بعضی از افراد هستند که با مشکل شنوایی مواجه می‌شوند که این مشکل می‌تواند به صورت مادرزادی یا بر اثر کهولت سن، بیماری و… ایجاد شود. در این مواقع ممکن است پزشک برای رفع مشکل بیمار استفاده از سمعک را توصیه کند. سمعک‌ها انواع بسیار مختلفی دارند که این تفاوت‌ها شامل شکل ظاهری و تکنولوژی بکار رفته در آن است. تعیین نوع سمعک به نظر پزشک و انتظارات بیمار بستگی دارد. یکی از سمعک‌هایی که طرفداران خود را دارد سمعک استخوانی است که در این مطلب آن را بررسی می‌کنیم. سمعک استخوانی دارای مزایا و معایب و انواع مختلفی است که بر اساس نیاز می‌توان از آن استفاده کرد.

سمعک استخوانی روی گوش یک پیرمرد

سمعک استخوانی چیست؟

عمل شنیدن در انسان از دو روش هوایی و استخوانی امکان پذیر است. اگر انسان برای شنیدن نیاز به سمعک داشته باشد سمعکی که استفاده می‌شود باید شنوایی را از طرق هوایی یا استخوانی بهبود دهد. یک سمعک معمولی اصوات را از راه مجرای گوش به گوش میانی و سپس داخلی و سپس وارد حلزونی می‌کند. که به این عمل انتقال صدا از طریق هوا گفته می‌شود.

در تعدادی از موارد امکان انتقال صوت از طریق هوا وجود ندارد به همین دلیل برای این افراد ازاین نوع  سمعک برای درمان کم شنوایی خود استفاده می‌کنند. این نوع سمعک صدا را از طریق هوا و مجرای گوش انتقال نمی‌دهند بلکه از طریق ارتعاش استخوان پشت گوش اصوات را مستقیم به حلزونی گوش می‌رسانند. این سمعک برای افرادی مناسب است که مسیر ورودی گوش آن‌ها با مشکل هایی مواجه است. این مشکل می‌تواند به صورت مادرزادی در فرد وجود داشته باشد.

پزشک شنوایی سنجی درحال قرار دادن سمعک استخوانی روی گوش یک دختر

انواع سمعک استخوانی

سمعک‌های استخوانی در چهار مدل موجود هستند که عبارت اند از:

  • تلی: سمعک استخوانی تلی بیشتر در کودکانی که مشکل شنوایی دارند استفاده می‌شود. این سمعک مانند یک تل بر روی سر قرار می‌گیرد و استفاده از آن بسیار راحت است. استفاده از سمعک استخوانی دغدغه والدین را برای کودکانی که علاقه به سمعک ندارد کم می‌کند.
  • هد بندی: این سمعک مانند یک هد بند و یک نوار کشی بر روی سر قرار می‌گیرد و به راحتی می‌توان از آن استفاده کرد.
  • قابل کاشت: سمعک قابل کاشت هزینه بالاتری به نسبت دیگر انواع دارد و برای افرادی استفاده می‌شود که با مشکل انسداد لاله گوش به صورت مادرزادی و … مواجه هستند.
  •  عینکی: افرادی که از عینک استفاده می‌کنند برایشان استفاده از سمعک بسیار سخت است. این افراد می‌توانند از سمعک عینکی استفاده کنند که سمعک در بخش انتهایی دسته قرار می‌گیرد و استفاده بسیار راحت تری دارد و گوش فرد تحت فشار قرار نمی‌گیرد.

سمعک استخوانی روی گوش یک خانم به رنگ کرم

ویژگی‌ها و مزایای سمعک استخوانی

از جمله مزایای سمعک استخوانی ( bone hearing aids) می‌توان به استفاده راحت در کودکان و افراد عینکی اشاره کرد. افرادی که با انسداد لاله گوش مواجه هستند می‌توانند از سمعک‌های استخوانی قابل کاشت استفاده کنند. این سمعک‌ها مدل‌های متنوعی دارد و شخص می تواند مناسب با انتظاراتش و بودجه‌ای که دارد یک نوع را در ارزیابی شنوایی انتخاب کند. از معایب سمعک استخوانی می‌توان گفت که به طور معمول زیبایی‌ها و ظرافت‌هایی که در سمعک‌های معمولی به کار رفته است را ندارد.

