در وضعیت فعلی جامعه و وجود آلودگی‌های صوتی بسیار زیاد، به وجود آمدن مشکلات شنوایی به سادگی قابل پیش بینی است. البته راه‌هایی برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات حاصله نیز هست اما بسیاری از مردم آن‌ها را رعایت نمی‌کنند. پس بعد از اینکه مشکل شنوایی در آن‌ها به وجود آمد، برای درمان به پزشک مراجعه خواهند کرد.

اولین قدم درمان تشخیص مشکل مددجو و نوع کم‌شنوایی به وجود آمده در او است. یکی از مهم‌ترین تست‌های شنوایی که بسیار پرکاربرد و مهم است، تست تمپانومتری است. تمپانومتری در حال حاضر از اهمیت بالایی برخوردار است و باید توسط یک متخصص کاربلد و ماهر انجام شود. در این مقاله در کنار شما همراهان عزیز بهترین مرکز شنوایی سنجی، به بررسی تست تمپانومتری و توضیح درباره آن می‌پردازیم.

تمپانومتری یکی از ابزارهای حیاتی در دنیای پزشکی و شنوایی است که به تشخیص و تحلیل مشکلات گوش و سیستم شنوایی کمک می‌کند. این ابزار قدرتمند نه تنها به پزشکان و متخصصان شنوایی، بلکه به افرادی که با مشکلات شنوایی دست و پنجه نرم می‌کنند و از سمعک استفاده می‌کنند، یاری می‌رساند.

تمپانومتری
تشخیض سلامت گوش با دستگاه

تمپانومتری چیست؟

تست تمپانومتری، تستی است برای بررسی وضعیت عملکردی گوش میانی، پرده گوش و استخوانچه‌های داخل گوش می‌پردازد. در این تست با استفاده از تغییرات فشار هوا در کانال گوش این موارد را مورد ارزیابی قرار می‌دهند. در این آزمون نقش کانال میانی گوش مورد بررسی قرار می‌گیرد به همین علت نمی‌توان حساسیت شنوایی را مورد بررسی قرار داد. با استفاده از این تست بیماری‌هایی چون مایع در گوش میانی، اوتیت میانی، پارگی پرده گوش و مشکلات شیپور استاش که کانال گوش به گلو و بینی انسان است را بررسی کند.

تست تمپانومتری با استفاده از دستگاه تمپانومتر انجام می‌شود. این دستگاه فشار هوای داخل کانال گوش را تغییر می‌دهد. این تغییر فشار باعث ایجاد صدای خالصی می‌شود که پرده گوش را تحت فشارهای مختلفی می‌گذارد. سپس دستگاه پاسخ‌های پرده گوش را ثبت می‌کند. در حین انجام تست مددجو نباید تکان خورده، صحبت کند یا حتی آب دهن خود را قورت دهد تا اینکه تست به طور صحیح انجام شود.

میانگین حدود ۴ دقیقه برای هر گوش نیاز است تا تست کامل انجام شود. این تست به صورت غیرتهاجمی بوده و درد ندارد. ممکن است کودکان همکاری لازم را در تست نداشته باشند. در این موارد با توجه به تجربه متخصص و توانایی آن در برقراری ارتباط دارد. بعضا روی یک عروسک به کودک توضیح داده می‌شود و با ایجاد سرگرمی تست را انجام می‌دهند. در برخی موارد نیز پزشک هر چند هفته یک‌بار در کودکان تکرار می‌کند تا ببیند میزان مایع گوش آن چه تغییری کرده است. نتایج آن روی یک نمودار به نام نمودار تمپانوگرام ثبت می‌شود.

پرشک در حال معاینه بیمار
سنجش و ارزیابی سلامت گوش

نمودار تمپانوگرام

در این بخش از مقاله، در کنار شما همراهان عزیز کلینیک دانیال نمودار تمپانوگرام را به طور کامل توضیح داده و بررسی می‌کنیم. همان‌طور که گفتیم نتایج تست تمپانومتری روی یک نمودار به نام تمپانوگرام به نمایش درمی‌آید. بر حسب میلی لیتر یا mmho روی نمودار معین می‌شود. واحد اندازه گیری فشار گوش در این نمودار دکاپاسکال می‌باشد که به اختصار به dapa نوشته می‌شود. به طور کلی فشار استاندار در گوش میانی در حدود +۵۰ تا -۵۰ dapa برای کودکان و بزرگسالان می‌باشد. نتایج تمپانوگرام به طور کلی به ۳ دسته تقسیم می‌شود:

انواع نودار تمپانوگرامتوضیحات
تایپ A تمپانوگرامدر این نوع از نتایج آزمایش، فشار در حفره گوش میانی با فشار کانال گوش مساوی و یکسان است. این نتیجه یعنی اینکه گوش کاملا سالم و نتایج طبیعی است. نمودار حالتی به نام نوک قله به خود میگیرد. در این حالت پرده گوش کاملا سالم است. به طور طبیعی حرکت کرده و میلرزد.
تایپ B تمپانوگرامتمپانوگرام نوع B در نتایج تست تمپانومتری یک خط صاف را نشان می‌دهد. این نتیجه در اثر مشکلات گوش میانی ایجاد می‌شود. این مشکلات، می‌تواند شامل تجمع مایع و عفونت پشت پرده گوش باشد.
تایپ C تمپانوگرامدقیقا مانند نتیجه تمپانومتری نوع A می‌باشد. یعنی دقیقا مثل قله کوه است. تفاوتی که دارد این است که این نمودار تمپانوگرام به سمت منفی‌ها سوق دارد. این یعنی در گوش میانی، فشار منفی است. این موضوع خطر بسیار کمتری نسبت به تمپانوگرام B دارد.

به طور کلی، تمپانومتری روی یک نمودار گرافیکی به نام تمپانوگرام نشان داده می‌شود که به سه دسته کلی A,B,C تقسیم می‌شود. نتایج دسته اول کاملا طبیعی بوده و دسته B خطرناک‌ترین مشکلات را شامل می‌شود. برای انجام این تست به یک متخصص با تجربه نیاز است تا بتواند به درستی و بدون باگ این تست را انجام داده و تشخیص درست و مناسب در کنار معاینه بگذارد. در غیر این صورت به تست‌ها و آزمایشات تکمیلی نیاز خواهد بود.

دستگاه تمپانومتری
فرکانس‌های دریافتی گوش

اهمیت تمپانومتری

تا اینجای کار گفتیم که تمپانومتری چیست و چه کاری انجام می‌دهد. سپس سراغ نتایج آن رفتیم و درباره تفسیر آن صحبت کردیم. حالا در این بخش از مقاله در کنار شما همراهان عزیز کلینیک دانیال، درباره اهمیت تست تمپانومتری بحث می‌کنیم. این تست اطلاعات در دسته تست‌های شنوایی سنجی جزو قدرتمندترین و دقیق‌ترین تست‌ها طبقه بندی میشود. سلامت سیستم گوش میانی توسط این تست تایید می‌شود.

این تست برای پیشگیری از مشکلاتی که در آینده ممکن است گریبان بیماران را بگیرد بسیار تاثیرگذار است. به راحتی می‌توان اختلالاتی که با آسیب به پرده گوش، منجر به ایجاد کم‌شنوایی در کودکان شود را تشخیص داد و با انجام راه‌های درمانی مختلف جلوی آن را گرفت. در تعیین نوع و میزان کم‌شنوایی نیز اثر دارد. البته بیشتر در تعیین نوع کم‌شنوایی و راه‌های درمان آن موثر بوده و اهمیت دارد. تست تمپانومتری می‌تواند مشخص کند که بیمار برای درمان به سمعک نیاز دارد یا فقط دارو برای رفع مشکل او کافی است.

گفتیم که تست تمپانومتری فشار پرده گوش را اندازه می‌گیرد. نام این تست نیز بخاطر همین مسئله است. این تست برای تفکیک مشکلات شنوایی از مواردی چون عفونت، احتقان سینوس، سرماخوردگی، گرفتگی گوش و مواردی از این دست تفیکیک می‌دهد. با این اوصاف مشخص شد که این تست از چه اهمیت بالایی برخوردار است. علی‌الخصوص زمانی که تمپانوگرام نوع B به عنوان نتیجه حاصل می‌شود. پزشک باید سریعا اقدامات درمانی و پیشگیری کننده را آغاز کرده تا هم مشکل را رفع کند و هم از مشکلات آتی پیشگیری کند.

پزشک در حال معاینه بیمارش
حجم صدای دریافتی گوش

تست شنوایی تمپانتومتری در نوزادان

تمپانومتری یکی از تست‌های مهم شنوایی در نوزادان است. این تست برای موارد خاصی در نوازدان درخواست می‌شود و یک تست روتین نیست. این آزمون بخاطر ارزیابی عملکرد گوش میانی نوزاد و همچنین ارزیابی عملکرد پرده گوش استفاده می‌شود. ممکن است برخی نوزادان بخاطر عدم رعایت صحیح بهداشت، شیر خوردن یا مواردی دیگر از این دست دچار مشکلات عفونی شوند. برای نوزادان از پدر و مادر کمک گرفته می‌شود تا آن‌ها نوزاد خود را آرام کنند و حواس او را پرت خود کنند. در همین حین فرد آزمایشگر پروب را داخل گوش نوزاد قرار می‌دهد تا تست را بگیرد.

تمپانومتری در کودکان

تست تمپانومتری ممکن است برای کودکان نیز نیاز شود. در مواقعی که پزشک برای کودکان این تست را درخواست می‌کند، ابتدا باید به پدر و مادر کامل نحوه انجام تست توضیح داده شود. از آنجاییکه برای انجام پروسیجر نیاز به همکاری کودک نیز می‌باشد. روند انجام تمپانومتری را روی یک عروسک نشان داده تا کودک بتواند با آن ارتباط برقرار کند. معمولا یک عروسک نیز به او می‌دهند تا با آن سرگرم شده تا ادیولوژیست بتواند به راحتی و با سرعت تست را انجام دهد. این تست نیز گفتیم که حدود ۱ تا ۲ دقیقه زمان نیاز دارد و سریع انجام می‌شود.

حس عجیب سنجش تمپانومتری

سوال خیلی از افراد است که آیا آزمایش تمپانومتری احساس بدی را به فرد می‌دهد؟ این آزمون درد ایجاد می‌کند؟ باید بگوییم که این آزمایش یک حس عجیب و جدید در مددجویان به وجود می‌آورد. اما مطمئن باشید که اصلا این حس ناخوشایند نیست و هیچ کدوم از مددجویان با این موضوع مشکلی ندارند. سن و سال بیماران نیز در این حس فرقی نمی‌کند.

برای موضوع درد در تمپانومتری نیز باید بگوییم که این نگرانی بیشتر از طرف سالمندان و یا والدین نوزادان و کودکان وجود دارد‌‌. این افراد نگران دردناک بودن این پروسیجر هستند. در جواب این افراد با قاطعیت می‌گوییم که این آزمایش اصلا هیچگونه دردی ندارند. نیاز به بی‌حسی، بیهوشی، بستری شدن، دوره نقاهت و مواردی دیگر از این دست نیست‌ و کاملا بدون درد و ذره‌ای خونریزی به راحتی هر چه تمام‌تر این تست انجام می‌شود.

زمان آزمون تمپانومتری

در این آزمون فقط کافی است که یک جا بنشینید و فقط چند دقیقه صبر کنید‌. بعد از گذشت چند دقیقه آزمون تمام شده و می‌توانید به منزل خود بازگردید. اگر بخواهیم یک مدت زمان حدودی برای انجام تست تمپانومتری بگوییم؛ می‌توانیم خدمت شما همراهان عزیز و محترم کلینیک دانیال عرض کنیم که برای هر گوش چیزی حدود ۲ دقیقه یا حتی کمتر زمان می‌برد.

ازمون-تمپانومتری
آزمون تمپانومتری

نکات قبل از آزمایش

برای دریافت بهترین نتیجه از این آزمایش، باید تمام همکاری لازم را با ادیولوژیستی که در حال گرفتن این تست است داشته باشید. به طور کلی دو نکته مهم است که قبل از انجام آزمایش به آن اشاره می‌کنند تا آن‌ها را رعایت کنید. اول اینکه در حین تست نباید چیزی ببلعید یا بجوید. پس قبل از تست اگر آدامس در دهان دارید باید خارج کنید‌. مورد دوم نیز حرف نزدن است. این تست باید در سکوت مددجو انجام شود تا نتیجه دقیق آن مشخص شود.

تست تمپانومتری کلینیک دانیال

حالا که از تست تمپانومتری اطلاعات کافی را به دست آوردید و از اهمیت آن مطلع شدیم؛ در این بخش از مقاله سراغ انجام تست تمپانومتری در کلینیک دانیال می‌رویم. در ابتدا باید بگوییم که کلینیک دانیال با توجه سابقه بیش از ۵ سال خدمت درخشان و رفع مشکلات شنوایی یکی از بهترین مراکز شنوایی سنجی و کلینیک گوش تهران  است که زیر نظر دکتر تقوی در حال فعالیت است.

این تست در کلینیک دانیال مانند تست‌های شنوایی دیگر با بهترین و با کیفیت‌ترین تجهیزات در یک محیط استریل و سالم انجام می‌شود. متخصصین با تجربه و باسواد این مرکز تست را در اسرع وقت و با بالاترین دقت ممکن برای تمام سنین انجام می‌دهند. سپس نتایج تست روی نمودار تمپانوگرام، چارت شده و در کنار معاینه، تشخیص نهایی برای مددجو گذاشته می‌شود. بعد از آن درمان مبتنی بر تشخیص و صلاحدید پزشک محترم آغاز می‌شود.

درمان بر اساس نیاز بیمار ممکن است تجویز سمعک باشد که با جلسات مشاوره، مشورت و سلیقه مددجو انجام می‌شود. ممکن است مشکلات بیمار با شست و شوی گوش، تجویز دارو و مواردی از این دست نیز رفع شود. در نهایت ممکن است در برخی موارد محدود درمان جراحی نیاز باشد که به مراکز درمانی و بیمارستانی ارجاع داده می‌شود.

پزشک در حال معاینه بیمارش
سنجش تمپانومتری برای ارزیابی

هزینه تست تمپانومتری

هزینه تست‌های شنوایی سنجی با توجه به نوع آن، تجهیزات و لوازم به کار رفته، سختی آن و مواردی از این دست تعیین می‌شود که بازه قیمتی گسترده‌ای دارد. تست تمپانومتری با توجه به اهمیتی که دارد و جزو تست‌های مهم نیز محسوب می‌شود، اما بسیار ارزان قیمت بوده و مددجویان نباید درگیر هزینه بالا باشند.

با توجه به اینکه یک تست غیرتهاجمی است و نیازی به بستری و یا دوره نقاهت نیز ندارد، بسیار تست خوبی است. هزینه این تست در این سال با توجه به تعرفه قانونی بین ۳۰ الی ۴۰ هزار تومان در مراکز غیر دولتی و خصوصی تعیین شده است.

سخن پایانی

در این مقاله در کنار شما همراهان عزیز کلینیک دانیال، به بررسی تست مهم تمپانومتری پرداختیم. گفتیم که این تست جزو تست‌های شنوایی بوده و برای بررسی عملکرد گوش میانی و پرده تمپان مورد استفاده قرار می‌گیرد. نتایج آن به صورت نمودار روی تمپانوگرام چارت شده و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و در سه دسته A و B و C تقسیم می‌شود. اگر شما برای خود یا کودک خود به دنبال مرکزی با تجربه و با سابقه برای معاینه و انجام تست‌های شنوایی هستید، کلینیک دانیال به عنوان یک مرکز مطمئن در تهران  آماده ارائه بهترین خدمات به شما در کمترین زمان ممکن است.

کلینیک شنوایی سنجی دانیال

سوالات متداول

تمپانومتری دلایل وزوز گوش را نیز مشخص می‌کند؟
تمپانومتری تنها یکی از ابزاری است که متخصصان شنوایی سنجی از آن استفاده می‌کنند تا دلایل وزوز گوش را بیابند.

تمپانومتر چه نقشی در تشخیص مشکلات گوش دارد؟
این آزمون به پزشکان اطلاعات ارزشمندی ارائه می‌دهد که در تشخیص اختلالات شنوایی مفید است.

تمپانومتری در کودکان چگونه انجام می‌شود؟
برای انجام تمپانومتری در کودکان، یک دستگاه تمپانومتر به گوش کودک متصل می‌شود. این دستگاه اطلاعات لازم را از طریق تغییرات فشار و حجم در گوش داخلی کودک به دست می‌آورد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *