کنیم. نوار گوش یک تست تشخیصی بسیار مهم و پرکاربرد است که در تفکیک و تمایز بیماریهای گوش از آن بهره میبرند که در ادامه به تفصیل درباره آن با شما صحبت خواهیم کرد.
نوار گوش یا ادیو گرام چیست؟
نوار گوش یا ادیوگرام یک اصطلاح کلی است که به تست شنوایی سنجی یا تست گوش میگویند. ادیوگرام یک منحنی ثابت است که با توجه به آن و نتایجش، نوع درمان و مراقبتی که باید برای مددجو استفاده شود، تعیین میشود.
نوار گوش به ما نشان میدهد که فرد در کدام گوش و چقدر کم شنوایی دارد. تست نوار گوش توسط دکتر شنوایی سنجی انجام میشود. ما به طور کلی ۸ نوع تست شنوایی (ادیومتری) داریم که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
تفسیر نوار گوش
در این قسمت به همراه شما همراهان عزیز کلینیک دانیال، سراغ تفسیر نوار گوش میرویم. همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم نوار گوش یا ادیوگرام یک نمودار است. این نمودار از یک محور افقی و یک محور عمودی تشکیل شده است. با توجه به این محورها آستانه شنوایی فرد به درجات مختلف تقسیم و تعیین میشود.
محور افقی یا همان محور X نشاندهنده فرکانس صدا و محور عمودی یا محمور Y نمایشگر شدت صدا است.
پزشک صداهایی را با فرکانسهای مختلف برای بیمار پخش میکند و روی نمودار هر کدام را تعیین و علامتگذاری میکند. آهستهترین و ملایمترین صدایی که فرد آن را میشنود و روی نوار گوش علامت زده میشود، نشاندهنده آستانه شنوایی فرد است. بازه اندازه گیری فرکانس از ۲۵۰ هرتز تا ۸۰۰۰ هرتز میباشد. البته ماکسیموم فرکانس گفتار انسان ۶۰۰۰ هرتز است.
شدت صدا نیز بر حسب دسیبل اندازه گیری میشود. بازه آن نیز از منفی ۱۰ تا ۱۲۰ است که هرچقدر به سمت راست محور میرویم بیشتر میشود. البته صفر یا منفی بودن این عدد نشانه نبود صدا نیست بلکه نشانه آهسته بودن آن است که به صورت قراردادی روی نوار گوش در این بازه تقسیمبندی میشود.
در تفسیر ادیوگرام شنوایی مددجویان در ۶ دسته طبقه بندی میشوند که به شرح ذیل است؛
- شنوایی نرمال
- کم شنوایی خفیف
- کم شنوایی متوسط
- کم شنوایی متوسط تا شدید
- کم شنوایی شدید
- کم شنوایی عمیق
محل و بازه شنوایی این دستهها، روی عکس به طور کامل مشخص و تعیین شده است که میتوانید آن را مشاهده کنید. بعد از مشخص شدن نتیجه، شما باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرده و با توجه به تفسیر این نتایج و صلاحدید پزشک، راه درمانی خود را در پیش بگیرید.
انواع نوار گوش برای بزرگسالان
تست شنوایی در بزرگسالان خود انواع مختلفی دارد که ۲ تا از پرکاربردترین ABR و نوار گوش تون خالص است.
تست شنوایی تون خالص اصلیترین و پایهای ترین تست شنوایی است که انجام میشود. در این تست فرد در یک اتاق ضدصوت قرار گرفته و با هدفون مخصوص به مددجو، صداهایی با فرکانس ثابت و شدت مختلف میدهند. فرد هر صدایی را که شنید با دکمه ای که در دست دارد اعلام میکند. همزمان نیز روی نمودار نوار گوش رسم میشود. در این تست آستانه شنوایی فرد تعیین میشود. این آزمایش را در فرکانسهای مختلف با شدتهای متغیر تست میکنند.
تست ABR دیگر تستی است که به طور مشترک هم در بزرگسالان و هم در کودکان گرفته میشود. در این تست، نتایج را مستقیما از عصب شنوایی ثبت میکنند. به همین دلیل، هر کسی که توانایی و تمایل به همکاری به هر دلیلی را نداشته باشد، میتواند گزینه خوبی برای انجام این تست باشد. در این تست از ۳ الکترود استفاده میکنیم که روی سر مددجو نصب شده و با توجه به صداهایی که با هدفون مخصوص به وی میدهیم، امواج الکتریکی ایجاد شده در اعصاب شنوایی و ساقه مغزی را رصد و ثبت میکنیم. این تست نیز نشاندهنده میزان کمشنوایی فرد است.
انواع تست در کودکان
تست بعدی که در انواع نوار گوش میخوایم راجع به آن صحبت کنیم، تمپانومتری است. این تست عملکرد گوش میانی فرد را بررسی میکند. در این تست فشار هوا را روی پرده گوش تغییر داده و پاسخهای آن را بررسی میکنند. این تست به غیر از مواقعی که التهابی وجود دارد، بسیار سریع و بدون درد است. تمپانومتری به روشهای مختلفی انجام میشود.
تست دیگر و آخری که از آن در نوار گوش صحبت میکنیم، تست OAE میباشد. این تست مخصوص بخشی از گوش داخلی میباشد که مسئول دریافت و واکنش به صداها میباشد. در این تست با ارسال ۴ نوع صدا به گوش داخلی، واکنشهای آن را بررسی میکنند و مهمترین کاربرد آن بررسی کمشنوایی و ناشنوایی در نوازادان تازه متولد شده میباشد.
در این تست ۲ میکروفون در کانال گوش قرار میگیرد که یکی تولید کننده صدا و دیگری دریافت کننده موج و پژواکهای تولید شده است. با بررسی این پژواکها کمشنوایی داشتن یا نداشتن نوزادان و کودکان را بررسی کرده و راههای درمانی مناسب را برای آنها در پیش میگیرند.
حالا که به طور خلاصه از انواع نوار گوش صحبت کردیم و به عنوان مبحث آخر سراغ قیمت نوار گوش میرویم.
قیمت نوار گوش
نوار گوش همانطور که گفتیم انواع مختلفی دارد. اگر بخواهیم به طور خلاصه از قیمت آن صحبت کنیم در کلینیکها و بیمارستانهای مختلف، هزینه متفاوتی دارد که در بازه بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزارتومان بسته به نوع تست متفاوت است.
سخن پایانی؛
در این مقاله به طور خلاصه چند تا از تستهای شنوایی را معرفی کرده و از ادیوگرام حرف زدیم. معمولا هر کسی که مشکل شنوایی دارد با مراجعه به پزشک، یک نوع از این تستها از او گرفته میشود تا بتوان با تفسیر آن مشکلات شنوایی را از هم تفکیک کرده و راه درمانی درست را برای آن مشکل در پیش بگیرید. به این دلیل است که نوار گوش از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید به درستی و دقت کامل انجام شود.
کلینیک شنوایی سنجی دانیال
بدون دیدگاه