افرادی که زیبایی و کوچکی سمعک برایشان بسیار مهم است، سمعک استخوانی را نمی‌پسندند. مبدلی که در این سمعک قرار دارد و در روی استخوان ماستوئید قرار می‌گیرد که باعث ایجاد فشار و درد در شخص می‌شود که ممکن است فرد را آزار دهد و شخص به علت درد استفاده از سمعک را به طور کامل انجام ندهد.

شماره‌های تماس جهت رزرو نوبت و مشاوره رایگان: ۰۲۱۸۶۰۳۵۹۵۳۰۹۳۰۸۹۴۶۵۶۱

 سمعک استخوانی مناسب چه کسانی است؟

سمعک‌های مختلفی در بازار موجود است که افراد متناسب با شرایط خود می‌توانند از آن استفاده کنند. بعضی افراد به دلیل مشکلات ارثی، جسمی،وزوز و یا محدودیت های دیگر تمایل به استفاده از این سمعک  دارند.

دسته اول افرادی که می‌توانند از این نوع سمعک استفاده کنند افرادی هستند که بنا به دلیل مشکلات ژنتیکی، ارثی، پاتولوژی و یا مشکلات دیگر دچار اختلالات لاله گوش هستند یا به عبارتی لاله گوش غیر معمولی دارند. این افراد ممکن است انسداد سوراخ گوش داشته باشند یا بخشی یا هیچ قسمتی از لاله گوش موجود نباشد. مجرای ورودی گوش در این افراد مشکل دارد و نمی‌توان از سمعک عادی برای این افراد استفاده کرد.

بنابراین استفاده از سمعک‌های عادی در این افراد توصیه نمی‌شود. در ایران سالانه حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ کودک با نقص لاله گوش به دنیا می‌آیند که ۷۵ درصد آنها در یک طرف و بقیه آنها در دو طرف با مشکل لاله گوش مواجه هستند. که بهترین درمان برای این کودکان استفاده از این نوع سمعک برای سمعک کودکان نیز می‌باشد.

دسته دوم افرادی که از سمعک استخوانی استفاده می‌کنند افرادی هستند که گوش شان جرم بسیار می‌گیرد و غیر قابل کنترل است، یا این که تعرق بسیار زیادی دارند. افرادی که دچار عفونت‌های گوش غیر قابل درمان می‌شوند. در این افراد سمعک پس از مدت کوتاهی دچار مشکل می‌شود و با گذشت زمان سمعک خراب می‌شود. به همین دلیل سمعک استخوانی برای این افراد بهترین گزینه برای استفاده است. افرادی که دچار کم شنوایی یک طرفه هستند با نصب این نوع سمعک  روی استخوان ماستوئید مشکل شنوایی و جهت یابی آن ها تا حدود زیادی رفع می‌شود.

استفاده از سمعک استخوانی روی گوش یک پسر

تنظیم و راه اندازی سمعک استخوانی

برای تعیین اینکه آیا شما کاندید سمعک استخوانی هستید یا خیر، باید یک ارزیابی جامع مانند ادیومتری شنوایی سنجی برای تعیین نوع و درجه کم شنوایی خود داشته باشید. اگر واجد شرایط هستید، قرار ملاقات دیگری با شنوایی شناس خواهید داشت تا درباره دستگاه‌ها بیشتر بدانید و آنها را امتحان کنید. شنوایی شناس توانایی شما در شنیدن صدا و درک گفتار را با و بدون انواع مختلف سمعک آزمایش می‌کند تا تعیین کند که کدام یک به بهترین وجه با نیازهای شما مطابقت دارد.

۱. عمل جراحی

کاشت در بیمارستان به عنوان جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. این روش معمولا حدود یک ساعت طول می‌کشد. فقط جزء داخلی در حین جراحی قرار می‌گیرد و  احتمالا همان روز به خانه می‌روید.

۲. فعال سازی دستگاه

پس از جراحی، قبل از اینکه سمعک هدایت استخوانی شما روشن شود، یک دوره بهبودی لازم وجود دارد. پس از یک بررسی موفقیت آمیز پس از عمل، برای دریافت قطعه خارجی و فعال کردن دستگاه به شنوایی شناس و متخصص شنوایی سنجی در تهران خود مراجعه می‌کنید.

۳. پیگیری

یک ماه پس از فعال‌سازی دستگاه، شنوایی‌شناس خود را ملاقات خواهید کرد و سپس به صورت دوره‌ای برای تنظیمات و ارتقاء پردازنده خارجی مراجعه خواهید کرد.

لوازم جانبی سمعک های استخوانی

لوازم جانبی سمعک استخوانی

لوازم جانبی و برنامه‌های موجود برای کاربران دستگاه‌های سمعک بسیار شبیه به مواردی است که توسط استفاده کنندگان معمولی سمعک استفاده می‌شود و معمولا به آنها دستگاه‌های کمک شنیداری می‌گویند.

۱. پخش‌کننده‌های صوتی

دستگاه‌های واسطه ای که به دور گردن بسته می‌شوند یا به‌عنوان گیره استفاده می‌شوند و به کاربران اجازه می‌دهند صدا را از تلویزیون، تلفن‌های همراه یا پخش‌کننده‌های موسیقی مستقیما به پردازشگر صدای خود پخش کنند.

۲. گیرنده FM/DM

اغلب توسط دانش‌آموزان برای استفاده از سیستم FM مدرسه و پخش صدای معلم یا مدرس مستقیما به پردازنده کاربر استفاده می‌شود. در مکان های شلوغ، پر سر و صدا یا بزرگ، مانند سالن ها بسیار مفید است.

۳. پخش‌کننده‌های تلویزیونی

این دستگاه‌ها را می‌توان به اکثر تلویزیون‌ها یا رایانه‌ها متصل کرد و به کاربران دستگاه‌های متصل به استخوان اجازه می‌دهد صدا را مستقیما به صورت بی‌سیم در سمعک خود برای وضوح و درک گفتار بیشتر پخش کنند.

۴. برنامه‌های تلفن هوشمند

بسته به اینکه سیستم سمعک شما چقدر پیشرفته است، ممکن است بتوانید از یک برنامه برای یادگیری نحوه استفاده از سمعک جدید یا کنترل صدا و سایر عملکردهای دستگاهتان مستقیما از تلفن همراه خود استفاده کنید و  تقریبا به همان شکلی که از یک سمعک هوشمند انتظار دارید باشد. این برنامه‌ها معمولا رایگان از Oticon Medical یا Cochlear Americas ارائه می‌شوند و می‌توانید از فروشگاه‌های Google Play™ یا Apple® App دانلود کنید. از شنوایی شناس خود بپرسید که کدام یک با دستگاه خاص شما سازگار است. بای ای منظور و پیدا کردن بهترین برنامه برای سمعک خود می توانید مقاله نرم افزار مناسب سمعک را مطالعه کنید.

شماره‌های تماس جهت رزرو نوبت و مشاوره رایگان: ۰۲۱۸۶۰۳۵۹۵۳۰۹۳۰۸۹۴۶۵۶۱

قیمت و خرید سمعک استخوانی

با توجه به تمامی مواردی که در مورد این نوع سمعک به شما گفتیم . هر یک از ۴ نوع بالا قیمت متفاوتی دارد. سمعک استخوانی تلی از حدود ۵ میلیون شروع می‌شود. سمعک‌های استخوانی هد بند و عینکی قیمتی مشابه سمعک تلی دارد و کاربری بسیار راحتی نیز دارد. سمعک‌های قابل کاشت از حدود ۴۰ میلیون شروع می‌شوند. شما می‌توانید برای خرید و انتخاب نوع سمعک از پزشک خود کمک بگیرید تا بتوانید بهترین انتخاب ممکن را برای خرید سمعک خود انجام دهید.

منبع: HealtyHearing

کلینیک شنوایی سنجی دانیال

سوالات متداول

  • انواع سمعک استخوانی کدام اند؟

سمعک های استخوانی در انواع تلی، هدبندی، قابل کاشت و سمعک عینکی موجود می باشند.

  • سمعک استخوانی را از کجا می توانم تهیه کنم؟

شما می توانید برای تجویز سمعک استخوانی مناسب با میزان شنوایی خود با ما در تماس باشید: ۰۲۱۸۶۰۳۵۹۰۹

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۴ از ۵
از مجموع ۵ رای

۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *